Search18.07.2016

​Hoger scoren in Google met een .amsterdam domeinnaam


Heb je moeite met hoog scoren in Google? En kan je wel wat hulp gebruiken om jouw website zichtbaarder te krijgen? Dat kan misschien wel met een .amsterdam domeinnaam.

Domeinwinkel heeft in samenwerking met Searchmetrics onderzoek gedaan naar de kracht van nieuwe lokale domeinextensies binnen een lokale zoekomgeving.

In andere woorden: Hoe scoren lokale domeinnamen binnen de lokale zoekresultaten ten opzichte van .nl of andere extensies?

Resultaten

Wat blijkt is dat lokale domeinextensies (zoals .amsterdam, .berlin, .paris etc.) gemiddeld beter presteren in de lokale Google resultaten dan de landextensie (bijv .nl) of generieke domeinextensies (bijv .com).

Wanneer je dus een .amsterdam domeinnaam registreert en daar je website op publiceert kan dit de vindbaarheid van je website in de lokale zoekresultaten van Amsterdam verbeteren.

Voordelen van lokale domeinextensies

  1. Hogere posities in Google zorgen voor meer traffic naar je website en potentieel dus ook voor hogere conversies of meer leads. Je bereikt er simpelweg meer mensen mee op lokaal niveau.
  2. Je vergroot je lokale uitstraling door het gebruik van een .amsterdam domeinnaam.
  3. Je geeft een duidelijk beeld van de inhoud van je website. Dit zorgt voor duidelijkheid bij potentiële bezoekers.
  4. Je kan de domeinnaam voor branding gebruiken en daarmee een technisch innovatief karakter geven aan je bedrijf.

De visie van Google op de nieuwe domeinextensies

De afgelopen jaren is er veel speculatie geweest over de waarde van nieuwe domeinextensies in Google. Het is daarom denk ik goed om eerst te kijken wat Google zelf zegt over de nieuwe TLDs die beschikbaar zijn gekomen.

De vraag was of Google de extensies in de URL als zoekwoord mee zou tellen of zelfs de categorisering van de nieuwe TLDs over zou nemen. Niets is minder waar, want afgelopen jaar kwam Google met een duidelijk statement:

Alle nieuwe domeinextensies worden als generieke domeinextensies beoordeeld.

De nieuwe domeinnamen krijgen daarmee dus dezelfde waarde als bijvoorbeeld een .com of .eu domeinnaam. Maar specifiek voor de lokale nieuwe domeinextensies voegde Google daar nog iets bijzonders aan toe, namelijk:

googleblog-tld
googleblog-tld

Wat Google hier eigenlijk zegt is:

Als we zien dat websites op lokale domeinextensies meer waarde bieden dan website op andere extensies dan kunnen we deze voorrang gaan geven in de zoekresultaten”.

Een interessante toevoeging voor de waarde van lokale domeinextensies en dus een reden om daar eens goed onderzoek naar te doen.

Onderzoek

Hoe is het onderzoek tot stand gekomen en waar zijn de resultaten op gebaseerd? Search Metrics heeft in Duitsland onderzoek gedaan naar de positionering van .berlin binnen de lokale Berlijnse zoekresultaten.

Waarom de .berlin zou je denken? Simpelweg omdat dit de lokale extensie is die het meest geregistreerd is ter wereld. Er is daarom dus meer data beschikbaar om het onderzoek te doen wat de sample van het onderzoek (en daarmee de geloofwaardigheid) vergroot.

Momenteel zijn er namelijk bijna 60.000 .berlin domeinnamen geregistreerd, meer dan 2 keer zo veel als .amsterdam. Daarnaast is de hoeveelheid actief gebruikte .berlin domeinnamen vele malen hoger. Zonder actieve domeinnamen kan je namelijk niet testen wat de positie in de zoekresultaten is.

Searchmetrics heeft onderzoek gedaan naar de top 30 posities voor een paar miljoen zoekwoorden en op basis daarvan gekeken naar de lokale en nationale zoekresultaten van .berlin. Daarbij zijn tientallen miljoenen websites gecrawld.

Hierbij zijn geen andere variabelen meegenomen, maar is puur gekeken naar de posities van de belangrijkste lokale extensie, nationale extensie en generieke extensie. Daar zijn ook de conclusies op gebaseerd.

