Online04.11.2015

KPN is gestart met de uitrol van een ‘Internet of Things’ netwerk


De provider wil IoT een boost geven met haar LorRa netwerk

Het Internet of Things is hot. Apparaten, anders dan onze tablets, laptops en smartphones die via mobiele technologieën aan het internet gekoppeld worden en zo met elkaar, en ons, kunnen ‘praten’. Dat is misschien een heel eenvoudige beschrijving ervan, maar feitelijk komt het in een notendop daar wel op neer. Analisten verwachten dat in 2020 50 miljard apparaten via het Internet of Things verbonden zullen zijn.

In de praktijk betekent het momenteel nog dat steeds meer apparaten, ook dingen die standaard niet ‘connected’ zijn, uitgerust worden met een simkaart en aan een mobiele 3G of 4G netwerk gekoppeld worden. Uiteraard is de vraag die veel gesteld wordt; Wat heb je er aan? Tijdens de presentatie kwam het bekende filmpje uit 1998 weer voorbij waarin aan willekeurige voorbijgangers op straat gevraagd werd of ze een mobiele telefoon hadden en zo nee, of ze die zouden gaan aanschaffen. Bijna iedereen antwoordde toen nog met ‘nee’ en ‘daar zie ik het nut niet van in. Ik denk dat je dezelfde antwoorden nu ook weer mag verwachten als het over het Internet of Things gaat en de vraag of jij over enkele jaren al je apparaten aan het internet gaat verbinden.

Het verschil is wel dat we inmiddels in een tijdperk leven waarin het Internet, en 24 uur connected zijn, al niet meer uit ons leven weg te denken is. Bovendien zijn er al praktische voorbeelden van hoe het Internet of Things ons dagelijkse leven beïnvloed en vergemakkelijkt.

Het Internet of Things is straks alom aanwezig
Het Internet of Things is straks alom aanwezig

Denk bijvoorbeeld aan auto’s, zoals de Tesla, Ford en Opel, die voorzien zijn van een simkaart en daarmee niet alleen met de garage in verbinding staan (handig bij storingen en onderhoudsbeurten) maar ook de mogelijkheid bieden om tijdens het rijden een WiFi netwerk op te om met je laptop of tablet online te kunnen. Voor een dergelijke oplossing is een simkaart, met data abonnement, nog wel te billijken, maar wanneer we straks onze fiets, huisdieren en zelfs de kinderen online willen kunnen traceren en inde gaten houden dan is het natuurlijk niet handig wanneer je daarvoor telkens een mobiel abonnement moet afsluiten. Nog los van het feit dat al die gadgets dan ook weer regelmatig opgeladen moeten worden. Dat is niet praktisch. Verbinden via een zogenaamd Long Range netwerk (LoRa) met behulp van een sensor / module die makkelijk gedragen of ingebouwd kan worden en waarvan de batterij 10 tot 15 jaar mee gaat zonder opgeladen te hoeven worden is dan een veel beter alternatief. Bovendien is de hoeveelheid data die verstuurd wordt dusdanig beperkt dat het verbinden via 3G of 4G niet nodig is.

KPN is nu gestart met de uitrol van een zogenaamd LoRa netwerk. Om te beginnen in de regio Rotterdam en Den Haag maar voor het eind van 2016 moet landelijke dekking een feit zijn. het voordeel van LoRa, behalve de batterijcapaciteit, is dat de kosten voor het verbinden van apparaten een heel stuk lager liggen; gemiddeld rond de 5 euro per apparaat in plaats van 25 euro. Dat is natuurlijk vooral van belang voor zakelijke toepassingen, waarbij veel verbindingen gemaakt moeten worden. Tijdens de presentatie van KPN kwamen enkele voorbeelden, die momenteel in de praktijk al getest worden, voorbij. Zo wordt gewerkt aan een systeem voor Smart Lighting; straatverlichting die detecteert of er verkeer is en op basis daarvan al dan niet ingeschakeld wordt. Daarvoor is het natuurlijk nodig dat alle lantaarnpalen verbonden worden met het schakelcentrum van het energiebedrijf.

IoT-Ontwikkeling
IoT-Ontwikkeling

Een ander voorbeeld, dat tijdens de presentatie meerdere keren voorbij kwam, is de Connected Cow. Inderdaad, een koe die verbonden is met het internet. Wat moet je, of de boer, daar nu mee?, hoor ik jullie al denken. Welnu, indien de koe is voorzien van een ‘IoT module’ en sensoren die de lichaamstemperatuur en andere gezondheidszaken in de gaten houdt dan kan dat wel degelijk handig zijn. Wanneer er iets mis is met het beest dan stuurt de module die gegevens naar de boer en wellicht ook rechtstreeks naar de veearts. Die kan zich dan alvast een beeld vormen van de ziekte en zich daarop voorbereiden voordat hij bij de koe arriveert.

En zo waren er nog wel wat praktische voorbeelden te zien (al stond er geen koe). OV fiets gaat via LoRa al haar fietsen traceren en monitoren om diefstal tegen te gaan en periodiek onderhoud in te plannen. Schoonmaker Vebego heeft poetskarren die uitgerust zijn met diverse sensoren om de temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 gehalte en de hoeveelheid fijnstof te meten op het moment dat de poetsdames (en -heren) met hun kar door de kantoren lopen. Die gegevens kunnen gedeeld worden met de klant en gebruikt worden om de luchtkwaliteit van de werkplek te verbeteren.

Al deze toepassingen zijn in principe ook al te realiseren met de huidige 3G en 4G newerken, en Machine-2-Machine communicatie, maar zoals ik al schreef biedt de LoRa oplossing in de praktijk meer mogelijkheden. De batterij van modules gaan jarenlang mee, de hoeveelheid data die verstuurd wordt is minimaal en de kosten van zowel de modules als de abonnementen zijn fors lager.

LoRa-Voordelen
LoRa-Voordelen

KPN, en sommige providers in andere landen, hebben nu gekozen voor LoRa als standaard voor hun IoT netwerk. Over enkele jaren is het de bedoeling dat binnen de 5G standaard, waarover al jaren onderhandeld wordt door providers, fabrikanten en netwerk bouwers, ook een IoT oplossing geboden wordt. Nu bestaat natuurlijk het risico dat de standaard die KPN kiest straks niet dé standaard wordt. Met als gevolg dat alle IoT devices en modules aangepast zouden moeten worden. KPN erkent dat risico maar zegt dat de vraag vanuit de markt voor de uitrol van een IoT netwerk op dit moment zo groot is dat ze niet langer kunnen wachten. Dat is ook iets waar providers en fabrikanten in andere landen tegen aanlopen. Doordat nu al zoveel verschillende, en grote, providers en fabrikanten (FoxConn werd genoemd als fabrikant van de LoRa modules) verwachten KPN en de andere LoRa initiatiefnemers dat LoRa uiteindelijk de de facto standaard wordt. Met andere woorden. Tegen de tijd dat de 5G standaarden bepaald worden zullen ze niet meer om de implementatie van LoRa als standaard heen kunnen.

Zoals gezegd zal de uitrol van het LoRa netwerk eind 2016 landelijke dekking bereiken. KPN moet daarvoor op 1000 locaties in Nederland speciale LoRa masten plaatsen. Dat zijn allemaal locaties waar nu ook al 3G/4G zendmasten van de provider staan.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Internet of Things

VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

VodafoneZiggo heeft in de recente frequentieveiling nieuw spectrum verworven om aan haar netwerk toe te voegen. Tijdens de veiling is 100MHz bemachtigd in de 3,5GHz band. Dit stelt het telecombedrijf in staat om het bestaande netwerk nog verder door te ontwikkelen en te versterken. VodafoneZiggo is erg tevreden met de uitkomst van de veiling. VodafoneZiggo betaalt € 57,5 miljoen euro voor deze spectrumvergunning, die loopt tot 2040. 

Mobile02.07.2024

VodafoneZiggo verkrijgt (voor € 57,5 miljoen) belangrijk 5G spectrum 

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

Tijdens het stookseizoen zijn de energieprijzen hot topics. Vorig jaar zijn we met zijn allen al veel minder gaan stoken. En dat is een trend die vermoedelijk door blijft zetten. Maar behalve de kachel lager zetten en sl...

Technology20.02.2024

Zo krijg je zelf meer inzicht in je gas- en stroom-verbuik

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Vandaag de dag vragen we steeds meer van onze interverbinding. We willen 24/7 connected zijn, en er komen steeds meer apparaten bij die ook wat willen met jouw WiFi signaal thuis. Maar doordat we onze internetverbinding...

Gadgets20.03.2023

WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater

Plug & Play
​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

De dode hoek: je fietst er zo in. Het gebeurt helaas regelmatig dat fietsers worden geschept door een vrachtwagen, omdat de chauffeur ze simpelweg niet kan zien. In Duitsland heeft T-Mobile daar met Deutsche Telekom en S...

