Automotive11.03.2020

De Volvo V60 T8 plug-in hybride: de elektrische krachtpatser


Wie aan hybrides en plug-ins auto’s denkt, gaat al snel een paar jaar terug in de tijd. Toen waren hybride auto’s populair vanwege de bijtelling. Inmiddels maakt deze bijtelling weinig verschil, maar toch komt Volvo wederom met een nieuwe plug-in hybride varianten. Alle vernieuwde Volvo modellen, met uitzondering van de V40, zijn namelijk verkrijgbaar in een hybride. Nieuwsgierig? Wij geven je alle ins en outs over de Volvo V60 T8 plug-in hybride in dit artikel.

Volvo V60 design: van degelijk naar sportief

De nieuwe V60 is er inmiddels een jaar of twee en is op alle vlakken een verbetering ten opzichte van het oude model. Het ronde postuur met de golvende vormen is nergens meer te bekennen. De vernieuwde carrosserie is sportief geworden door de brede heupen en strakke lijnen. Hierdoor lijkt de auto breed en laag. Ook zijn hier weer de felbegeerde ‘Thor’s Hammer’ led koplampen toegevoegd.

Voeg daar het R-design pakket aan toe met de prachtige 19 inch velgen en het komt niet eens meer bij je op dat Volvo ooit suf en oubollig was. Menig Volvo fan zal het weten: de stoelen zijn niet alleen enorm veilig, ze zijn ook nog eens behoorlijk comfortabel! Oók de V60 beschikt over deze comfy stoelen, die in 8 verschillende standen verstelbaar zijn. De R-design stoelen zijn afgewerkt in een prachtig samenspel van leer en textiel.

De prachtig vernieuwde 19 inch wielen maken deze auto helemaal af.
De prachtig vernieuwde 19 inch wielen maken deze auto helemaal af.
Een lust voor het oog!
Een lust voor het oog!
Eerlijk is eerlijk, de \u2018Thor\u2019s Hammer\u2019 led koplampen springen eruit!
Eerlijk is eerlijk, de ‘Thor’s Hammer’ led koplampen springen eruit!

Het interieur van de V60: een lust voor het oog

Wie plaatsneemt achter het stuur van de V60 komt tot rust (totdat je er mee gaat rijden). Het prachtig nieuw gestylde interieur is een lust voor het oog. Het grote scherm in het midden van het dashboard neemt enorm veel knoppen weg, waardoor er een ‘opgeruimd’ geheel ontstaat. Het met leder beklede dashboard in combinatie met het multimedia én sublieme geluidssysteem van Bower & Wilkins maken het helemaal af!

Nog een prachtige toevoeging is de handgemaakte kristallen versnellingspook, de Chrystal Eye. De wereldberoemde Zweedse glasfabrikant Orrefors ontwikkelde de pook. Fijn en uniek detail: de Chrystal Eye is alleen aanwezig in de hybride modellen van Volvo.

Het interieur van de V60 is ontworpen om optimaal te genieten en dat zie je maar al te goed!
Het interieur van de V60 is ontworpen om optimaal te genieten en dat zie je maar al te goed!
Het nieuwe middenconsole is prachtig afgewerkt in pianolak.
Het nieuwe middenconsole is prachtig afgewerkt in pianolak.

Volvo V60 plug-in hybrid: een electro knaller

Ga je op pad met deze ‘electro’ knaller? Dan heb je al snel in de gaten dat je met iets heel bijzonders onderweg bent. De T8 heeft een benzinemotor die 303 pk levert en een 87 pk sterke elektromotor die de achterwielen aandrijven. Zelfs met een nettogewicht van ruim 1960 kg vliegt deze krachtpatser in 4,9 seconden naar 100 km/h. Een zware jongen, dus dat best indrukwekkend.

Bijtellingsvriendelijk is de V60 helaas niet meer. Maar toch is deze Volvo voorzien van een A-label en een uitstoot van 48 g/km. Dat is dan weer gunstig voor de bpm.

Bij een volledig opgeladen auto, belooft Volvo 45 km volledig elektrisch te kunnen rijden. Dit is volgens de officiële NEDC Normering. Maar in de praktijk kom je daar niet aan. Bij een volledig opgeladen accu, kun je tussen de 28 en 32 km elektrisch rijden. Maar daar houdt het dan wel mee op. Helaas gaat het opladen erg langzaam, maar ook daar heeft Volvo iets op gevonden.

De V60 in laadmodus.
De V60 in laadmodus.
Opladen gaat eenvoudig door linksvoor de kabel aan te sluiten.
Opladen gaat eenvoudig door linksvoor de kabel aan te sluiten.
Het thuis opladen van de V60 neemt meer dan 4 uur in beslag.
Het thuis opladen van de V60 neemt meer dan 4 uur in beslag.
Kies jouw fijnste rijd-modus om je te vervoeren van A naar B.
Kies jouw fijnste rijd-modus om je te vervoeren van A naar B.

Diverse oplaadmogelijkheden van de accu

Er zijn twee mogelijkheden om de accu (bijna volledig) op te laten zonder gebruik te maken van de stekker. De auto heeft een optie ‘Charge’, deze selecteer je op het multimediascherm. Met deze optie genereert de auto meer energie tijdens het remmen, uitrollen en optrekken om de accu op te laden. De elektromotor wordt dan niet gebruik als deze optie is ingeschakeld.

