Automotive31.01.2016

Laatste Land Rover Defender van band gerold in Solihull


68 jaar lang in productie in het Britse Solihull

De laatste Land Rover Defender is van de band gerold in de fabriek in Solihull. Land Rover kondigde tegelijkertijd een restauratieprogramma aan om klassieke exemplaren te behouden. Verder komt er een online platform waarop fans hun meest memorabele reis in een Land Rover Series of Defender kunnen delen. De ontwikkeling van de nieuwe Defender is de volgende uitdaging.

In de fabriek in Solihull zijn sinds 1948 meer dan twee miljoen Land Rover Series en Defenders gebouwd. De broers Spencer en Maurice Wilks ontwierpen de oorspronkelijke Land Rover voornamelijk voor gebruik op het platteland. Zij konden toen niet weten hoeveel impact hun ontwerp wereldwijd zou hebben.

2-Land-Rover-Celebration-Event
2-Land-Rover-Celebration-Event
LR_DEF_Celebration_Event_290116_10
LR_DEF_Celebration_Event_290116_10
LR_DEF_Event_290116-25
LR_DEF_Event_290116-25
LR_DEF_Event_290116-26
LR_DEF_Event_290116-26

In 1958 kwam de Series II, met een vernieuwd design en een sterkere motor. In 1966 waren in totaal al een half miljoen Land Rovers verkocht en de productie piekte met 56.000 auto’s in 1971. In de jaren zeventig was de Series III net zo’n succes als zijn voorganger. De auto die tot dan werd vernoemd naar zijn wielbasis en serienummer kreeg in 1990 een nieuwe naam: Defender.

Inmiddels maakten ook de Range Rover en de Discovery deel uit van het gamma van Land Rover. In 2015 werd de unieke “Defender 2.000.000” voor een recordbedrag van 550.000 euro verkocht. Toch bijzonder voor een auto waarvan het eerste exemplaar voor 450 pond werd verkocht tijdens zijn wereldpremière op de AutoRAI in Amsterdam. De hele wereldpers was destijds voor deze Britse creatie naar de hoofdstad gekomen.

LR_DEF_Event_290116-31
LR_DEF_Event_290116-31

Jaguar Land Rover Heritage Restoration

Hoewel de laatste Defender van de band is gerold, blijft de auto behouden voor de toekomst dankzij Land Rovers Heritage Restoration-programma. ‘Land Rover Heritage biedt auto’s, onderhoud en onderdelen aan‘, aldus Tim Hannig, Jaguar Land Rover Heritage Director. ‘Hierdoor verzekeren we ons ervan dat klassieke Land Rovers niet alleen onderdeel zijn van ons verleden, maar ook van onze toekomst.’ De gerestaureerde Land Rovers Series worden vanaf juli 2016 verkocht.

“Defender Journeys” nieuw online platform

Via het nieuwe online platform “Defender Journeys” worden fans uitgenodigd om hun meest memorabele reis in een Land Rover Series of een Defender te delen. Met dit digitale scrapbook wil Land Rover zo veel mogelijk avontuurlijke reisverhalen verzamelen.

Defender in de toekomst
Nick Rogers, Group Engineering Director bij Jaguar Land Rover, voegt daaraan toe: ‘De Defender is een icoon en wereldwijd geliefd. De wereld is in de afgelopen 68 jaar drastisch veranderd, maar deze auto was een constante factor. Het ontwikkelen van een nieuwe Defender is onze volgende uitdaging. Daar kijken we erg naar uit.

LR_DEF_Event_290116-33
LR_DEF_Event_290116-33

Feiten:

  • De originele Land Rover (Series I) had een 1,6-litermotor en slechts 37 kW (50 pk) vermogen.
  • Het kost 56 uur – en zo’n zevenduizend onderdelen – om een Defender te bouwen. Ter vergelijking: een Land Rover Discovery Sport bouwen duurt 48 uur.
  • Elke vier minuten rolde een nieuwe Defender van de band.
  • Beroemde eigenaren van een Land Rover: koningin Elizabeth II, Sir Winston Churchill en acteur Steve McQueen.
  • Er zijn talloze variaties op het basismodel, onder meer brandweerauto’s, kleine vrachtwagens, hoogwerkers en zelfs een amfibische Land Rover.
  • De Land Rover had een belangrijke rol in de film Born Free (1966) over Elsa de leeuwin. De Born Free Foundation en de oprichter, Virginia McKenna en haar zoon Will Travers, gebruiken nog steeds Defenders.
  • Twee onderdelen zaten ongewijzigd op alle Soft Top Series Land Rovers en Defenders sinds 1948: de motorkapbevestiging en de steun onder de bodemplaat.
  • Tim Bickerton (55) begon veertig jaar geleden als stagiair bij Land Rover en stapte zo in de voetsporen van zijn opa Charlie en vader Peter, die respectievelijk 35 en dertig jaar bij de fabriek werkten, beiden uiteindelijk als voorman. Dochter Jade (25) werkte ook in de fabriek voordat ze binnen JLR een andere functie kreeg. Vorig jaar werd Tims 23-jarige zoon Scott het vijfde familielid dat aan de Defender werkte.
6-Land-Rover-Celebration-Event
6-Land-Rover-Celebration-Event
LR_DEF_Event_290116-37
LR_DEF_Event_290116-37
LR_DEF_Event_290116-56
LR_DEF_Event_290116-56
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Land Rover

