Nieuws14.08.2017

Studenten geneeskunde schrijven per ongeluk een bestseller


Het Compendium Geneeskunde

Een groep van vijftig studenten en veertig medisch specialisten heeft samen – per ongeluk – een bestseller geschreven. Ze maakten samen een naslagwerk van 1.200 pagina’s dat in eerste instantie bedoeld was als een handig naslagwerk voor bij tentamens. Studenten geneeskunde moeten namelijk vier keer per jaar een voortgangstoets maken en daarvoor heel wat boeken doorspitten, omdat het de basiskennis betreft die iedere arts na zes jaar zou moeten hebben. Nu is het zo dat al die boeken die zij moeten doorspitten heel veel belangrijke informatie bevat, maar ook wat minder belangrijke informatie. Er was tot op heden geen beknopte weergave van de gehele studie geneeskunde, dus besloot deze groep om dat zelf te gaan maken. En met succes, zo valt te lezen in de Volkskrant.

Het Compendium Geneeskunde

De groep studenten begon vol energie aan de klus, maar kwam er vrij snel achter dat ze specialisten nodig hadden voor bepaalde onderwerpen. Uiteindelijk bestond het team dat aan dit naslagwerk heeft gewerkt uit 56 masterstudenten en 38 medisch specialisten uit tien verschillende ziekenhuizen. In september 2016 was hun vierdelig naslagwerk van 1.200 pagina’s klaar: het Compendium Geneeskunde. Inmiddels zijn er 14 duizend exemplaren van verkocht, de vier delen bij elkaar kosten 130 euro.

Koop je het Compendium Geneeskunde dan vind je 27 vakgebieden die overzichtelijk zijn ingedeeld, met plaatjes, tabellen en ezelsbruggetjes. Duidelijk gemaakt voor studenten.

Heg is inmiddels ook al tijd voor een derde druk en er komt een app. Daarnaast worden er van bepaalde losse hoofdstukken ook pocketversies gemaakt, die studenten naslagwerk kunnen meenemen in hun doktersjas. De studenten die eraan hebben meegewerkt, delen ook mee in de winst die het Compendium Geneeskunde maakt. De specialisten niet, zij deden dat allemaal gratis. The next step is nu een medische scheurkalender met elke dag een korte tekst, maar die komt pas in 2018.

Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl