Technology07.06.2011

Nieuwe iOS versie heeft meer dan 200 nieuwe functies


nieuwe-ios-versie-heeft-meer-dan-200-nie.jpg
nieuwe-ios-versie-heeft-meer-dan-200-nie.jpg

Apple heeft gisteren een voorproefje laten zien van iOS 5, de nieuwste versie van een van de meest geavanceerde mobiele besturingssysteem ter wereld. Deelnemers aan het iOS Developer Program kregen al een bètaversie.

De bètarelease van iOS 5 heeft meer dan 200 nieuwe functies, die vanaf dit najaar beschikbaar zullen zijn voor alle bezitters van een iPhone, iPad of iPod touch. Nieuwe functies van iOS 5 zijn onder meer: Berichtencentrum, een innovatieve manier om centraal en zonder onderbrekingen meldingen te bekijken en te beheren; iMessage, een nieuwe berichtenvoorziening waarmee gebruikers gemakkelijk sms’jes, foto’s en filmpjes van het ene iOS-apparaat naar het andere kunnen sturen; en Kiosk, een nieuwe manier om abonnementen op kranten en tijdschriften te kopen en te beheren. Verder is er de nieuwe functie PC Free, waarmee iOS 5-gebruikers hun iOS-apparaat niet op een computer hoeven aan te sluiten om dit te activeren en te configureren, en waarmee ze draadloos software-updates kunnen downloaden.

iOS 5 heeft geweldige nieuwe functies, zoals Berichtencentrum, iMessage en Kiosk. En natuurlijk zijn we heel benieuwd wat onze ontwikkelaars allemaal met de 1500 nieuwe API’s gaan doen“, aldus Steve Jobs, CEO van Apple. “Het opvallendste aan deze nieuwe iOS-versie is waarschijnlijk dat dit besturingssysteem er helemaal op berekend is om naadloos samen te werken met iCloud, een volgende stap in de post-pc-revolutie die Apple heeft aangezwengeld.”

De combinatie van iOS 5 en iCloud zorgt ervoor dat je alleen maar je Apple ID en wachtwoord hoeft in te voeren, waarna iCloud al je mail, contactgegevens, agenda’s, foto’s, apps, boeken, muziek, enzovoorts op al je apparaten automatisch en draadloos up-to-date houdt. Aansluiten op een computer is dan niet meer nodig. Verder zit er in iOS5:

– Berichtencentrum biedt iOS 5-gebruikers een innovatieve manier om alle meldingen, zoals sms’jes, gemiste oproepen, herinneringen of meldingen over apps, centraal te benaderen. Nieuwe meldingen verschijnen kort boven aan het scherm, zonder je te storen bij wat je aan het doen bent. Eén zoekbewerking volstaat om alle meldingen weer te geven en met één tikje ga je naar de desbetreffende app voor meer informatie. Je ziet meldingen ook verschijnen als het scherm vergrendeld is. Ook dan kun je met één veegbeweging naar de desbetreffende app.

– Kiosk is een overzichtelijke boekenplank met daarop de cover van alle kranten en tijdschriften waarop de gebruiker geabonneerd is. De App Store heeft een nieuwe afdeling met alleen titels waarop je een abonnement kunt nemen. Daar kunnen gebruikers snel de populairste kranten en tijdschriften uit de hele wereld vinden. Nieuwe nummers verschijnen automatisch in Kiosk van abonnees, waarbij meteen de getoonde cover wordt vernieuwd.

– Safari was al ’s werelds populairste browser voor mobiele apparaten, en met iOS 5 zal die populariteit alleen maar toenemen. Nieuwe functies zijn onder andere: Safari Reader, waarmee je alleen de tekst op een webpagina ziet, en in een passende lettergrootte zodat je ongestoord en gemakkelijk kunt scrollen en lezen; een leeslijst, waarmee je artikelen kunt bewaren om later te lezen, en dat kan op al je iOS-apparaten; en tabbladen, waarmee je op iPad eenvoudig van de ene naar de andere webpagina gaat.

– In iOS 5 is een Twitter-voorziening geïntegreerd. Dit betekent dat je maar één keer hoeft in te loggen en vervolgens direct kunt twitteren vanuit al je apps met een Twitter-functie, waaronder Foto’s, Camera, Safari, YouTube en Kaarten. Nieuwe API’s bieden andere ontwikkelaars de mogelijkheid om deze functionaliteit ook te benutten voor hun eigen iOS 5-apps.

