Bevriend zijn met jezelf op Facebook?

Bianca Bosker, bekend blogger bij Huffington Post, overkwam afgelopen week wel iets heel vreemds. Woensdagnacht ontving ze een vriendenverzoek van Bianca Bosker. Er zijn drie mensen op Facebook die Bianca Bosker heten, dus opzich is dat nog niet eens zo gek. Wanneer ze verder keek op het profiel, zag ze dat dit account een kloon was van die van haar. Op de profielfoto na was alles hetzelfde: persoonlijke informatie, statusupdates, reacties en andere foto's. Blijkbaar was er iemand die een Facebook-profiel heeft gemaakt onder haar naam met haar foto en vervolgens alle informatie heeft overgenomen om daarna meteen vrienden met haar te worden. 

Bevriend zijn met jezelf op Facebook?

Maar het wordt steeds gekker. De neppe Bianca had ook nog dezelfde pagina's geliked, schreef de status updates precies rond dezelfde tijd als dat de echte Bianca ze had geplaatst en gebruikte een foto die als eerste verschijnt in Google Afbeeldingen als er gezocht wordt op Bianca Bosker. 

o-BIANCA-BOSKER-REAL-570 

Uiteraard heeft ze een klacht ingediend bij Facebook en niet veel later was het profiel meteen offline gehaald. Volgens Facebook kwamen er ook al klachten va andere gebruikers, maar ook het spamsysteem van Facebook zag al snel dat het profiel nep was. Tien minuten nadat de neppe Bianca verdwenen was, verscheen er ineens een nieuw profiel met de naam Bienca Boskar. Dezelfde gegevens, maar dit keer een stockphoto van een willekeurige brunette.

Bianca wist niet wat haar overkwam. Ze had het gevoel alsof ze onderdeel was van een geslaagde prank call, dat iemand haar nonstop in de gaten houdt en alles kwakkeloos van haar overneemt. Facebook heeft sowieso ongeveer 83 miljoen neppe accounts, vaak opgezet door scammers die er geld mee proberen te verdienen. Boskar baalt er vooral van dat vrienden in verwarring kunnen raken en het verkeerde profiel toevoegen.

original 

Reacties (5)

  • Peter Hilgersom

  En nu? Wat is er verder gebeurd? Waar is de clou!

  Ma 12 nov 2012, 10:03 [reply]

  • Terence H

  Het wordt nog bizarder als je het net zoals mijn vriendin meemaakt;

  Iemand tegenkomen met exact dezelfde naam, zelfde interesses, zelfde verjaardagsdatum (1 jaar verschil met haar leeftijd) en uit dezelfde regio (ze wonen ongeveer 10 km van elkaar vandaan).

  Kwa uiterlijk leken ze overigens niet op elkaar.

  Ma 12 nov 2012, 10:09 [reply]

 • Geinig, zo zijn er ook meer mensen met mijn naam!

  Ma 12 nov 2012, 11:02 [reply]

 • Bizar! 1 van de redenen waarom ik geen persoonlijk FB account heb.

  Ma 12 nov 2012, 11:07 [reply]

  • Xurk

  Zoiets soortgelijks heb ik ook eens meegemaakt op Facebook een paar jaar terug.

  Ineens voegde ene "Jawad Saker" (niet mijn naam) mijn zus toe als vriend, maar ze zag dat hij een foto van mij had als profielfoto. Dus ze vroeg eerst aan mij of ik er iets mee te maken had, toen ben ik gaan kijken. Hij had inderdaad een foto van mij, dus ik vertelde mijn zus dat ze hem maar moest accepteren zodat we heel zijn profiel zouden kunnen zien.

  Vervolgens bleek hij van een (openbaar) forum waar ik lid was en weleens foto's van mezelf postte álle foto's van mij opgeslagen te hebben en op zijn Facebook te zetten, zelfs foto's waarop ik mijn pasgeboren nichtje vasthield. Alle foto's hadden ook gewoon reacties van zijn vrienden erop (bijv. dat mijn nichtje heel cute was en dat op een andere foto mijn sneakers hip waren).

  Waarschijnlijk is hij ongeduldig geworden wat betreft het aantal foto's wat ik op dat forum postte en hoopte hij via het profiel van mijn zus aan meer foto's van mij te komen (ongelofelijk dom, maar goed). Uiteindelijk hebben mijn zus en ik met vrienden van hem privéberichten uitgewisseld (ook met degene waarmee hij zogenaamd een relatie had) en iedereen dacht dat juist wíj een grapje maakten omdat ze echt dachten dat hij het was op de foto's.

  Op den duur is het gelukt om diegenen ervan te overtuigen dat hij het niet was op de foto's en we hebben ook duidelijk gemaakt dat we hier echt niet van gediend waren en hem rapporteerden bij Facebook. Toen was al snel het profiel van hem verwijderd...

  Di 13 nov 2012, 13:21 [reply]

Reageren

 • HTML niet toegestaan. URL's worden automatisch clickable.
  * E-mail adres wordt niet getoond

Recommend on Google

Headlines

© 2004-2014 Dutchcowboys.nl - All Rights Reserved.

All views and opinions expressed are those of the authors of Dutchcowboys.

All trademarks, slogans, text or logo representation used or referred to in this website are the property of their respective owners. Sitemap

Hosted by Nines