Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Het Zuid-Koreaanse automerk Kia, onderdeel van de Hyundai Motor Group is een van de snelst groeiende automerken in de wereld. Inmiddels lukt het Kia al tien jaar op rij een stijgende lijn te laten laten zien in het jaarlijks aantal verkochte auto’s. Dat is in een overvol aanbod van steeds meer kwalitatieve auto’s in met name het A, B en C-segment niet iedereen gegeven. Kia’s motto is al een aantal jaren ‘Power to Surprise’ met als extra inzet 7 jaar garantie. Waarbij dat eerste voor de autokoper nog redelijk lastig te beoordelen is, want wat is dan die ‘power’ om te verrassen precies? De tweede is de zeer lange garantietermijn en dat is wel degelijk een ijzersterk marketingwapen en nog niet door veel andere merken overgenomen.
Het succes van Kia komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Het draaiboek is geschreven in Zuid-Korea en lijkt nog lang niet te zijn afgelopen. Om iets meer van Kia Motors, de filosofie, de mensen en hun strategie te leren reis ik af naar Seoul, waar ik kennis maak met een fascinerend automerk in een volstrekt andere cultuur. Een cultuur met andere normen en waarden dan in de westerse wereld, en waarin delen, creativiteit, innovatie en ruimte om te ontwikkelen centraal staan. Het draaiboek van hun ‘Power to Surprise’.
Mabuk Campus: de Hyundai Motor Group University
De ontdekkingstocht van Kia begint met een ochtendpresentatie op de Hyundai Motor Group University, bekend als de Mabuk Campus. Hier hoog in de heuvels maken we kennis met Hyundia en Kia, de automerken die samen de Hyundai Motor Group vormen. Op de Mabuk Campus worden de technici en het toekomstig management opgeleid voor een lange loopbaan. In Zuid-Korea betekent dat vaak de rest van je leven, bij dit grote autoconcern wat naast auto’s ook een van de grootste staalfabrikanten ter wereld is. Dit alles aangevuld met een consortium van andere soorten bedrijven (met 51 affiliates) waaronder IT-services, Logistics, Heavy Machinery en Finance.
Beleefdheid
Het prachtige gebouwencomplex is niet alleen een modern opleidingscentrum waar veel aandacht is besteed aan ruimte en architectuur. Je vindt er ook zeer groot restaurant met een Aziatische keuken en een Internationale keuken. Sportvelden, een hypermodern fitnesscentrum, relaxruimtes en wat past bij de cultuur: ‘executive kamer’s’ om alvast te wennen aan het idee dat bij een baan aan de top ook je kantoor wat anders zal zijn ingericht. Belangrijkste verschil: schoenen uit en slippers aan.
In de wandautomaten zit alleen geen koffie of thee. Hier kun je miniatuurauto’s, tandenborstels en andere Kia merchandise kopen. Helaas worden je Amex en Visa niet geaccepteerd en is het ‘Won-only’ (Zuid-Koreaanse munteenheid). De bekende snoepautomaat bevat ook geen Mars-repen en zakjes chips maar verpakkingen met Zuid-Koreaanse candy’s met een hoge deelfactor. Want dat is het andere verschil: In Zuid-Korea’s koop je iets om te delen met anderen en niet omdat jezelf trek hebt. Eigenlijk winnen ze in hun manieren en hoffelijkheid op iedere vlak als je het vergelijkt met de wijze hoe wij met elkaar omgaan.
Kia’s Historie
Het verhaal van Kia begint in 1944 onder de naam van Kyungsung Precision met de vervaardiging van onderdelen voor fietsen. In 1951 start de massaproductie van fietsen die 10 jaar later in 19961 werd uitgebreid met motorfietsen. Het is precies die reden waarom het bedrijf nog steeds officieel Kia Motors heet. Weer een jaar later komt Kia met de eerste driewieler op de markt, de K-360 met een design waar vandaag de dag nog steeds een prijs mee zou moeten kunnen winnen.
Pas is de zeventiger jaren werd voor het eerst gestart met de de productie van auto’s en wordt in 1974 de Kia Brisa geboren. In de jaren die hierop volgden werd net als zoveel andere automerken deden samen gewerkt met Ford. De misschien wel bekendste auto uit die tijd was de Kia Pride (het zusje van de Ford Festiva) die was gebaseerd op de Mazda 121. In 1997 was het over en sluiten voor Kia Motors en gingen zij net als zoveel bedrijven onderuit als gevolg van de financiële crisis in Azië.
Een jaar later wordt Kia overgenomen door de Hyundia Motor Company en begint het succesverhaal van het Zuid-Koreaanse automerk. Twee automerken die hun kennis wisten te delen en tot op de dag van vandaag nog steeds met een eigen identiteit. Een succesformule die inmiddels goed is voor een 5e plek op de lijst van ’s werelds grootste automerken, voorafgegaan door Toyota, Volkswagen, General Motors en Renault/Nissan. En wat beide bedrijven betreft blijft het niet bij deze positie. Kia wil doorgroeien en beide bedrijven zullen daar alles aan doen om dat waar te maken.
Kia’s cultuur
Wat opvalt is de enorme trotsheid van de mensen. Misschien is het onderdeel van de Zuid-Koreaanse cultuur, maar de medewerkers zien het als een soort van eer om voor Kia te mogen werken. Het klinkt hier in Azië om welke reden dan ook oprechter en lijkt zeker niet geacteerd. De hiërarchie en de beleefdheidsvormen in Zuid-Korea zijn een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Dat wordt helemaal duidelijk als we een uurtje Zuid-Koreaans voor newbies krijgen gedoceerd. Fascinerend omdat zowel het land als het merk beiden nog relatief jong zijn in vergelijking met de grote Amerikaanse en Europese automerken.
In de panden staan niet de traditionele oldtimers of is er een museum maar hangen hier foto’s van mensen die het bedrijf groot hebben gemaakt en daar nog steeds mee bezig zijn. Wereldwijd telt de Hyandai Motor Group inmiddels ruim 262-duizend medewerkers waarvan 64 procent actief is in automotive. Kia individueel staat op plek 9 met ruim 3 miljoen verkochte aantallen als het gaat om de lijst van meest verkochte auto’s in 2015. Cultuur en commercie versmelten hier, tegenvallers lijken niet te bestaan of worden dood gezwegen. Succes dwing je af, dat is in alles duidelijk.
Kia en Hyundai Tech Festival 2016
In de cultuur het huidige speelt hun jaarlijkse Idea Festival een belangrijke rol en beloofd dit jaar de inmiddels al 7e editie weer volop ruimte voor nieuwe en frisse ideeën die door de werknemers van het bedrijf zelf zijn bedacht. Om deel te kunnen nemen aan dit jaarlijks terugkerende festival van creativiteit bij Kia en Hyundai wordt je geacht een team samenstellen van maximaal 7 personen en krijg je een werkbudget van zon’n 7.500 euro. De andere voorwaarde is dat je er niet tijdens werktijd aan mag werken.
Een overzicht van de ideeën dit jaar zijn genomineerd kun je binnenkort lezen in een volgend artikel over Kia’s Power to Surprise.
Verder lezen over Kia
Automotive02.09.2024
Hyundai & Kia tonen innovatieve technologie voor temperatuurbeheer
om comfort en efficiency te verhogenAutomotive27.08.2024
Kia EV6 voorzien van veel nieuwe updates!
Automotive19.03.2024
Nieuwe Kia K4 is de volgende generatie van een compacte sedan
Automotive01.02.2024
World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten
Automotive11.01.2024
Kia gaat speciale PBV’s leveren aan Uber-chauffeurs
Kia PV5: een modulair voertuigAutomotive03.01.2024
Meer nieuwe auto’s de weg op in 2023
En bijna een derde was een EV, ondanks de stagnerende verkoopTech in Asia02.01.2024
CES 2024: Kia lanceert nieuw Platform Beyond Vehicle
Automotive15.12.2023