Technology13.08.2013

Oslo mag niet op Apple Maps


oslo-mag-niet-op-apple-maps.jpg
oslo-mag-niet-op-apple-maps.jpg

De Noorse overheid weigert Apple toestemming te geven voor het maken van luchtfoto’s van de hoofdstad Oslo voor Apple Maps. Dat meldt de Noorse krant Aftenposten

Sinds de bomaanslag door Anders Breivik twee jaar geleden is het veiligheidsbeleid aangescherpt met als gevolg dat er geen luchtfoto’s mogen worden genomen van overheidsgebouwen, zoals bijvoorbeeld dat van de Noorse veiligheidsdienst.

Andere online kaartendiensten, zoals Nokia Maps, beschikken wel over 3D beelden vanuit de lucht, maar dat zijn satellietbeelden waartegen niet opgetreden kan worden. Desalniettemin staat de Noorse overheid luchtbeelden gemaakt vanuit een vliegtuig niet toe, omdat deze nog altijd gedetailleerder zijn dan satellietbeelden, zegt Aftenposten redacteur Henning Carr Ekroll tegen de BBC.

De Amerikaanse ambassade in Oslo heeft inmiddels contact met de burgemeester om tot een oplossing te komen. Zo zou Apple bijvoorbeeld van tevoren om toestemming kunnen vragen voor het filmen van specifieke locaties, zodat de Noorse overheid goed in de gaten kan houden wat wel en niet op Apple Maps verschijnt.

Vorig jaar schakelde Apple over naar de eigen online kaartendienst nadat het afscheid nam van Google Maps als kaartenleverancier. Apple maakt gebruik van met camera’s uitgeruste laagvliegende vliegtuigjes om de beelden te maken.