– iMessage in iOS 5 trekt de berichtenvoorziening van iPhone door naar alle iOS-apparaten: iPhone, iPad en iPod touch. iMessage is geïntegreerd in de app Berichten en stelt de gebruiker in staat om via Wi-Fi of 3G gemakkelijk sms’jes, foto’s, filmpjes of contactgegevens door te sturen naar een of meer andere personen met een iOS 5-apparaat. iMessages worden automatisch naar alle iOS 5-apparaten van de gebruiker gepusht, zodat de correspondentie via iPhone, iPad en/of iPod touch kan verlopen. iMessage werkt ook met ontvangst- en leesbevestigingen, typindicatie en een veilige totaalversleuteling.

– De nieuwe app Herinneringen is een handig hulpmiddel om taken te beheren. Je kunt aan elkaar gerelateerde taken aanmaken en groeperen, en herinneringen, prioriteiten en einddatums instellen op basis van tijd of locatie. Je wordt dan aan een bepaalde taak herinnerd zodra de deadline in zicht is of wanneer je ergens aankomt of vertrekt. Deze herinneringen kunnen ook in iCal en Outlook worden bekeken en worden automatisch bijgewerkt.

– Nieuwe functies in de apps Camera en Foto’s houden in dat je vanuit een vergrendeld scherm direct toegang hebt tot de camera en dat je met de knop voor het harder zetten van het geluid snel een foto kunt nemen. Verder kun je rasterlijnen aanzetten om je te helpen een foto goed in te kaderen en kun je met één tikje de focus en belichting van een object vastzetten. In de nieuwe Foto’s-app kun je foto’s bijsnijden, draaien en verfijnen, alsook rode ogen verwijderen. Daarnaast kun je je foto’s direct op het apparaat in een album verwerken dat je onderweg aan anderen kunt laten zien.

– De nieuwe functie PC Free stelt iOS 5-gebruikers in staat om hun iOS-apparaat direct na aankoop te activeren en te configureren, zonder dat ze deze op een computer hoeven aan te sluiten. Verder kunnen ze iOS-software-updates met één tikje draadloos downloaden en installeren. Wi-Fi Sync in iOS 5 zorgt ervoor dat materiaal via SSL veilig wordt overgezet en geback-upt en dat aangeschaft materiaal draadloos vanaf het mobiele apparaat naar de iTunes-bibliotheek wordt gesynchroniseerd.

Enkele andere nieuwe functies in iOS 5 zijn:

  • Game Center: gebruikers kunnen voortaan hun foto toevoegen aan hun profiel, nieuwe games kopen in de app Game Center en gemakkelijker vrienden en nieuwe games vinden.
  • Verbeteringen in Mail: gebruikers kunnen voortaan adressen naar berichten slepen en gebruikmaken van een nieuwe opmaakbalk met opties voor vet, cursief, onderstrepen en inspringen.
  • Synchrone weergave via AirPlay: gebruikers kunnen alles op hun iPad 2 draadloos vertonen op een HD-tv via Apple TV.
  • Een systeembreed tweedelig toetsenbord: typen op iPad wordt zo nog eenvoudiger.

Deelnemers aan het iOS Developer Program kunnen de iOS 5-bètasoftware en -SDK per direct downloaden op developer.apple.com. iOS 5 zal dit najaar worden uitgebracht als gratis software-update voor iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 2, iPad, iPod touch (vierde generatie) en iPod touch (derde generatie). Sommige functies en voorzieningen zijn mogelijk niet op alle producten beschikbaar.

Verder lezen over Apple

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Apple staat het officieel toe om emulators in de App Store te zetten. Je kunt straks dus nog beter retro-gamen op je iPhone, al is er wel een voorwaarde die het wat minder eenvoudig maakt ze te vinden. Er mogen namelijk...

Gaming08.04.2024

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Het leek gek toen Apple een VR-bril bleek te maken, maar ook toen bekend werd dat het populaire gadgetmerk een auto in productie had. Nu is dat laatste ook afgeblazen, maar nu is er weer een andere tak van sport waar App...

Technology04.04.2024

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

iPads zijn inmiddels zo’n standaard geworden in de tabletwereld, dat we het vaker een iPad noemen dan een tablet. Ook als het helemaal geen tablet van Apple is. Ze bestaan: non-Apple-tablets, en die zijn lang niet alti...

