Automotive12.08.2015

Afscheid van een icoon: Land Rover Defender


Na 67 jaar stuurt Land Rover de Defender met pensioen. Daarmee komt een einde aan een van de langste autocarrières in de geschiedenis. Wij namen afscheid van de Defender op de allerbeste manier; door alle generaties nog eens te rijden, inclusief de afscheidseditie.

Islay

Het mag dan hartje zomer zijn in Nederland, op het Schotse eiland Islay (spreek uit: aye-la) is het fris. Het is net opgehouden met regenen als we met het piepkleine toestel landen op het even zo kleine vliegveld. Islay heeft zo’n 3.500 inwoners, terwijl het qua oppervlakte ongeveer de helft van de provincie Utrecht meet.

Naast het vliegveld staan de Land Rovers in een rij opgesteld. Alles van een eerste generatie 107 pickup uit 1954 tot de allerlaatste, de Defender 90 Heritage Edition. We starten in het midden, in een Land Rover 90 (de auto heette toen nog geen Defender), uit 1987.

IslayDefenderDrive_025
IslayDefenderDrive_025

Rijdende geschiedenisles

De meeste auto’s in onze colonne zijn letterlijk museumstukken. Het exemplaar waar we nu in rijden is gebouwd om veertig jaar Land Rover te vieren. Wat een verzameling had moeten worden, eindigde uiteindelijk door stakingen in twee stuks, waarvan dit de enige rijdende is.

We behandelen de auto daarom ook als museumstuk. Schade wil je niet op je geweten hebben. Maar wat een fantastisch exemplaar is het. Donkergroen, met een khaki canvas dak, met een rustig nagelende turbodiesel voorin. We zetten de verwarming hoog, want het dak is aan de achterkant open.

IslayDefenderDrive_109
IslayDefenderDrive_109
IslayDefenderDrive_193
IslayDefenderDrive_193

Scones

Na een korte stop met scones en thee, stappen we in de nieuwste Defender. Uitgerust met airconditioning, stoelverwarming, voorruitverwarming en elektrische ramen is dit verwennerij. Het voelt haast ongepast om zoveel ‘luxe’ te hebben. Voorin zit nog steeds een viercilinder turbodiesel, al is dit een compleet andere motor. Hij is veel krachtiger met 122 pk en loopt verfijnder.

De Defender 90 Heritage Edition is een waardig eerbetoon aan de auto waar het allemaal mee begon. Hij is gespoten in dezelfde lichtgroene kleur als de eerste exemplaren – destijds omdat die kleur flink voorradig was, nu een mooie verwijzing – en heeft ook het klassieke logo in de grille.

Hij is charmant, deze Defender. Een moderne klassieker. Zijn uitstraling is fantastisch, hij straalt niks onsympathieks uit. Ook de bewoners van Islay waarderen de auto, blijkt uit de lange goedkeurende blikken die we krijgen als we hem rijden. Soms gaat er een duim omhoog, met een bijbehorend knikje. Ja, deze auto is geliefd. En terecht.

IslayDefenderDrive_047
IslayDefenderDrive_047

Modderen

En dan gaat het mis. Waar we tot nu toe op verharde wegen reden, staan we nu oog in oog met een verschrikkelijk modderpad. De Series One uit 1954 wordt even aan de kant geparkeerd. Dit hoeft de 61-jarige niet te verduren. Zijn jongere broertjes echter, verdwijnen voor ons van de modderige heuvel. Wij volgen.

In de lage gearing ploeteren we door de modder. De auto toont eens te meer aan waarom hij zo geliefd is: je komt werkelijk overal. Nee, geen 100.000 hulpsystemen, maar ouderwets differentiëlen vastzetten en zelf inschatten. Nu wordt het ons makkelijk gemaakt door de zeer ervaren begeleiders van Land Rover, maar de boodschap is duidelijk. Je komt er wel.

IslayDefenderDrive_061
IslayDefenderDrive_061

Schouwspel

We parkeren op het strand. Het is een waanzinnig schouwspel om alle generaties zo bij elkaar te zien. Kalm vervolgen we onze weg, waar de Series One weer aansluit. Na de volgende stop is het zover: we stappen over van 2015 in 1954. Terug naar 53 pk en een ongesynchroniseerde handgeschakelde vierbak. Werken, dat zullen we.

Ja, door de jaren heen is er veel veranderd, beter geworden, maar wat is hij verschrikkelijk leuk, deze 107 pickup. Dit exemplaar is van een verzamelaar die hem voor de gelegenheid heeft uitgeleend. Zo’n fan zijn van het merk dat je een kostbare klassieker inzet… Wij snappen het niet, maar zijn wel dankbaar.

