Automotive09.01.2017

CES 2017: SAM, Nissan Intelligent Integration voor alle voertuigen


Seamless Autonomous Mobility maakt het mogelijk dat miljoenen autonome auto’s probleemloos kunnen deelnemen aan het verkeer.

De vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie maakt voertuigen slimmer, reactiever en beter in staat tot het nemen van de juiste beslissingen in alle denkbare verkeerssituaties. Langzaam komen we op het punt waarop je kunt gaan vertrouwen dat je (autonome) auto altijd de juiste keuze zal gaan maken.

Zover is het echter nog niet omdat er nog teveel onvoorspelbare situaties zijn die eerst moeten worden begrepen door de intelligente robots in deze nieuwe generatie van auto’s. Het is misschien nog wel het grootste struikelblok voor het realiseren van volledig autonoom rijden.

NASA

De National Aeronautics and Space Administration (NASA) stond voor vergelijkbare uitdagingen bij de ontwikkeling van hun ruimteverkenners. NASA is er uiteindelijk in geslaagd om de problemen succesvol op te lossen door gebruik te maken van een technologie-grid waarmee interactie tussen de ruimteverkenner en de mensen op aarde naadloos verloopt. De luchtverkeersleiding van een luchthaven is ook zo’n omgeving waar dagelijks complexe uitdagingen opgelost moeten worden. Want zelfs met twee piloten in een cockpit is er altijd iemand in de verkeerstoren die extra hulp kan bieden bij het oplossen van problemen en aangepaste navigatie-instructies kan geven.

Nissan heeft samen met NASA gekeken naar hoe bovengenoemde concepten toegepast kunnen worden voor een baanbrekende nieuwe technologie, genaamd “Seamless Autonomous Mobility”, kortweg SAM. Het doel van SAM is om het mogelijk te maken dat miljoenen autonome auto’s probleemloos kunnen deelnemen aan het verkeer. SAM is er niet alleen voor voertuigen van Nissan, maar voor alle voertuigen.

De ogen van een robot kijken mee om verkeerssituaties te begrijpen
De ogen van een robot kijken mee om verkeerssituaties te begrijpen

Samenwerking

De samenwerking tussen mens en machine vormt de ruggengraat van SAM. Het doel is niet om de mens te verwijderen uit het systeem, maar juist om menselijke intelligentie strategischer te gebruiken om zo een groter systeem van autonome mobiliteit te ondersteunen – maar ook om de kunstmatige intelligentie van voertuigen te verbeteren.

Seamless Autonomous Mobility biedt een veilige manier van navigeren in onvoorziene situaties die zich voordoen op de straten in een stad, zoals ongevallen, onbekende obstakels op de weg en een andere omgeving die een autonoom voertuig misschien niet meteen herkent.

Dr. Maarten Sierhuis bespreekt Nissan`s SAM (Seamless Autonomous Mobility)
Dr. Maarten Sierhuis bespreekt Nissan`s SAM (Seamless Autonomous Mobility)
Samenwerking tussen NIssan en NASA
Samenwerking tussen NIssan en NASA

SAM in actie

Stel: een autonoom voertuig rijdt door de straten van een stad en komt bij een ongeluk uit. De politie gebruikt handgebaren om het verkeer te regelen. Lidar-technologie, camera’s en andere on-boardsystemen bekijken de situatie. In deze situatie zijn alleen sensoren niet genoeg om te auto te laten begrijpen welke actie vereist is. SAM waarschuwt in zo’n geval het command center. Een mobiliteitsmanager neemt tijdelijk de besturing van het voertuig over om het naar een nieuwe route te begeleiden. De route wordt vervolgens in het voertuig geladen, zodat die zijn weg kan vervolgen.

Zodra de nieuwe route is bepaald, distribueert de kunstmatige intelligentie de informatie via de cloud naar de duizenden andere voertuigen, zonder menselijke bemoeienis. Andere autonome voertuigen die dezelfde route rijden, manoeuvreren zo rond het obstakel heen zonder hulp van de mobiliteitsmanager. En dat alles in een paar seconden.

Technologie van NASA vormt de basis

De NASA VERVE-technologie, gebruikt om de ruimteverkenners te volgen en aan te sturen, vormde het startpunt van Nissans SAM-platform. Ruimteverkenners van NASA maken gebruik van autonome technologie om obstakels te vermijden en om andere routes te berekenen door onvoorspelbare en onontdekte omgevingen. Het terrein heeft grote invloed op de besluitvorming van een autonoom voertuig. NASA-supervisors tekenden daarom de gewenste route uit en stuurden deze route ter uitvoering naar de ruimteverkenners. Volgens NASA zou dit een blauwdruk kunnen zijn hoe ruimtevaarttechnologie in de auto-industrie kan worden toegepast.

Momenteel kan één mobiliteitsmanager gemakkelijk de supervisie over minimaal tien voertuigen aan. Als de autonome technologie verbetert, kunnen minder mobiliteitsmanagers meer voertuigen overzien – van grotere afstand. Er zijn diverse factoren die bepalen hoeveel managers nodig zijn, zoals hoe druk de zone is en welke service het voertuig biedt, denk hierbij ook aan robo-taxi’s, robo-shuttles of robo-koeriersdiensten.

Een mobiliteitsmanager analyseert nieuwe verkeerssituaties
Een mobiliteitsmanager analyseert nieuwe verkeerssituaties

Niet alleen Nissan maar de gehele auto-industrie is erbij gebaat als SAM gaat slagen en werkelijkheid wordt. De samenwerking tussen mensen en autonome auto’s van welk merk dan ook is essentieel voor het slagen van een veiligere toekomst op de weg voor iedereen die deelneemt aan het verkeer.

Nissan Intelligent Mobility SAM
Nissan Intelligent Mobility SAM
Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over CES

​CES 2024: laptops draaien anno 2024 vooral om gewicht en AI

CES 2024 is over een paar uur weer voorbij en hoewel het jammer is: we zien graag zoveel mogelijk nieuwe uitvindingen, was het wel een stampvolle editie. We hebben het al gehad over de gekke gadgets en de robots, over de...

Gadgets12.01.2024

​CES 2024: laptops draaien anno 2024 vooral om gewicht en AI

​CES 2024: de leukste robots die je straks misschien thuis hebt

In Las Vegas wemelt het momenteel van de robots. Deze consumentenbeurs laat zien wat er allemaal aankomt op dat gebied. Robots zijn natuurlijk eigenlijk gewoon AI tegenwoordig, maar dan in een fysieke vorm gegoten, En da...

Technology11.01.2024

​CES 2024: de leukste robots die je straks misschien thuis hebt

CES: volledig offline gegevens overdragen kan nu met de LiveDrop app

Door het scannen van een speciale bewegende digitale code op de CES in Las Vegas kon Constantijn van Oranje als eerste een bestand volledig offline ontvangen op zijn telefoon. De technologie voor deze offline manier van...

Startups11.01.2024

CES: volledig offline gegevens overdragen kan nu met de LiveDrop app

CES2024: Samsung toont het foldable scherm 2.0

In Las Vegas is de CES in alle hevigheid losgebarsten. Samsung is daar natuurlijk ook aanwezig en op de eerste dag heeft de Koreaanse fabrikant meteen uitgepakt. Nee, nog geen ‘Unpacked’ party voor nieuwe smartphones...

Mobile10.01.2024

CES2024: Samsung toont het foldable scherm 2.0

CES 2024: de gekste gadgets die op CES 2024 te zien zijn

Doorschijnende televisies, robots, dubbelvouwende telefoons en meer: CES 2024 is AAN. We zien allerlei vreemde gadgets en uitvindingen de revue passeren en dat is een feestje. Dit zijn de gekste gadgets die we tot nu toe...

Gadgets09.01.2024

CES 2024: de gekste gadgets die op CES 2024 te zien zijn

​Samsung: De toekomst van de smartphone vouwt een andere kant op

CES 2024 is in volle gang en waar we gisteren al bespraken dat het het tijdperk gaat worden van doorzichtige televisies (althans, waarschijnlijk eerst vooral voor beurzen en presentaties), zien we ook dat Samsung plannen...

Mobile09.01.2024

​Samsung: De toekomst van de smartphone vouwt een andere kant op

​CES 2024: De toekomst van televisie is transparant

Eén van de grootste techbeurzen van het jaar is weer bezig, CES. Het is in Las Vegas en veel bedrijven die iets betekenen in de consumententechnologie zijn er aanwezig om de nieuwste snufjes te laten zien. Morgen vertel...