Gadgets02.04.2024

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

Apple heeft zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC 2024 gepland voor 10 juni. Je zou denken dat dat alleen voor ontwikkelaars is en verder niet zo boeiend, maar er komen juist veel aankondigingen vandaan voor het grote publi...

Technology27.03.2024

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

De Verenigde Staten klagen Apple aan omdat het meent dat het misbruik maakt van zijn macht in de smartphonewereld. Of het geïnspireerd is door de vele klachten en onderzoeken van de EU rondom monopolies is onbekend. Wel...

Mobile22.03.2024

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

Het feit dat Apple ontwikkelaars een extra vergoeding aanrekent wanneer hun apps meer dan 1 miljoen keer worden gedownload in een jaar is niet bij iedereen positief geland. Sterker nog, bij ongeveer iedereen behalve Appl...

Mobile21.03.2024

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

De Digital Markets Act van de EU zorgt voor een heleboel aanpassingen die we vooral merken bij Apple. Apples besturingssysteem iOS was altijd erg dichtgetimmerd, maar zal nu steeds verder zijn deur open moeten zetten. Da...

Mobile19.03.2024

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Apple worstelt onverminderd door met de uitdagingen die komen kijken bij de nieuwe wet- en regelgeving van de EU. Het moet appwinkels van derden toelaten, maar tegelijkertijd zitten daar een heleboel haken en ogen aan. V...

Mobile08.03.2024

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Van alternatieve appwinkels

Verder lezen over Steve Jobs

​Steve Jobs day: 5 lessen om van de Apple-oprichter te leren

Het is vandaag Steve Jobs day, een dag om stil te staan bij een techlegende die helaas niet meer onder ons is, maar waarvan we nog steeds dagelijks zijn uitvindingen gebruiken. Uitvindingen die inmiddels wel wat zijn gei...

Technology16.10.2023

​Steve Jobs day: 5 lessen om van de Apple-oprichter te leren

​Apple Park gaat in april open voor de eerste werknemers

We hebben al de nodige drone videos voorbij zien komen van de bouw van de nieuwe Apple Campus, een naam die we gelijk kunnen vergeten. Apple Park is de naam van de ruim 70 hectare grote campus van Apple. En vanaf april z...

Technology22.02.2017

​Apple Park gaat in april open voor de eerste werknemers

We kennen de iPhone tien jaar en dat had best gevierd mogen worden

Je kunt het bijna niet gemist hebben: het is precies tien jaar geleden dat de allereerste iPhone door Steve Jobs werd gepresenteerd op de persconferentie die de smartphone zoals we hem vandaag kennen startte. Een hele ge...

Mobile09.01.2017

We kennen de iPhone tien jaar en dat had best gevierd mogen worden

Kom op Apple
Still remembering Steve Jobs

Het is dit jaar alweer vijf jaar geleden dat Steve Jobs is overleden. Jobs overleed op 5 oktober, 2011, op 56 jarige leeftijd. Miljoenen mensen hebben Apple gemaild met steunbetuigingen, hetgeen resulteerde in een “Rem...

Online24.02.2016

Still remembering Steve Jobs

Bekijk de trailer voor Steve Jobs: The Man in the Machine

Dat Steve Jobs een bijzondere man was, is een understatement. Niet gek dus dat verschillende biografen, filmmakers en documentairemakers Steve's verhaal proberen te belichten. Eén van de meest geanticipeerde projecten i...

Entertainment02.08.2015

Bekijk de trailer voor Steve Jobs: The Man in the Machine

Standbeeld Steve Jobs voor Apple’s Cupertino HQ

Eerder deze week wist Apple Insider te melden dat dit het standbeeld is van Steve Jobs, mede-oprichter van Apple, dat op het hoofdkantoor in Cupertino komt te staan.Een kleiner model van het uiteindelijke ontwerp is afg...

Technology26.02.2014

Standbeeld Steve Jobs voor Apple’s Cupertino HQ

30 jaar “Macintosh”

Vandaag precies 30 jaar geleden werd de "Macintosh" gepresenteerd. In onderstaande video zien we de 30 jaar oude Macintosh onthuld worden door de 30 jaar jongere Steve Jobs. 

Video24.01.2014

30 jaar “Macintosh”

Steve Jobs conflicting point of view about Microsoft (and Bill Gates)

Technology02.01.2014

Steve Jobs conflicting point of view about Microsoft (and Bill Gates)