Op de wegen van Islay kan ons oudje nog best meekomen. Hij laat zich eigenlijk heel gemakkelijk rijden. Op een onverharde weg vol flinke kuilen voelen we ons toch even schuldig. Waarom zouden we deze 61-jarige dit aandoen? Als we parkeren worden we verzekerd van het feit dat de auto nog regelmatig zo gebruikt wordt en dat wij er juist waarschijnlijk rustiger mee reden dan de eigenaar.

IslayDefenderDrive_312
IslayDefenderDrive_312

V8

De lekkerste voor het laatst? Misschien wel. Land Rover heeft vanaf 1983 ook een 3,5 liter V8 geleverd in de Defender en voor ons was dit het laatste exemplaar van de dag. Met 134 pk is het zéker geen strepentrekker, maar het diepe gorgelende geluid van een V8 is onovertroffen. We nemen voor de verandering – het is immers een 110, een negenzitter – ook eens plaats op de achterbank. In een moderne auto zouden we nu klagen over de zitpositie, maar alles past bij het plaatje. Het interieur is rechttoe, rechtaan en dat is wat deze auto zo groot heeft gemaakt.

Toekomst

We komen aan bij het vliegveld en werpen nog een laatste blik op de colonne. Wat een feest om ze allemaal zo bij elkaar te zien. Het einde van de Defender in de huidige vorm, betekent een einde van een tijdperk. Land Rover presenteert ergens volgend jaar de opvolger en voor Gerry McGovern, de hoofddesigner van het merk, de schone taak om een waardige opvolger te tekenen. Niet de makkelijkste opgave, als je het ons vraagt.

De markt heeft ook gereageerd op het einde van de Defender. Nog nooit was de vraag zo hoog. Land Rover eindigt daarom niet dit jaar, maar ergens volgend jaar pas de productie van de auto. Als het aan ons ligt, hoeft hij ook volgend jaar niet te stoppen.

Wouter Spanjaart

Wouter schrijft over auto’s en gadgets, fotografeert en luistert bluesmuziek. Ook houdt hij van Engeland en Australië. Hij schreef dit zelf in de derde persoon enkelvoud.

Verder lezen over Auto

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Tesla's en andere auto's die digitale sleutels gebruiken zijn het doelwit van relay-aanvallen. Dit is hoe ze werken.

Automotive24.05.2024

Zo worden auto’s met digitale sleutels zoals Tesla’s gestolen

Spotify zegt dat mensen Car Thing moeten weggooien

Het stopte na 5 maanden met de productie ervan, maar nu zegt Spotify zelfs dat je het apparaat beter in de prullenbak kunt gooien: Car Thing.

Gadgets23.05.2024

Spotify zegt dat mensen Car Thing moeten weggooien

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

The Weeknd was dit weekend. Daar konden we op eigen houtje met de Microlino weg en dat was inderdaad een hele ervaring.

Automotive12.05.2024

We reden op The Weeknd in een Microlino: een ervaring rijker

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

MINI Aceman begon ooit als een sterk concept, maar nu is de auto er klaar voor om een nieuwe ster in de line-up van MINI te worden.

Automotive01.05.2024

Nieuwe MINI Aceman moet ultieme kartgevoel geven in de stad

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De lente is een geweldige tijd om te reizen in Noord-Europa. De natuur ontwaakt, het weer wordt aangenaam, de landschappen zijn opvallend mooi en er zijn nog niet veel toeristen. Dus, welke pittoreske plekjes in Noord-Europa wachten op je en waarom is het comfortabeler om met de auto te reizen?

Lifestyle29.04.2024

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De voordelen van reizen met de auto
Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Er is een goede reden bijgekomen om een gebruikte elektrische auto te kopen. Dit jaar nog. Dit is waarom je het beste kunt gaan kijken naar een tweedehands EV.

Automotive19.04.2024

Helaas: je krijgt geen subsidie meer voor een tweedehands elektrische auto

Maar er komt iets voor terug
De toekomst van ultrasoon reinigen in de automotive industrie

In de automotive industrie is de behoefte aan efficiënte en effectieve reinigingsmethoden belangrijker dan ooit. Met de voortdurende evolutie van voertuigtechnologieën en de toename van complexe componenten, biedt ultr...

Lifestyle09.04.2024

De toekomst van ultrasoon reinigen in de automotive industrie

Innovatieve producten voor een grondige schoonmaak
5 tips als je een auto wil gaan kopen

Je gaat de stap zetten: je gaat een nieuwe auto kopen. Heel erg spannend natuurlijk, maar waar begin je? Met deze 5 tips kom je sneller een stapje dichter bij die nieuwe bolide en rijdt je straks de auto die bij je past....

Automotive29.03.2024

5 tips als je een auto wil gaan kopen