Technology07.03.2016

Wetenschappers gaan een mini “Death Star” bouwen


Om de aarde te beschermen tegen asteroïden

Wetenschappers aan de Universiteit van Californië claimen dat een ruimteschip volgehangen met lasers onze beste kans is om een potentieel verwoestende asteroïde af te wenden.

Het klinkt als iets uit Star Wars, maar wetenschappers zijn naar verluidt van plan om te starten met de bouw van een mini “Death Star” om de aarde te beschermen tegen asteroïden, kometen en andere ruimteobjecten.

Het idee is om een ruimteschip in een baan rond de aarde te plaatsen, dat bewapend is met een heel aantal ‘high-energy lasers’ die in staat zijn om asteroïden te laten verdampen nog voordat deze in de buurt van onze planeet komen.

<em>Concept via: Kosmo et al.<\/em><em><\/em>
Concept via: Kosmo et al.

Concept

Het concept is ontwikkeld door onderzoekers aan de Universiteit van Californië. Die zeggen dat, ondanks eerdere niet haalbare ideeën als “robotic mining” en “gravity tractors”, dit iets is dat echt kan werken.

De zogenaamde DE-STAR (Directed Energy System for Targeting of Asteroids and exploRation) zou een laser array kunnen hebben van zo’n 100 meter, en het bereik is dan zo’n 3,2 miljoen kilometer.

Uitdaging

Tegenover Astrowatch laat Qicheng Zhang van de Universiteit van Californië weten dat de technologie vandaag de dag al beschikbaar is. Maar er is nog wel een uitdaging: “The main challenge with building a full DE-STAR is the necessary scale to be effective.”

Als er nu een asteroïde ontdekt zou worden die volgende week in botsing met aarde kan komen is er een heel andere oplossing nodig dan wanneer dezelfde asteroïde 30 jaar eerder ontdekt wordt.

2013 TX68

Dit nieuws volgt op het feit dat er een asteroïde de richting van de aarde opkomt. Deze ruimtesteen, genaamd 2013 TX68, zal waarschijnlijk morgen onze planeet passeren. Door de glans van de zon is het echter lastig te bepalen. Hij kan passeren ter hoogte van onze communicatie- en GPS-satellieten, zo’n 35 km boven de zeespiegel. Maar dat kan maximaal ook 40 keer de afstand van aarde tot de maan zijn.

Verder lezen over Wetenschap

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt
NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

Slapen: het is zo belangrijk, maar het is pas echt essentieel voor je brein, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het zou zelfs iets kunnen helpen tegen Alzheimer.

Nieuws16.04.2024

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

Mensen geven dieren meer virussen dan andersom. Ze zeggen vaak dat je niet met je kat of hond in bed moet slapen, omdat het ziekteverwekkers zouden zijn. De darmbacteriën van je dier komen zo veel te dichtbij en je kunt...

Nieuws26.03.2024

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein