Social Media01.01.2015

De tien grootste sociale netwerken ter wereld


Social Media wordt steeds belangrijker in ons dagelijks leven. We gebruiken veel verschillende netwerken om met elkaar in contact te blijven via het internet. Maar welke sites en kanalen gebruiken we wereldwijd het meeste? Hieronder een lijstje met de tien meest gebruikte social media netwerken ter wereld.

10. Snapchat (100 miljoen gebruikers)

Via
Snapchat kunnen gebruikers elkaar foto’s en video’s sturen die maar een paar seconden te zien zijn. De app is ontwikkeld door studenten van de Stanford Universiteit in Californië. Deze applicatie is zo bijzonder omdat de beelden maar enkele seconden te zien zijn en daarna verdwijnen. Ook van de servers van het netwerk verdwijnt de foto. De verstuurder van de foto kan zelf instellen hoe lang de ontvanger de foto of video kan zien.

9. VKontakte (100 miljoen gebruikers)

VKontakte is een sociaal netwerk dat in Nederland niet echt bekend is. De netwerksite is een gratis plek waar gebruikers online contact met elkaar kunnen houden. De site is beschikbaar in verschillende talen, maar vooral heel erg populair onder Russisch-sprekende gebruikers. Net als andere sociale sites kun je berichten naar andere gebruikers en in groepen. Ook kunnen foto’s, video’s, audio’s en webpagina’s gedeeld worden.

8. Sina Weibo (157 miljoen)

Sina Weibo is een Chinees microblog, het is een partner van Twitter en werkt ook vrijwel hetzelfde. Het werkt alleen met Chinese tekens, om het netwerk exclusief voor Chinezen te houden. Inmiddels al goed voor 157 miljoen gebruikers en daarmee het 8e populaire sociale netwerk ter wereld.

Sina Weibo
Sina Weibo

7. Tumblr (230 miljoen gebruikers)

Tumblr is een netwerk waar gebruikers kunnen bloggen. Mensen met een Tumblr-account kunnen tekst met stilstaande en bewegende beelden, citaten, links en geluidsopnames delen. Op een openbare blog kan iedereen de door jou gedeelde berichten zien. Gebruikers – en zijn dat er dus al 230 miljoen wereldwijd – kunnen andere gebruikers volgen.

6. Twitter (284 miljoen gebruikers)

In Nederland
twitteren we erop los! Iedere dag worden er miljoenen tweets verzonden. Je volgt de mensen die je kent, die jou inspireren of die je interessante informatie bieden. Het bericht wat het meeste geretweet werd dit jaar was de selfie van Ellen Degeneres tijdens de Oscars in februari. Deze tweet is meer dan 3 miljoen keer geretweet.

5. Instagram (300 miljoen gebruikers)

Het is het snelst groeiende sociale netwerk van dit moment:
Instagram. Inmiddels al goed voor meer dan 300 miljoen gebruikers over de hele wereld, die dagelijks duizenden foto’s met elkaar delen. Een van de meest opvallende nieuwtjes op gebied van Instagram was Rihanna, die haar account een tijdje moest missen omdat ze iets te veel naakt had gepost. Gelukkig is ze inmiddels weer terug.

4. LinkedIn (332 miljoen gebruikers)

LinkedIn is social media van een heel ander niveau dan de vorige netwerken. Het is jouw online cv, jouw zakelijk netwerk. Door je ervaringen, behaalde diploma’s en vaardigheden toe te voegen aan je profiel, kunnen andere mensen zien wat je allemaal in je mars hebt. De groei is er nog niet uit, want nog steeds melden zich iedere dag nieuwe gebruikers aan.

3. Google+ (343 miljoen gebruikers)

Waar Nederlanders de weg naar
Google+ nog niet zo hebben gevonden, is het toch het derde grootste sociale netwerk ter wereld. Sinds 2011 is het netwerk in de lucht, en experts zagen die lancering toen als een aanval op het toen al succesvolle Facebook. Wel populair in Nederland: video-conferencing via Google Hangouts.

Het logo van Google+.
Het logo van Google+.

2. QZone (629 miljoen gebruikers)

QZone is naast Sina Weibo een gigantisch grote Chinese netwerksite. Dit netwerk is al sinds 2005 online en gebruikers kunnen sindsdien blogs en hun agenda bijhouden. Wat uniek is aan deze site is dat gebruikers van QZone zelf helemaal hun pagina kunnen opmaken en bewerken. Zo heeft iedereen die op QZone zit zijn eigen pagina en is er geen enkele dubbele te vinden. Compleet anders dus dan de nummer 1, waar iedereen hetzelfde profiel heeft. Met 629 miljoen is QZone het tweede grootste sociale netwerk ter wereld.

1. Facebook (1350 miljoen gebruikers)

En dan de absolute nummer 1, twee keer groter dan de nummer 2. Facebook is – en blijft – de grootste. De mensen zonder Facebook worden steeds zeldzamer. Dit jaar werd de teller van het aantal gebruikers wereldwijd op 1350 miljoen gezet! Dit betekent dat bijna 20 procent van de wereldbevolking een Facebook-account heeft. In 2014 vierde Facebook ook de tiende verjaardag. Is de groei eruit, gaat Facebook ons vervelen, waar komt Mark in 2015 mee? We gaan het zien!

Verder lezen over Social Network

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Instagram en Facebook gaan je foto's gebruiken om kunstmatige intelligentie te trainen. Zie je dat niet zitten, dan is er een uitweg.

Social Media28.05.2024

Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen

Deze week viral: kip bakken in de trein en worm charming

We kunnen weer door met onze wekelijkse rubriek Deze week viral. Hierin delen we diverse social media-posts en video's die om een verscheidenheid aan redenen viraal gingen.

Social Media25.05.2024

Deze week viral: kip bakken in de trein en worm charming

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

X is definitief X. Het heeft heel lang gebruikgemaakt van de domeinnaam van Twitter, maar dat is nu voorbij.

Social Media17.05.2024

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

TikTok-video’s mogen nu een uur lang zijn

TikTok begon kort en krachtig, maar gaat nu steeds meer naar langere content: het wil nu zelfs video's van een uur zien.

Social Media17.05.2024

TikTok-video’s mogen nu een uur lang zijn

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Soms denk je: hoeveel erger kan het nog worden? Vrij veel erger. X mag ondanks een bevel om het tegen te houden bijvoorbeeld gewoon de beelden blijven tonen van een steekpartij.

Social Media13.05.2024

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Is deinfluencing de nieuwe trend in de influencercultuur?

Dit is wat het is en waarom bepaalde influencers, deinfluencers dus, hiervoor kiezen.

Social Media10.05.2024

Is deinfluencing de nieuwe trend in de influencercultuur?

Nieuw: geheime Instagram Stories die onthuld worden in DM’s

Geheime posts maken op Instagram? Dat krijgt een nieuwe dimensie met de Reveal-optie (Onthullen dus). En dit is hoe dat werkt.

Social Media04.05.2024

Nieuw: geheime Instagram Stories die onthuld worden in DM’s

Je kunt straks berichten bewerken op Snapchat

Snapchat is wat laat, maar het gaat gebeuren: je kunt berichten bewerken op het social medium. Er schuilt wel een addertje onder het gras.

Social Media02.05.2024

Je kunt straks berichten bewerken op Snapchat