Automotive04.01.2017

CES: De Faraday Future FF 91 gaat sneller en verder dan de beste Tesla


Wel pas vanaf 2018

Tesla is de koning van de elektrische auto’s. Als je een auto wilde die zich kon meten met de snelste productiewagens ter wereld had je weinig andere keus dan een Tesla Model S P100D met Ludicrous mode. Volgens uitdager Faraday Future is dat nu verleden tijd. Zij kwamen voor het tweede jaar op rij naar de CES, maar in plaats van de 1000 PK Batmobiel die ze vorig jaar lieten zien was de startup uit Californië, die door Chinees geld wordt ondersteund, er dit keer om hun nieuwe productieauto te laten zien, de FF 91.

Batterij

Het geheim van de FF 91 is de batterij, die met 130 kW tot maximaal 1050 PK levert en de auto meer dan 600 kilometer bereik geeft. Dit in tegenstelling tot de al genoemde Model S die het met een 100kW batterij met 100 kilometer minder bereik genoegen moet nemen. De 0-100 tijd, altijd belangrijk in dit soort penismetingen onder automakers, zit op een waanzinnige 2,39 seconden. Dat is feitelijk sneller dan alle productieauto’s ter wereld. Dan is het natuurlijk altijd leuk om even een plaagstootje te geven richting Tesla door een ’test’ te doen en vast te leggen.

De FF 91 wordt volgens Faraday echter ook de meest verbonden auto ter wereld. Er zit namelijk een dubbele WiFi-antenne in zodat de auto natuurlijk een rijdende hotspot is, maar je ook alle apparaten die je maar kunt dragen kunt verbinden met de auto en zo dus ook makkelijk kunt streamen naar de verschillende HD-schermen die in de auto zitten.

Autonoom

Natuurlijk is het ook de bedoeling dat de FF 91 autonoom wordt en door gebruik te maken van 13 radar-, 12 ultrasone en één 3D lidar-sensor in combinatie met 10 camera’s zou dat geen probleem moeten zijn. Parkeren is al geen probleem, maar het hangt natuurlijk af van de software of het rijden ook zo goed en veilig gaat zijn als bij de concurrentie. De FF 91 is natuurlijk ook nog niet klaar, want de productie gaat pas in 2018 van start, wat effectief betekent dat je er pas tegen 2019 echt eentje zal kunnen kopen.

Dat niets voor niks komt blijkt ook uit de prijs, want je zult voor een FF 91 wel tussen de 150.000 en 200.000 dollar moeten gaan neertellen. Het voordeel is dat de batterij-architectuur modulair is en dat Faraday Future makkelijk een ander type auto zou kunnen maken voor een andere doelgroep door de batterij anders over de auto te verdelen. Zover zijn we echter nog lang niet: laat ze eerst die FF 91 maar eens op de markt brengen.

[Afbeeldingen © Faraday Future]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

Verder lezen over Elektrische auto

Nieuwe Alpine A290 is een elektrische hot hatch

Alpine heeft vandaag officieel de nieuwe A290 onthult, het eerste model uit de Alpine Dream Garage. Het concept dat door Alpine is geïntroduceerd om een complete en exclusieve beleving te bieden aan autoliefhebbers en klanten van het merk.

Automotive19.06.2024

Nieuwe Alpine A290 is een elektrische hot hatch

Fisker is failliet, na onder andere slechte review YouTuber

Fisker is niet meer. Het automerk is officieel failliet verklaard na onder andere tegenvallende verkopen en slechte reviews.

Automotive18.06.2024

Fisker is failliet, na onder andere slechte review YouTuber

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

Tweedehands Tesla kopen? De gebruikte auto's komen er nu steeds vaker op de tweedehands markt, maar is dat ook de meest verstandige keuze?

Automotive31.05.2024

Waar je op moet letten als je een tweedehands Tesla koopt

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

In de oude vertrekhal van het Parijse vliegveld Le Bourget, tegenwoordig een imposant lucht- en ruimtevaartmuseum, staan drie DS-modellen onder een doek te wachten op de onthulling. Drie bijzondere modellen, vernoemd naar een ware Franse held, schrijver, vliegenier en avonturier: Antoine de Saint-Exupéry.

Automotive21.05.2024

DS tilt luxe met Collection Antoine de Saint-Exupéry naar nog hoger niveau

Neem je fantasie mee op avontuurlijke reizen
Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan geeft in-car entertainment een nieuwe betekenis met de nieuwe Townstar Karaok-e. Deze bestelwagen maakt het niet alleen mogelijk om onderweg je favoriete nummers luidkeels mee te zingen, maar toont ook de oneindige mogelijkheden van de Townstar-modellen.

Automotive15.05.2024

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

The Weeknd was dit weekend. Daar konden we op eigen houtje met de Microlino weg en dat was inderdaad een hele ervaring.

Automotive12.05.2024

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje

Het is een leuke bolide om te zien: de Zeekr Mix. Of hij ook goed rijdt, dat moeten we nog afwachten: en überhaupt of deze bolide ook naar Europa komt.

Automotive30.04.2024

Nieuwe elektrische auto Zeekr Mix doet denken aan een VW-busje