Technology09.07.2011

Optical Illusion : Het Flashed Face Distortion Effect


Optical illusions (gezichtbedrog) laten je ogen iets geloven wat door de hersenen anders geïnterpreteerd wordt. Zien speelt zich immers niet in dezelfde hersendelen af als weten. Bij de sterkste illusies word je helemaal bedot, zoals nagestreefd door de special effects in een film.

De meeste bekende vormen van optical illusions vindt je terug in de vele honderden afbeeldingen zoals de cafemuur-illusie ,de Müller-Lyer-illusie en de vaak afgebeelde Penrose-driehoek. Met film en video kun je een dimensie toevoegen aan gezichtbedrog. Met het Flashed Face Distortion Effect gebeurt er iets heel bijzonders en wordt je je bewust dat wat de ogen zien iets heel anders is dan dat de hersenen waarnemen. In de onderstaande video (Shocking illusion – Pretty girls turn ugly!) moet je geconcentreerd naar het plusteken kijken in het midden van de video. Wanneer je dit doet zie je zowel links als rechts nou niet bepaald de mooiste dames voorbij komen. Ze zijn zelfs griezelig. Toch zul je zien als stiekum spiekt dat dit niet zo is.

Meer over dit bijzondere effect van Flashed Face Distortion kun je lezen op de blog van Matthew B. Thompson.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.