Gadgets08.01.2024

​CES 2024: De toekomst van televisie is transparant

Deze 12 Nederlandse startups zijn onderscheiden met een CES Innovation Award

Begin 2024 gaan er in totaal 70 Nederlandse startups naar de techbeurs CES in Las Vegas om daar hun innovatieve technologische oplossingen te presenteren aan potentiële klanten en investeerders. Het gaat om uitdagingen...

Startups16.11.2023

Deze 12 Nederlandse startups zijn onderscheiden met een CES Innovation Award

Verder lezen over Innovatie

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

IQ NRG introduceerde eerder deze week een Zonnedimmer, daarmee kunnen eigenaren van zonnepanelen voorkomen dat ze moeten betalen voor het terugleveren van stroom en dus onnodige terugleverkosten hebben.

Gadgets20.09.2024

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

De nieuwe stap van Neuralink gaat verder: Blindsight is gemaakt om mensen die blind zijn te laten zien. Zelfs als ze blind geboren zijn.

Technology18.09.2024

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

Het kruispunt van crypto en AI: de toekomst van digitale innovatie vormgeven

In het huidige snel evoluerende technologische landschap maken twee grote krachten grote golven: cryptocurrency (crypto) en kunstmatige intelligentie (AI). Beide zijn ontwrichtende technologieën die, hoewel ze afzonderlijk krachtig zijn, het potentieel hebben om in combinatie nog grotere innovatie te stimuleren.

Online17.09.2024

Het kruispunt van crypto en AI: de toekomst van digitale innovatie vormgeven

Dit is de opvolger van de veiligste autostoel: Anoris T2 i-Size

Een goede en veilige kinderstoel is essentieel om kinderen tijdens een autorit goed te beschermen. Ze verminderen het risico op letsel bij ongelukken door kinderen op de juiste manier te positioneren en beschermen tegen impact. Een goedgekeurde kinderstoel die past bij de leeftijd, lengte en gewicht van het kind is cruciaal voor maximale veiligheid. Het is belangrijk om de kinderstoel correct te installeren en ook regelmatig te controleren. Kies dan ook altijd voor een stoel die voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.

Technology16.09.2024

Dit is de opvolger van de veiligste autostoel: Anoris T2 i-Size

De Ferrari onder de autostoelen?
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Hyundai & Kia tonen innovatieve technologie voor temperatuurbeheer

Tijdens ‘Heat Tech Day’ in Seoul, Zuid-Korea, hebben Hyundai en Kia een drietal nieuwe technologieën gepresenteerd om de temperatuur in de auto te regelen en daarmee het comfort van de inzittenden te verhogen én het energieverbruik te beperken.

Automotive02.09.2024

Hyundai & Kia tonen innovatieve technologie voor temperatuurbeheer

om comfort en efficiency te verhogen
Samsung Developer Conference 2024: een decennium aan open innovatie

Samsung organiseert op 3 oktober de Samsung Developer Conference 2024 (SDC24) in het San Jose McEnery Convention Center in Californië. Deze alweer tiende editie van de SDC viert een decennium vol open innovatie en samenwerking met developers, partners en klanten. Dit jaar legt Samsung de focus op de nieuwste AI-innovaties.

Events29.08.2024

Samsung Developer Conference 2024: een decennium aan open innovatie

en nu met AI in de spotlight

Verder lezen over NASA

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

Starliner huilt omdat hij onbemand naar aarde terug moet keren. In de week dat zijn vertrek gepland staat, is hij een vreemd terugkerend geluid gaan maken.

Technology02.09.2024

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

SpaceX gaat het doen: de Starliner-astronauten thuisbrengen. Suni Williams en Butch Wilmore kunnen op die manier veilig naar huis keren.

Technology24.08.2024

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen

Het klinkt heel tof om hooggeplaatst te zijn bij NASA, maar we zouden momenteel niet willen ruilen met de mensen die die positie bekleden. Er is nogal een heet hangijzer dat moet worden aangepakt.

Technology13.08.2024

NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen

NASA stopt met rover om water op de maan te vinden: ding half af

Het was de bedoeling dat de rover mee zou reizen naar de maan om op het wat minder bekende gedeelte te zoeken naar water, maar NASA trekt de stekker eruit.