Hoger in lokale en lager in nationale zoekresultaten

Het onderzoek gaf een verassend resultaat als je kijkt naar het statement van Google. De .berlin kwam gemiddeld namelijk hoger in de lokale zoekresultaten.

42% van alle zoekopdrachten leverde een hogere positie op voor websites met een .berlin domeinnaam in de lokale zoekresultaten van Google ten opzichte van de niet lokale resultaten, terwijl maar 22% een minder goed resultaat laat zien.

Dat is 11% meer dan een .de en 14% meer dan een .com domeinnaam en daarnaast 10% minder lagere lokale resultaten dan beide extensies. Indrukwekkende resultaten.

berlin-local-barcharts1
berlin-local-barcharts1

Daarnaast is er ook onderzoek gedaan naar de gemiddelde positie in de lokale en nationale zoekresultaten.

Daaruit blijkt dat de .berlin gemiddeld 1,18 posities hoger scoort in de lokale resultaten dan in de landelijke resultaten. Voor .de en .com zien we daar weinig verschil met een minimale negatieve trend richting lokale resultaten.

berlin-local-barcharts2
berlin-local-barcharts2

Wat betekent dit voor de resultaten van .amsterdam?

Je zal je nu waarschijnlijk afvragen: “Leuk zo’n Duits onderzoek, maar is dit zomaar toepasbaar op een .amsterdam domeinnaam?”

Het antwoord is: Misschien wel.

Natuurlijk kunnen we de directe resultaten van het .berlin onderzoek niet direct overnemen naar .amsterdam, maar de resultaten geven wel een duidelijke indicatie over de beoordeling van nieuwe lokale domeinextensies door Google.

Searchmetrics heeft ook onderzoek gedaan naar de Nederlandse markt, maar tijdens dit onderzoek waren er helaas nog te weinig .amsterdam domeinnamen geregistreerd en in gebruik om daar een significant en waardevol resultaat te bepalen.

De verschillen die te zien zijn in rankings zijn wel aanzienlijk genoeg om te concluderen dat er een grote kans is dat Google lokale domeinextensies anders beoordeelt dan generieke domeinnaam binnen lokale zoekopdrachten.

We kunnen dus concluderen dat er een grote kans bestaat dat een .amsterdam domeinnaam hoger rankt binnen lokale zoekopdrachten en lager binnen landelijke zoekresultaten.

Conclusie & zaken om rekening mee te houden

De kans op een hogere ranking met een .amsterdam domeinnaam binnen de Amsterdamse zoekresultaten is groot.

Simpel maar waar op basis van het onderzoek van onze oosterburen.

Wel is het onderzoek zoals eerder gezegd puur gebaseerd op koude, kale, gladde rankings. Maar uiteraard kijkt Google nog naar veel meer componenten bij het “ranken” van een website dan alleen de domeinnaam. Onderstaande zaken kunnen dus ook bijgedragen hebben aan de resultaten van het onderzoek.

  1. Websites met een .amsterdam domeinnaam zijn hoofdzakelijk nieuwe websites die wellicht technisch beter geoptimaliseerd zijn voor Google. Dit kan zorgen voor een hogere ranking.
  2. Websites met een .amsterdam domeinnaam hebben algemeen genomen nog geen autoriteit opgebouwd in Google. Dit kan zorgen voor een veel lagere ranking.
  3. Websites met een .amsterdam domeinnamen bevatten normaal gesproken meer content en bedrijfsinformatie gericht op de Amsterdamse markt. Dit kan zorgen voor een hogere ranking.

Het meenemen van deze zaken bij een nieuw onderzoek zou dan ook zeker een toegevoegde waarde zijn, hoewel het erg lastig zal zijn om dit volledig te integreren.

Deze blogpost is geschreven door Jeroen van de Sanden, Domeinwinkel.

[Afbeelding © Elena Belyaeva – Fotolia]

Verder lezen over Domeinextensie

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

In het digitale tijdperk kan het bouwen van een effectieve website een uitdaging zijn. Dit artikel belicht veelgemaakte fouten tijdens het ontwikkelen van websites en biedt oplossingen om ze te vermijden.

