Automotive06.12.2022

EV-loze (zon)dagen door energiecrisis?


In Zwitserland en Duitsland is dat wellicht dichterbij dan we denken

Met de stijgende energieprijzen en de onzekerheid op de energiemarkt door de oorlog in Oekraïne worden overal ter wereld, maar vooral in Europa, thermostaten lager gezet en blijven lampen en andere elektrische apparaten steeds vaker uitstaan. Die bespaardrang, en de angst dat we zonder gas of stroom komen te zitten, heeft nu ook de elektrische auto bereikt. In Zwitserland denken ze al serieus na over een rijverbod voor EV’s op bepaalde dagen. Mogelijk zelfs deze winter al. En ook in Duitsland wordt er al over gespeculeerd.

Stroomuitval door EV’s?

Voor de duidelijkheid, we hebben het dus niet over het feit dat het opladen van een EV, als je geen zonnepanelen hebt en wel al de nieuwe stroomtarieven moet aftikken, deze bolides nu soms al duurder maken dan een ‘ouderwetse’ benzine of diesel slurper.

Nee, er wordt in sommige landen serieus overwogen of er geen EV-loze (zon)dagen afgekondigd moeten worden om te voorkomen dat het overbelaste stroomnet door een blackout getroffen worden en huishoudens en bedrijven zonder stroom komen te zitten. Terug naar de autoloze zondagen van 1973, tijdens de eerste grote OPEC-oliecrisis? In Zwitserland en Duitsland is dat wellicht dichterbij dan we denken.

Angst voor tekort aan elektriciteit

Nu is het in Duitsland nog pure speculatie, maar in Zwitserland wordt er wel al serieus over nagedacht. Vooral voor deze winter. De reden? Inderdaad het gevaar dat door het hogere stroomverbruik, in een seizoen dat met name de waterkrachtstations op lagere toeren draaien, mogelijk tot stroomuitval op piekmomenten zou kunnen leiden. In de winter stroomt er simpelweg minder water door de waterkrachtcentrales, die dan dus minder elektriciteit kunnen opwekken.

Daarom moet Zwitserland in deze periode meer stroom importeren uit onder andere Frankrijk en Duitsland. Gezien de huidige situatie in de wereld, met het boycotten van gas uit Rusland, maken de Zwitsers zich dus zorgen dat de levering van elektriciteit uit het buitenland, vanuit landen die zelf om dezelfde reden ook zuiniger met energie moeten omgaan, wel eens deels stil kan vallen. Daarom nemen ze dus preventieve besparingsmaatregelen. Een daarvan zou een verbod op het rijden met een EV kunnen worden.

Die mogen, in tijden van een (dreigend) stroomtekort dan alleen nog in dringende noodsituaties, of beroepshalve, de weg op. De maatregel is er overigens nog niet door, maar in het wetsontwerp staat letterlijk: “Het privégebruik van elektrische auto’s is alleen toegestaan voor absoluut noodzakelijke verplaatsingen (bijvoorbeeld beroepsuitoefening, winkelen, doktersbezoek, bijwonen van religieuze evenementen of het bijwonen van rechtszittingen).”

Zoals gezegd hebben de berichten uit Zwitserland ook ‘paniek’ gezaaid in Duitsland. En dan met name de vraag van enkele experts of ze een vergelijkbare energiebesparende maatregel in het land van de Bratwurst ook moeten overwegen. Echter, energiedeskundige, en FDP-politicus Lukas Köhler was er als de kippen bij om die ‘onzin’, voor wat betreft Duitsland, de kop in te drukken. “Er is geen ernstig black-outrisico in Duitsland. Daarom geloof ik er niet in om mensen zonder reden van streek te maken door te praten over rijverboden”, aldus Köhler.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Elektrisch rijden

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

Het Franse DS Automobiles, inmiddels onderdeel van Stellantis, is al jaren succesvol in het FIA Formula E Wereldkampioenschap met het raceteam DS Techeetah. Inmiddels hebben ze ook meerdere kampioenschappen gewonnen, zowel bij de rijders al bij de constructeurs.

Automotive23.05.2024

DS Automobiles presenteert zijn derde generatie Formula E-auto: FE23

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Op de techbeurs VivaTech 2024, die van 22-25 mei in Parijs plaatsvindt, toont Peugeot zijn visie op toekomstig rijplezier met een innovatief Hypersquare stuursysteem. Dit systeem is een van de vele technologische vooruitgangen in het volledig elektrische Inception Concept, dat nu zijn publieke debuut maakt in Parijs.

Automotive23.05.2024

VivaTech 2024: Peugeot zet hoog in op rijplezier met Hypersquare

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Het is een leuke bolide om te zien: de Zeekr Mix. Of hij ook goed rijdt, dat moeten we nog afwachten: en überhaupt of deze bolide ook naar Europa komt.

Automotive30.04.2024

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Elektrisch rijden is aantrekkelijk, maar niet voor iedereen. Sommige mensen willen per se een privé-laadpaal, anders willen ze niet elektrisch rijden.

Technology29.04.2024

Ruim eenderde mensen wil pas elektrisch rijden met eigen laadpaal

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Tesla heeft zijn nieuwe bolide gepresenteerd. Het is niet een gloednieuwe reeks, maar een nieuwe variant Model 3. De Model 3: Performance.

Automotive24.04.2024

Tesla komt met nieuwe Model 3 Performance: dit is er nieuw

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

De interesse in elektrisch rijden is aan het dalen. Voor het eerst in jaren is de groep die niet (28%) van plan is elektrisch te gaan rijden, groter dan de groep die dit binnen vijf jaar wel (27%) van plan is.

Automotive17.04.2024

Neemt de interesse in elektrische auto’s af? [Infographic]

ANWB zegt van wel
Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Tesla heeft problemen. Het verlaagt al een tijdje zijn prijzen op zowel auto's als abonnementen en nu komt daar ook nog een vrij ernstige ontslagronde bij.

Automotive16.04.2024

Tesla gaat niet lekker: dikke prijsverlagingen en ontslaggolf

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

Nissan belooft dat het de komende paar jaar met maar liefst 16 elektrische auto’s komt. Het had eerst andere plannen in het kader van verduurzamen, maar heeft deze aangepast. Het was van plan om 23 elektrische auto’s...

Automotive26.03.2024

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren