Social Media17.04.2011

Social Media : digitale en fysieke wereld komen dichter bij elkaar


social-media-digitale-en-fysieke-wereld-.jpg
social-media-digitale-en-fysieke-wereld-.jpg

De digitale en fysieke wereld blijken in de praktijk niet veel van elkaar te verschillen. Zeker als gekeken wordt naar de impact van social media, blijkt dat mensen zich online niet altijd anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Volgens mediapsycholoog Mischa Coster kunnen mensen zich online zelfs ‘echter’ voelen dan in de werkelijkheid.

Online bleken, volgens onderzoek van Michigan State University, introverte mensen bijvoorbeeld minder last te hebben van sociale remmingen. Online gedroegen ze zich uitbundiger en socialer dan in levende lijve. Het gevaar dat mensen zich online beter voordoen dan ze in werkelijkheid zijn, bestaat volgens Coster wel.

Alleen zullen mensen ook eerder op hun vingers getikt worden. Social media zorgt voor zelfregulering. Mensen die onwaarheden gaan vertellen, zullen door bekenden sneller worden gecorrigeerd.

Volgens Coster verschilt de digitale wereld dan ook niet veel van de fysieke wereld. In de fysieke wereld denken mensen ook na over welke kleren het beste staan, hoe het haar geknipt moet worden en wat er gezegd moet worden. Dat gebeurt ook in de social mediawereld, met dat verschil dat online mensen contact met elkaar kunnen maken en elkaar op de hoogte houden zonder elkaar te zien. [via]

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.