Advertising20.08.2008

Groei netto mediabestedingen in Q2 2008


groei-netto-mediabestedingen-in-q2-2008.jpg
groei-netto-mediabestedingen-in-q2-2008.jpg

IAB Nederland heeft samen met 20 internetexploitanten en Nielsen Media Research de netto mediabestedingen aan online display advertising over het tweede kwartaal van 2008 in kaart gebracht. Deze netto bestedingen betroffen 41,8 miljoen, een stijging met 15,7% ten opzichte van Q2 2007. In Q1 van 2008 was er een stijging van 8,1% ten opzichte van Q1 2007.

Deze omzet is gerealiseerd bij duizenden Nederlandse websites, de grootste online dagbladen, webgidsen en zoekmachines.

Deelnemende exploitanten aan deze registratie zijn: RTL Nederland, Adformatie, Funda, WebAds, MSN, Netdirect, Tradedoubler, RealGames, Daisycon, Sanoma Mens Magazine’s (via Ilse Media), Veronica (via Adlink), Lycos (via Adlink), Ilse Media, IDG, Wegener Multimedia, Adlink, Testnet, WebRegio, Telegraaf en PCM Uitgevers.

Marco Derksen, voorzitter van IAB Nederland: “Zoals we bij de  publicatie van de Q1-cijfers al aankondigden, voert het IAB op dit moment nauw  overleg met participerende exploitanten en Nielsen Media Research om tot een  verbeterde registratiemethodiek te komen. Na een eerste inventarisatieronde  zijn we nu bezig om exacte definities op te stellen van de nieuwe indeling in  afrekenmodellen, kanalen en uitingsvormen, in samenhang met een nieuwe  procesbeschrijving voor aanlevering, verwerking en rapportage. Ook die zullen  we toetsen aan de huidige participanten en het ziet er nog altijd naar uit dat  we de nieuwe methodiek nog in 2008 zullen lanceren. Los daarvan is dit cijfer  van 15,7% natuurlijk bevredigend, alleen al omdat het flink hoger is dan de 12  procent over heel 2007. En het zorgt voor een gezonde balans ten opzichte van het  groeipercentage van 8% van het eerste kwartaal dit jaar.”

Bij de brancheverdeling in het tweede kwartaal van 2008 valt een aantal zaken op:

* De marktaandelen van de sectoren Financiële Dienstverlening en Personeel en Lokaal volume stegen beide met 3% ten opzichte van Q2 2007. Financiële Dienstverlening kende dit kwartaal een marktaandeel van 14% en is daarmee koploper.

* De sector Telecom en ICT daalde dit kwartaal met 3% marktaandeel naar 11% (t.o.v. Q2       2007).

* Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2007 namen de bestedingen vanuit de sectoren Personeel en Lokaal volume (71%), Financiële Dienstverlening (+37%) en Retail (+26%) het meeste toe.

* De bestedingen uit de sectoren Telecom en ICT (-7%) en Media (-2%) vertoonden een daling in Q2 2008 ten opzichte van Q2 2007.

Derksen: “Bij de opzet van de nieuwe methodiek kijken we uiteraard met  een schuin oog naar de methodiek die PriceWaterhouseCoopers en IAB Europa samen  hebben ontwikkeld. Met name naar hun categorisering en definiëring. Het leverde  overigens interessante cijfers voor 2007 op, ook voor de Nederlandse situatie.  Door harde cijfers en schattingen met elkaar te combineren komen zij uit op een  totaal van 729 miljoen voor de online mediabestedingen. Daarvan is ongeveer een  kwart voor display en de helft voor search. Ik ben geneigd deze cijfers wat  lager in te schatten maar het streven bij onze methodiek is dus helder: zoveel  mogelijk harde cijfers vanuit de markt en zo min mogelijk schattingen.