Automotive14.05.2014

Nissan met 4 gamers aanwezig in de 24-uursrace van Le Mans


In 2011 heeft Nissan heel de wereld laten zien dat het mogelijk is een gamer een trainingsprogramma tot coureur te laten doorlopen, hem vervolgens los te laten in de 24-uursrace van Le Mans en hem op het podium te zien belanden. Dit is het verhaal van GT Academy-winnaar Lucas Ordoñez.

Bij de komende editie staat er een nieuwe lichting gamers klaar om aan ’s werelds grootste en legendarische race deel te nemen. Deze keer staan er 4 gamers op de startgrid. Twee daarvan – Jann Mardenborough en Alex Shulzhitskiy – rijden in de LM P2-klasse in de Ligier JS P2 Nissan met nummer 35. Het team van Onroak Automotive wordt gecompleteerd door Alex Brundle, de vaste coureur van Nissan.

De twee andere gamers – de eerste GT Academy-winnaar Lucas Ordoñez en zijn Belgische opvolger Wolfgang Reip – nemen vanuit Garage 56 deel met de Nissan ZEOD RC, Nissans experimentele, elektrisch aangedreven raceauto.

Coureurs
Jann Mardenborough maakte vorig jaar zijn Le Mans-debuut en zette direct de toon door zijn teamgenoten met de beste kwalificatietijd te overtroeven. Mardenborough komt dit jaar uit in de GP3 Series, maar kijkt ernaar uit om terug te keren naar het circuit waar het voor hem allemaal begon.

Le Mans heeft bijzondere betekenis voor mij,” aldus Mardenborough. “Ik ging er in 2011 naartoe als finalist van de GT Academy, in het jaar dat Lucas debuteerde en ik keerde er in 2013 terug als coureur. We finishten vorig jaar als vierde. Het zou fijn zijn om dit jaar Le Mans te verlaten met een trofee in mijn handen.”

De winnaar van de Russische GT Academy van 2012, Mark Shulzhitskiy, maakt dit jaar zijn Le Mans-debuut. De Rus reed vorig jaar al eens in de LM P2-klasse, tijdens de race van het FIA World Endurance Championship in Shanghai. “Ik heb het als testcoureur voor de Ligier JS P2 heel goed naar mijn zin,” zo vertelt Shulzhitskiy. “En nu krijg ik de kans om mee te doen aan de 24-uursrace van Le Mans, de droom van elke GT Academy-winnaar. Ik hoop dat ik net zo goed presteer als mijn voorgangers.”

Alex Brundle racete al vaker voor Nissan, maar de 24-uursrace van Le Mans van 2012 was voor hem misschien wel de bijzonderste race tot nu toe. Toen voegde hij zich bij zijn vader, Martin Brundle, en Lucas Ordoñez in de Greaves Zytek-Nissan. “Ik vind het geweldig dat Jann en Mark deel uitmaken van het team en deelnemen in de topklasse,” vertelt Brundle. “Ze zijn zeer getalenteerd en hebben ervaring met prototypes. Het is een belangrijke race voor Nissan, Onroak Automotive, Ligier en alle coureurs.