De tweede optie is de B-modus welke je inschakelt met de versnellingspook. In de D-modus merk je dat de auto netjes in zijn ‘vrij’ uitrolt. In de B-modus merk je meer weerstand en zie je de laadmeter verder uitslaan dan in de charge modus. Hierdoor laad je, vooral in de stad, aanzienlijk sneller bij dan wanneer je de V60 thuis aan de lader hangt. Thuis opladen kan ruim 4 uur in beslag nemen.

De oude V60 had nog een zeer groot accupakket, waardoor deze niet volledig weggewerkt kon worden. Dit resulteerde in een verhoogde kofferbakvloer en een verminderde kofferbakruimte. De nieuwe V60 is beter aangepakt, omdat de accu namelijk keurig is verwerkt boven de achteras wat de gewichtsverdeling ten goede komt.

Luxe alleskunner

De V60 hybrid is een heerlijke luxe alleskunner die inspeelt op comfort, het milieu als vermogen. Daarbij is het gunstig inzetten van de V60 hybride motor een mooi samenspel tussen de bestuurder en auto. Het slim inzetten van de verschillende laadopties resulteert in vaker emissie vrij rijden. Dit maakt het mogelijk om stadsritten en korte afstanden volledig elektrisch te rijden. Toch blijft het elektrisch rijden beperkt tot 100 km/h, omdat dan de benzinemotor het overneemt.

De V60 is verkrijgbaar vanaf 42.000 euro. Maar wanneer je nagenoeg elke optie aankruist en kiest voor de T8 reken je maar liefst 78.000 euro af bij de dealer.

Fotografie: Desmond Hof ©.

Brett Rijsdijk

Brett houdt van het creëren van creatieve social posts, inspirerende blogs, toffe nieuwsbrieven en SEO-teksten. Ze is Google Analytics fan en vindt het leuk om (strategische) online marketing plannen te ontwikkelen voor klanten. Verder is ze verslaafd aan reizen, sporten, series en sociale media. Daarnaast heeft ze twee mega mainecoons én is ze in te huren als oppas-poezenmoeder.

Verder lezen over Volvo

World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten

De World Car of the Year 2024 verkiezing komt er weer aan. Deze begint traditiegetrouw met de bekendmaking van de Top 10 en Top 5 finalisten in zes verschillende categorieën van de World Car Awards. Het aftellen naar de...

Automotive01.02.2024

World Car of the Year 2024: dit zijn de finalisten

Volvo EX30 te zien bij The Ocean Race

Afgelopen week waren de zeilboten van The Ocean Race te bewonderen tijdens de tussenstop in Den Haag. Daar werden onder andere enkele havenraces gevaren. Volvo was jarenlang de hoofdsponsor én naamgever van deze zeilrac...

Automotive19.06.2023

Volvo EX30 te zien bij The Ocean Race

De Volvo EX90 is de elektrische versie van de grootste Zweedse SUV

Volvo heeft een volledig elektrische variant van haar grootste SUV gepresenteerd. In landenwaar EV’s al populair zijn, zoals bij ons, zal de Volvo EX90 de huidige XC90 gaan vervangen. In andere landen blijft de XC90 le...

Automotive10.11.2022

De Volvo EX90 is de elektrische versie van de grootste Zweedse SUV

Dit heeft een gametool als Unreal Engine met Volvo te maken

Denk je aan een ‘engine’, dan denk je waarschijnlijk al snel aan een auto. Maar in dit geval gaat het om een game-engine, namelijk de Unreal Engine van Epic, waarmee gamers de mooiste games kunnen bouwen. Om het echt...

Automotive02.06.2022

Dit heeft een gametool als Unreal Engine met Volvo te maken

Volvo test nieuwe technologie voor draadloos laden in Göteborg

Volvo start met een praktijktest met draadloze laadtechnologie voor elektrische voertuigen. Deze test wordt uitgevoerd in een live stadsomgeving in het Zweedse Göteborg, in samenwerking met geselecteerde partners, om he...

Automotive08.03.2022

Volvo test nieuwe technologie voor draadloos laden in Göteborg

De Volvo C40 Recharge is klaar voor de toekomst

De toekomst van Volvo is elektrisch. En de nieuwe Volvo C40 Recharge is een nieuwe stap naar een emissievrije toekomst. De C40 Recharge beschikt over alle voordelen van een SUV, maar dan met een wat lager en strakker des...

Automotive10.01.2022

De Volvo C40 Recharge is klaar voor de toekomst

Dit is dé ultieme auto voor op reis: de nieuwe Volvo V60 Plugin Hybrid

Het is zaterdagochtend, vroeg in de morgen: we laden alle spullen in de nieuwe Volvo V60 T8 plugin hybride om af te reizen naar Zell am See in Oostenrijk voor de wintersport. In totaal hebben we 4 personen, ski’s, skis...

Automotive19.03.2020

Dit is dé ultieme auto voor op reis: de nieuwe Volvo V60 Plugin Hybrid

​Volvo’s Chief Digital Officer: “We tonen meer lef dan ooit”

De volledig elektrische Volvo XC40 Recharge is een maand geleden aangekondigd. Hij heeft geen uitlaten, geen verbrandingsmotor en geen grille. Deze auto is volledig elektrisch en uitgerust met ADAS (Advanced Driver Assis...

Automotive28.11.2019

​Volvo’s Chief Digital Officer: “We tonen meer lef dan ooit”