Must have: de LEGO Icons Classic Land Rover Defender 90-set

De LEGO Group en de Defender vieren samen het 75-jarige bestaan van Land Rover, met een nieuwe set: de LEGO Icons Classic Land Rover Defender 90. De set bestaat uit 2.336 onderdelen en is compleet met alle accessoires vo...

Gadgets17.03.2023

Must have: de LEGO Icons Classic Land Rover Defender 90-set

Jaguar Land Rover opent 3 nieuwe techhubs

Jaguar Land Rover (JLR) vergroot zijn wereldwijde digitale mogelijkheden met de opening van 3 nieuwe techhubs in Europa. Hiermee creëert de autofarbikant bijna 100 nieuwe banen. In de tech hubs worden autonome rijsyste...

Automotive22.02.2023

Jaguar Land Rover opent 3 nieuwe techhubs

verdere ontwikkeling autonome rijsystemen
Jaguar Land Rover ontwikkelt een Smart City Hub voor elektrische voertuigen

Jaguar Land Rover werkt samen met wereldwijde software-, mobiliteits- en telecombedrijven voor de ontwikkeling van een 'smart city hub' op een giga campus in Ierland. Hier worden praktijktests uitgevoerd met zelfrijdende...

Automotive25.11.2020

Jaguar Land Rover ontwikkelt een Smart City Hub voor elektrische voertuigen

Onderzoek voor autonome, verbonden en gedeelde voertuigen
Wagenziekte kan voorkomen worden in de nieuwe Jaguars & Land Rovers

Met de auto en caravan op vakantie naar Frankrijk, of een mooie roadtrip door Europa met de camper, allemaal genieten. Behalve voor iedereen die snel wagenziek is. Dan is de reis naar bestemming vaak afzien. Citroën hee...

Automotive07.11.2018

Wagenziekte kan voorkomen worden in de nieuwe Jaguars & Land Rovers

Jaguar Land Rover test ‘ogen’ op zelfrijdende auto’s

Jaguar Land Rover heeft een interessante twist gegeven aan de experimenten met zelfrijdende auto's. Ze hebben een aantal zelfrijdende voertuigen voorzien van virtuele ogen of 'eye pods' zoals ze ze zelf noemen. Die zien...

Automotive29.08.2018

Jaguar Land Rover test ‘ogen’ op zelfrijdende auto’s

Voetgangers weten dat de auto hen gezien heeft en dat helpt
De outdoor smartphone van Land Rover vanaf 24 mei beschikbaar

Ook zo klaar met al die fragiele smartphones van Apple en Samsung. Hét alternatief hiervoor, de Land Rover Explore, zal vanaf 24 mei 2018 verkrijgbaar. Deze rugged outdoor smartphone, uitgebracht door Land Rover en Bull...

Mobile15.05.2018

De outdoor smartphone van Land Rover vanaf 24 mei beschikbaar

Zelf James Bond spelen met ‘007 Elements’ in de Oostenrijkse Alpen

Jaguar Land Rover is een driejarige samenwerking aangegaan met 007 Elements – een modern, interactief experience centre dat volledig in het teken staat van James Bond. 007 Elements is gevestigd in het Oostenrijkse Söl...

Automotive11.04.2018

Zelf James Bond spelen met ‘007 Elements’ in de Oostenrijkse Alpen

De Range Rover Velar is uitgeroepen tot mooiste auto ter wereld

Je mag die Britten klassiek noemen, dat ze veel te lang vast houden aan oude tradities, lachen om hun streepjespakken met sokophouders en nog steeds denken dat een bolhoed best tijdloos is. Of ze verwijten dat ze nog ste...

Automotive28.03.2018

De Range Rover Velar is uitgeroepen tot mooiste auto ter wereld