Online29.04.2024

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

​Mededel.ing: je kunt nu je .ing-domein vastleggen

.tech, .fun, of zelfs .amsterdam: wie een bijzondere domeinnaam wil, die kan vele kanten op, maar nu komt Google met een domeinnaam die wel echt vraagt om allerlei gekke woordgrappen: .ing. Het doelt niet op de bank met...

Online01.11.2023

​Mededel.ing: je kunt nu je .ing-domein vastleggen

Meer domeinextensies voor steden, regio’s en bedrijven weer een stap dichterbij

Op een relatief korte termijn komt er een nieuwe mogelijkheid voor het aanvragen van een eigen internetextensie of domeinnaamextensie. Deze komen naast bestaande extensies als .nl, .com en .amsterdam. Hiermee kunnen sted...

Online24.05.2023

Meer domeinextensies voor steden, regio’s en bedrijven weer een stap dichterbij

De Nederlandse .nl extensie neemt af in populariteit

De groei van het aantal domeinnamen met de Nederlandse .nl extensie neemt af. En domeinnamen met nieuwe extensies, zoals .shop, .online en .fun, zijn juist in opkomst. Dit en meer blijkt uit een nieuw domeinnaamonderzoek...

Online28.01.2020

De Nederlandse .nl extensie neemt af in populariteit

Populariteit .shop, .online en .fun groeit
Google rolt shortcut .new uit voor andere websites

Goed nieuws voor mensen die graag snel werken en zo min mogelijk handelingen willen verrichten om op de gewenste webpagina uit te komen: Google gaat namelijk de shortcut .new uitbreiden naar andere websites. Door deze ex...

Online09.11.2019

Google rolt shortcut .new uit voor andere websites

​10 meest gemaakte fouten bij het kiezen van een domeinnaam

Een essentieel onderdeel van je website is de domeinnaam. Het is het uithangbord van je online aanwezigheid en een goede kiezen is niet eenvoudig. Trap niet in onderstaande valkuilen bij het registreren van je domeinnaam...

Online03.12.2018

​10 meest gemaakte fouten bij het kiezen van een domeinnaam

De .shop domeinnaam overtreft verwachtingen

Binnen een half uur nadat de nieuwe domeinnaam extensie beschikbaar werd om te registeren, waren er al 39.801 .shop domeinnamen geregistreerd. Twee uur later, waren dat er maar liefst 45.427. Uit deze cijfers blijkt dat...

Online28.09.2016

De .shop domeinnaam overtreft verwachtingen

Deze kaart laat zien hoe groot landen zijn op basis van domeinnamen!

Hoe groot zouden landen zijn op basis van het aantal domeinnamen? Dat vroegen de medewerkers van het Engelse bedrijf Nominet zich af. Het bedrijf registreert alle .uk domeinnamen en wilde dit wel eens het uitzoeken. Het...

Online12.03.2016

Deze kaart laat zien hoe groot landen zijn op basis van domeinnamen!

Verder lezen over Domeinnamen

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

In het digitale tijdperk kan het bouwen van een effectieve website een uitdaging zijn. Dit artikel belicht veelgemaakte fouten tijdens het ontwikkelen van websites en biedt oplossingen om ze te vermijden.

Online29.04.2024

Veelgemaakte fouten bij het bouwen van een website en hoe ze te vermijden

​Mededel.ing: je kunt nu je .ing-domein vastleggen

.tech, .fun, of zelfs .amsterdam: wie een bijzondere domeinnaam wil, die kan vele kanten op, maar nu komt Google met een domeinnaam die wel echt vraagt om allerlei gekke woordgrappen: .ing. Het doelt niet op de bank met...

Online01.11.2023

​Mededel.ing: je kunt nu je .ing-domein vastleggen

Meer domeinextensies voor steden, regio’s en bedrijven weer een stap dichterbij

Op een relatief korte termijn komt er een nieuwe mogelijkheid voor het aanvragen van een eigen internetextensie of domeinnaamextensie. Deze komen naast bestaande extensies als .nl, .com en .amsterdam. Hiermee kunnen sted...

Online24.05.2023

Meer domeinextensies voor steden, regio’s en bedrijven weer een stap dichterbij

Veel waarschuwingen voor phishing: 27.000 .nl’s

Er wordt vooral sinds het coronavirus is uitgebroken enorm veel gephisht. We doelen op phishingmails die hackers versturen om mensen op te lichten. Het gaat dan bijvoorbeeld om geld of om het verkopen van mensen hun pers...

Cybercrime24.01.2022

Veel waarschuwingen voor phishing: 27.000 .nl’s

​Een domeinnaam registreren: alles wat je moet weten over je .nl

Heb je een goed idee voor een weblog, of heb je een bedrijf dat online helemaal niet aanwezig is? Een domeinnaam registreren is helemaal niet zo duur: voor een tientje per jaar heb jij al je eigen internetadres. Maak er...

Online09.01.2022

​Een domeinnaam registreren: alles wat je moet weten over je .nl

​35 jaar geleden was cwi.nl de eerste Nederlandse domeinnaam

Precies 35 jaar geleden, op 1 mei 1986, registreerde Piet Beertema het eerste Nederlandse domein cwi.nl voor het Centrum Wiskunde en Informatica. Een week eerder zorgde diezelfde Piet Beertema ervoor dat het Nederlandse...

Online01.05.2021

​35 jaar geleden was cwi.nl de eerste Nederlandse domeinnaam

SIDN haalde in 2019 bijna 4500 nepwebwinkels offline

Dat er veel neppe webwinkels zijn weten we inmiddels. Helaas is het aanbod ervan zo enorm, dat het een grote klus is om deze te detecteren en offline te halen. SIDN is beheerder van het .nl-domein. Zij zetten zich ook in...

Cybercrime18.02.2020

SIDN haalde in 2019 bijna 4500 nepwebwinkels offline

De Nederlandse .nl extensie neemt af in populariteit

De groei van het aantal domeinnamen met de Nederlandse .nl extensie neemt af. En domeinnamen met nieuwe extensies, zoals .shop, .online en .fun, zijn juist in opkomst. Dit en meer blijkt uit een nieuw domeinnaamonderzoek...

Online28.01.2020

De Nederlandse .nl extensie neemt af in populariteit

Populariteit .shop, .online en .fun groeit

Verder lezen over Google

En de nieuwe emoji van dit jaar is: een kale boom met dorre takken

Er zijn nieuwe emoji voor dit jaar gepresenteerd. Eén van de sterren van de show is… een dorre boom met kale takken.

Online17.07.2024

En de nieuwe emoji van dit jaar is: een kale boom met dorre takken

Google is van plan om grootste startup-overname ooit te doen

Google zou de grootste startup-acquisitie ooit zijn voor een bedrag van 23 miljard dollar. 

Cybercrime15.07.2024

Google is van plan om grootste startup-overname ooit te doen

Google Maps laat je op iPhone eindelijk zien hoe hard je mag

Op Android doet de app dit al jaren, maar nu krijgt Apple die mogelijkheid eindelijk ook. 

Mobile12.07.2024

Google Maps laat je op iPhone eindelijk zien hoe hard je mag

Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine

Het is volgens Google bedoeld om te zorgen dat zoekresultaten eerder laden, in plaats van dat je allemaal dingen geladen krijgt waar je helemaal niet om hebt gevraagd.

Search26.06.2024

Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

AI heeft een gigantische impact op de werking van Google Ads

Laten we het even hebben over ons zoekgedrag in Google en de effecten daarvan als we de zoekmachine minder gaan gebruiken. In een tijdperk van AI lijkt dat misschien vanzelfsprekend al is daar nog niet echt bruikbare data over beschikbaar.

Advertising25.06.2024

AI heeft een gigantische impact op de werking van Google Ads

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Google kondigde tijdens het Cannes Lions Festival een reeks nieuwe en baanbrekende AI-tools aan die de manier waarop marketeers en creatieven werken fundamenteel kunnen gaan veranderen. Deze tools stellen marketeers in staat om nog sneller en efficiënter te werken, campagnes op maat te maken en resultaten in realtime te meten.

Technology19.06.2024

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Waarom is online marketing essentieel voor je onderneming

In de huidige wereld zien we steeds meer online activiteit. Mensen zijn actiever online, mensen zijn langer online en ze zijn vaker online. Het is dus belangrijk om online zichtbaar te zijn of gemakkelijk te worden gevonden.

Marketing19.06.2024

Waarom is online marketing essentieel voor je onderneming