Technology18.07.2024

NASA stopt met rover om water op de maan te vinden: ding half af

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

De Starliner-astronauten kunnen nog niet naar huis. Volgens NASA valt het allemaal wel mee: de astronauten zitten helemaal niet vast op het ISS, meent de ruimteorganisatie.

Technology01.07.2024

NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

NASA en SpaceX hebben grote plannen in de ruimte, maar daarin zouden de bedrijven ruimtepuin onvoldoende meenemen, zegt de Amerikaanse Aerospace Corporation.

Technology29.06.2024

NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

Nadat het al extreem lang duurde voordat Starliner met bemanning kon vertrekken, is het nu een probleem om ze terug naar aarde te halen.

Technology24.06.2024

Astronauten Starliner zitten voorlopig vast op ISS

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Verder lezen over Nissan

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan geeft in-car entertainment een nieuwe betekenis met de nieuwe Townstar Karaok-e. Deze bestelwagen maakt het niet alleen mogelijk om onderweg je favoriete nummers luidkeels mee te zingen, maar toont ook de oneindige mogelijkheden van de Townstar-modellen.

Automotive15.05.2024

Deze Nissan is een karaokelounge op wielen

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

Nissan belooft dat het de komende paar jaar met maar liefst 16 elektrische auto’s komt. Het had eerst andere plannen in het kader van verduurzamen, maar heeft deze aangepast. Het was van plan om 23 elektrische auto’s...

Automotive26.03.2024

Nissan wil in 3 jaar tijd 16 elektrische auto’s lanceren

Nissan hyper: introduceert bijzonder busje

Nissan heeft een nieuwe concept-car geïntroduceerd, namelijk de Hyper Tourer. Het gaat om een busje waarin je bijna zit alsof je in een limousine hebt plaatsgenomen. Heel luxe, heel ruim, maar het is ook van de buitenka...

Automotive17.10.2023

Nissan hyper: introduceert bijzonder busje

Nissan brengt in Europa alleen nog elektrische auto’s uit

We zullen nog heel lang Nissans zien rijden op fossiele brandstoffen, maar vanaf nu worden die niet meer in de Nissan-fabriek gemaakt voor levering in Europa. Europa krijgt van het merk alleen nog elektrische bolides. He...

Automotive25.09.2023

Nissan brengt in Europa alleen nog elektrische auto’s uit

En presenteert Concept 20-23
Racer Jann Mardenborough: ‘s nachts spookrijden was de grootste stunt

Gran Turismo is sinds woensdag in de bioscoop en die film vertelt op spectaculaire wijze het nog spectaculairdere verhaal van een échte gamer-turned-racer: Jann Mardenborough. De coureur, op wiens echte leven deze film...

Automotive11.08.2023

Racer Jann Mardenborough: ‘s nachts spookrijden was de grootste stunt

Van gamer naar coureur
Nissan wil EV’s inzetten om liften van stroom te voorzien

Nissan werkt met Hitachi aan een oplossing waarbij de stroom van EV’s in noodgevallen gebruikt kan worden als stroomvoorziening in gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan het leveren van elektriciteit aan liften wanneer door e...

Automotive27.01.2023

Nissan wil EV’s inzetten om liften van stroom te voorzien

​Voor autoliefhebbers: 5 toffe wannahave auto’s van The Block Zone

Je kunt bij LEGO wel een paar toffe auto’s vinden, maar soms heeft de leverancier van plastic steentjes het niet helemaal bij het rechte eind. De Volkswagen-bus, die is bijvoorbeeld niet helemaal rond genoeg. Ben je op...

Automotive15.10.2022

​Voor autoliefhebbers: 5 toffe wannahave auto’s van The Block Zone

Dit zijn de nieuwe Nissan’s! Qashqai, X-trail olala, de Ariya

Eindelijk, we mogen! Op 16 en 17 maart waren we in Madrid om kennis te maken met de zes nieuwe electrifying modellen van Nissan. Toegeven Nissan is een beetje laat, want na de introductie van de Leaf in 2010 als eerste e...

Automotive23.03.2022

Dit zijn de nieuwe Nissan’s! Qashqai, X-trail olala, de Ariya

Verder lezen over Toekomst

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag