Video22.06.2016

Zo ziet de mensheid er over 1000 jaar uit


De afgelopen 150 jaar zijn we gemiddeld 10 centimeter langer geworden en we worden ook steeds ouder. De mensheid verandert, maar hoe zou de mens er over 1000 jaar uitzien? De wetenschappers van het YouTube-kanaal AsapSCIENCE maakten er een video over.

Computers zullen er heel anders uitzien, ze worden je persoonlijke assistent en bereiken de capaciteit van het menselijke brein. Ze onthouden dingen voor je en ze luisteren naar je. Dit leidt tot de filosofie ’transhumanism’, zoals de wetenschappers het noemen. In de toekomst zullen er kleine robots (nanobots) in ons lichaam geïntegreerd worden om ons lichaam en mogelijkheden te versterken. We zullen niet langer beperkt worden door onze eigen fysiologie, maar we zullen uitgroeien tot een soort supermens. Een soort mengsel van de biologie en de techniek. Eng idee, toch?

Lichamen veranderen

De wetenschappers zeggen ook dat er van de 7.000 talen die er nu gesproken worden, nog maar 100 overblijven. De aarde warmt steeds verder op en dat heeft gevolgen voor de aarde, maar ook voor ons als mens. Volgens de wetenschappers hebben mensen met een donkere huid hier een voordeel mee, omdat een donkere huid beter beschermt tegen UV-schade. De opwarming van de aarde kan ook invloed hebben op hoe onze lichamen eruit komen te zien. Langere en dunnere lichamen zouden de overtollige lichaamswarmte beter kunnen afvoeren. Het kan wel honderdduizenden jaren duren voordat zo’n verandering echt zichtbaar wordt.

Mutaties

Het kan ook gebeuren dat er zich mutaties voor gaan doen, zoals een nieuwe kleur ogen of unieke vaardigheden. Zo is er bijvoorbeeld een man die alles kan eten en verteren. Dus niet alleen voedsel, maar ook metaal, glas en toxische stoffen. Dit is allemaal een gevolg van een genetische mutatie. Ook zijn er mensen met ’tetrachromacy’, een ‘aandoening’ waarmee je honderd keer meer kleuren kan zien dan een normaal iemand. Deze eigenschappen blijven alleen bestaan als ze voordelen hebben om te overleven.

Kunstmatige selectie

Wat erg waarschijnlijk is, is dat we de genen van onze baby’s gaan aanpassen, waardoor we ziekten bestrijden. Het elimineren van bestaande ziekten gaat er waarschijnlijk wel voor zorgen dat er andere ziekten ontstaan. Zo zei Stephen Hawking ooit: “Sooner or later disasters such as an asteroid collision or a nuclear war could wipe us all out. But once we spread out into space and establish independent colonies, our future should be safe.” Moeten we dan toch gaan geloven aan ruimte kolonisatie?

Het blijft erg interessant om na te denken over de toekomst. Hoe zal alles in zijn werk gaan? En hoe zal het leven er over 1000 jaar uitzien? Helaas zullen wij dit niet meemaken, maar het is wel heel leuk om erover te fantaseren, toch?

Bekijk de video van de wetenschappers hieronder!

Tedje van Gils

Tedje is blogger voor Stylecowboys, Dutchcowboys en Travelvalley. Verder is ze tekstschrijver bij Red Banana. Ze is film- en serieverslaafd en houdt van lekker eten, reizen en beauty.

Verder lezen over Wetenschap

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

Slapen: het is zo belangrijk, maar het is pas echt essentieel voor je brein, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het zou zelfs iets kunnen helpen tegen Alzheimer.

Nieuws16.04.2024

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

Mensen geven dieren meer virussen dan andersom. Ze zeggen vaak dat je niet met je kat of hond in bed moet slapen, omdat het ziekteverwekkers zouden zijn. De darmbacteriën van je dier komen zo veel te dichtbij en je kunt...

Nieuws26.03.2024

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein