Technology28.10.2014

​Zonder inwoners geen Smart City


Een Smart City wordt niet ontworpen, het ‘ontstaat’. In de kern komt het neer op de inwoners, die een smart city laten leven. Dat is in een notendop de boodschap die Antoine RJ Wright, mobiel strateeg, met veel enthousiasme over brengt aan een zaal vol zakelijke toehoorders tijdens het event The Hague Tech.

‘Respond, Shift, Present & Invoke’ zijn de vier woorden waar het volgens Wright allemaal om draait. “Hoe zorg je dat mensen reageren op en gebruik maken van een dienst die je hebt ontwikkeld voor een Smart City? Je moet zorgen voor de juiste apparaten, een goede verbinding tussen deze apparaten, partijen die diensten leveren en een goed prijsmodel. Daarna hoop je dat de gebruikers er mee aan de haal gaan. Alles begint met response.”

Niet krampachtig vasthouden

Maar de tweede stap is de shift. Want als er al gebruikers zijn, dan moeten de mensen daar omheen hier ook in mee gaan en dit faciliteren. “Een leerling wilde misschien een laptop of tablet gebruiken tijdens de les om aantekeningen te maken, maar lang niet elke docent stond dit – nog niet eens zo lang geleden – toe.” Zo is het ook voor Smart Cities, meent Wright, mensen moeten durven meegaan in nieuwe mogelijkheden en niet krampachtig vasthouden aan wat ze kennen, zonder goede reden.

Een shift gebeurt niet zomaar, de gemeenschap, de inwoners, moeten elkaar meekrijgen en elkaar op de mogelijkheden attenderen. “Bij Smart Cities zijn er verschillende soorten inwoners nodig. Namelijk enkele ‘fast followers’ die mogelijkheden echt benutten, maar ook ‘advocates’ die de kansen zien, maar de techniek te duur vinden of nog te ingewikkeld. En dan zijn er de ‘co-creators’ die met anderen daadwerkelijk samenwerken aan nieuwe toepassingen.”

De bouwstenen van de Smart City

Het derde woord, present, draait natuurlijk om hoe het allemaal gepresenteerd wordt. Er zijn partijen die Smart City projecten financieren, er zijn bedrijven die diensten ontwikkelen, weer anderen zijn een enabler op een andere manier. Dat zijn de bouwstenen van een Smart City, maar die moeten ook weten hoe ze naar buiten moeten treden om het publiek te bereiken.

En daarmee kom je bij het laatste woord, invoke. “Om de gebruikers een zetje te geven, moet je niet de techniek naar voren te schuiven. Nee, pas als de mogelijkheden die de techniek creëert worden uitgelegd, gaat het concept Smart City voor de meeste gebruikers pas echt leven en maken ze het zich eigen.” Autoriteiten, bedrijven en andere instanties die Smart Cities mogelijk maken, moeten de toekomstige gebruiker hierbij helpen.

Zoals Wright het zelf zegt: “Zie de mensen in het smart technology plaatje, niet hun apparaten.”

“In the recent past, we’ve seen science fiction slowly quickly becoming reality. From communications, to medicine, to mobile seen the weight of industries getting behind some part of that vision, and pushing it to come to pass. Smart cities seem to be next on the path from science fiction to actualized reality. As cities and their residents become smarter, how can telecom and information services manifest shifts in usage, fostering opportunities to not just make dreams real, but invoke new dreams to aspire towards.”

Bekijk hieronder de presentatie “Smart Cities start with Smart People” van Antoine RJ Wright.

Deze blogpost is geschreven door Helene van Baardwijk, Econocom.

[Afbeelding via Mark Ittleman – Flickr CC]