DC Business20.03.2023

​Fietsen kan veiliger met deze IoT-oplossing

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers

Tegenwoordig is het plaatsen van zonnepanelen eerder regel dan uitzondering. Toch blijkt hier ook een groot gevaar in te schuilen. Dit blijkt uit onderzoek van Willem Westerhof, onderzoeker op het gebied van Cyber Securi...

Cybercrime04.11.2022

​De industrie van zonnepanelen is gevoelig voor hackers

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

In mei van dit jaar was er al de aankondiging dat IKEA de markt zou gaan betreden met een eigen smarthomehub waarmee je de Tradfri-productlijn kunt beheren. Vandaag maakt IKEA bekend dat de Dirigera hub vanaf nu ook verk...

Gadgets03.11.2022

IKEA’s hub om slimme apparaten mee te bedienen is nu beschikbaar

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

De traditionele stofzuiger wordt in toenemende mate ingewisseld voor een robotstofzuiger. Waarom zou je zelf immers het huis schoonmaken terwijl dit tegenwoordig ook geheel automatisch kan gaan? In dit artikel lees je 8...

Lifestyle31.10.2022

​3 tips om te bepalen welke robotstofzuiger geschikt is

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

Tijdens de jaarlijkse Samsung Developer Conference (SDC) in San Francisco kwamen ontwikkelaars, bouwers en ontwerpers bijeen om ideeën uit te wisselen op het gebied van connectiviteit en verbonden ervaringen. Tijdens h...

Technology21.10.2022

SDC22: Samsung toont evolutie van SmartThings

Verder lezen over KPN

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

​Terugblik: Pocketline Swing was voor velen de eerste mobiel

20 tot 40 euro kun je er nog wel voor krijgen op Marktplaats, je oude Pocketline Swing. We zijn er eerlijk gezegd wat verbaasd over, maar waarschijnlijk voelen die kopers er net zoveel nostalgie bij als wij. Of je nou ee...

Mobile04.12.2023

​Terugblik: Pocketline Swing was voor velen de eerste mobiel

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Steeds meer MKB-bedrijven krijgen dagelijks te maken met malafide websites en pogingen tot phishing via hun systemen of medewerkers. Zo blijkt uit nieuwe gegevens van KPN. Op wekelijkse basis verijdelt de telco ruim 7 mi...

Cybercrime28.11.2023

Veel MKB-bedrijven denken niet interessant genoeg te zijn voor cybercriminaliteit

Wrong!
KPN Teletolk voor doven en slechthorenden gaat door

KPN heeft al tien jaar een aparte gebarentolk beeldbeldienst voor doven en slechthorenden. Zij kunnen via een videobelverbinding met de online teletolk in gebarentaal bellen voor allerhande zaken. Denk bijvoorbeeld aan h...

Mobile10.11.2023

KPN Teletolk voor doven en slechthorenden gaat door

Nog minimaal tot eind 2028
NVIDIA GeForce NOW komt naar KPN glasvezel en 5G abonnees

Het duurt nog een paar maanden, maar vanaf 2024 kunnen nieuwe klanten die kiezen voor een KPN glasvezel of 5G-abonnement deze uitbreiden met een NVIDIA GeForce NOW cloud gaming bundel. Daarmee kunnen zij dan al hun appar...

Gaming07.11.2023

NVIDIA GeForce NOW komt naar KPN glasvezel en 5G abonnees

Nieuwe gamestreaming bundel wordt begin 2024 gelanceerd
​KPN blijft voorlopig partner van de eDivisie

De Eredivisie CV en DreamHack Sports Games maken bekend dat KPN zich ook de komende drie eDivisie-seizoenen als naming partner aan de gamingcompetitie verbindt. De voortzetting van dit partnership is vanaf het seizoen 20...

Gaming25.10.2023

​KPN blijft voorlopig partner van de eDivisie

KPN bereidt 4 Gbit internet abonnement voor

De tijden dat je nog trots kon zeggen dat je een internetverbinding met 100 megabit snelheid had, zijn lang vervlogen. Met de komst van glasvezel, dat inmiddels op meer dan 8 miljoen adressen in Nederland beschikbaar is,...

Online09.10.2023

KPN bereidt 4 Gbit internet abonnement voor

Voor iedereen die 1 Gbit/s te ‘langzaam’ vindt
ViaPlay kun je nu ook een dagje nemen: voor de hoofdprijs

KPN heeft een ViaPlay-dagpas aangekondigd. Hiermee kun je de streamingdienst voor een dagje afnemen, bijvoorbeeld als je graag de Formule 1-race wil zien waarin Max Verstappen mogelijk kampioen wordt (waarschijnlijk Monz...

Entertainment23.06.2023

ViaPlay kun je nu ook een dagje nemen: voor de hoofdprijs