Media15.01.2009

What Does The Prayer Really Say?


what-does-the-prayer-really-say.jpg
what-does-the-prayer-really-say.jpg

Wat hebben Driftglass, Wattsupwiththat, thedailydisc, Towleroad, HiddenTrack, Pharingula, DeepCapture, Tinkernut, Deadenders, TheStupidShallBePunished, TheReferenceFrame met “WhatDoesThePrayerReallySay?” te maken? Het zijn de titels van de winnende 2008 weblog Awards. De laatste natuurlijk in de categorie van de religieuze blogs waar o.a. Happy Catholic is verslagen. In de eerste twee weken van januari zijn op 480 genomineerde sites in 48 categorieën 930 duizend elektronische stemmen uitgebracht. De hoeveelheid stemmers heeft de organisatie overvallen.

De laatste twee dagen was de site bijna onbereikbaar: “First, we’d like to apologize for performance problems today. We really thought that the first day spike was going to be the biggest traffic day …. and that traffic to the site would slowly decrease as the week of voting went on. Up until Sunday traffic followed our expectations, but Monday and Tuesday caught us a bit by surprise, with traffic rising to the first day level again.” Maar de problemen zullen in 2009 worden opgelost met “moving to a cloud computing environment which will allow us to add load balancing, better content caching, and an (nearly) unlimited number of web servers to handle traffic.” 

In de meeste gevallen zijn zo’n 20 duizend stemmen per categorie uitgebracht en wat mij opviel is dat normaal de winnende blog tussen de 30-40% van de stemmen heeft gekregen. De (overall) winnaar in de Best Blog (72.000 stemmen uitgebracht) is geworden The Daily Dish (34,2%). Oordeel zelf. 

De indeling van de categorieën is uiteraard typisch Amerikaans met een categorie als The Best Liberal Blog, The Beste Conservative Blog, Best Law Blog en The Best Military Blog. Maar er waren ook categorieën voor Pets, Health, Canadian, Fashion, Gossip en Business Blogs. De lijst met alle categorieën met een verwijzing naar de uitslag staat onderaan deze posting.

Voor de blog met de mooiste vormgeving is gekozen Our World 2.0. De blog met de hoogste score (56,1% van de stemmen) is geworden FiveThirtyEight in de Categorie Best Political Coverage. Er was ook een stemming voor de beste (non-UK) Engelstalige Europese blog. De winnaar hiervan is een Tsjechische Blog The Reference Frame. Een site die de titel ongetwijfeld verdient, maar leuker vond ik een Russische blog Siberian Lights met een prachtige foto over Poetins Doodles. Mijn favoriete news-site The Huffington Post kwam slechts tot 7,8%. Maar de blog, die ik dagelijks volg, en waar ik dus in de laatste weken voortdurend op heb gestemd was bij de Science Blogs WattsUpWithThat van de meteoroloog Anthony Watts. Nipt gewonnen van Pharingula. 

Als ik zeg “voortdurend gestemd” komen we bij de open liggende zenuw van polls en beauty contests op Internet. Hoe voorkomen we gesjoemel met het stemmen? De regels van deze 2008 Award was dat men één keer per 24 uur zijn stem kon uitbrengen. Dat wordt door de organisatoren natuurlijk technisch geregeld en gecontroleerd met IP-adressen en cookies. Maar vals spelen kan in de virtuele wereld van Internet niet worden uitgesloten, dus de organisatoren hebben twee dagen uitgetrokken om na het sluiten van de stemmen de uitslag te wijzigen: “vote totals are corrected for identified cheating”. Ik ben benieuwd of mijn pogingen de coockies te omzeilen ook worden opgemerkt! 

De stemming voor de beste science blog heb ik op de voet gevolgd omdat twee sites ongeveer gelijk opliepen. Binnen die sites werd in de commentaren een hele discussie gevoerd over hoe eerlijk de stemming wel of niet verliep. In een commentaar vond ik van Lucia een analyse van hoe de stemming voor deze (klimaat) blogs zou verlopen en wat er allemaal getracht kan worden om de stemming positief te beïnvloeden. Op een goed moment doet de runner up op zijn site (Pharingula.) een oproep aan zijn lezers om “So go ahead and punch a button if you feel like it. But I will remind you: no cheating of any kind. The people who run this award have some weird rules, but they aren’t dummies, and they do scrutinize sources and voting patterns very carefully, and will throw out votes that have a hint of illegitimacy. The only thing more embarrassing than winning this contest might be losing it because a large number of votes for me were discarded.” Daar komt direct een reactie op: “Wow, that’s just basically begging to do the opposite. ( a Hint hint, nudge nudge),I smell a rat. After reading some posts and comments, I would absolutely not be surprised if one of pharyngula’s loyal readers have taken such action.”

Pharingula wint in een dag een paar procenten op de leider WattsUpWithThat. Op die site groeit ongerustheid over de snelle groei: “Counterattack begins! Pharyngula is gaining serious ground, seemingly a well coordinated attack which started this morning. Latest stats indicate a good sized burst earlier in the morning that could close the gap in 0.92 days, however it has recently fallen off to a gap close in 2.6 days (too late). If they can recruit more and hold the gains, it’s a good possibility WUWT will not win. Remember to vote every day”. Over en weer verschijnen op de sites nu insinuaties dat de ander aan het knoeien is. Dan is de sluiting van de polls er eindelijk: “It’s after 5:00, and it looks like WUWT is the clear winner! Woo-hoo! Final vote looks to be: WUWT – 14,150, Pharyngula – 12,238. Science wins! Victory is sweet”.

Zo is niet alleen voetballen oorlog maar lijkt ook een internet Poll dat te zijn, en zoals Lucia in een commentaar het prachtig samenvat: “Are online polls a form of beauty contest? Yes. Does winning mean the winner has the highest quality science of any blog? No. Assuming no hacking, does winning tell us something about popularity, outreach, enthusiasm etc? Yes. Do the winners usually feel good about winning? Yes.”.

We moeten de uitslagen natuurlijk gezien bovenstaande discussie relativeren, maar wat het hele gedoe wel oplevert is het kennis maken met vele mooie, leuke en interessante sites waar je anders nooit bij was uitgekomen. Als je deze sites overziet overheerst er bij mij één constatering: veel blogs tonen een hoge mate van betrokkenheid, kwaliteit, deskundigheid, en diepgang. De verscheidenheid is enorm. Long Tail en Crowd Sourcing zijn op het internet met blogs vol in werking. En de getoonde diepgang en verscheidenheid van onderwerpen zijn door de traditionele print media nooit in die omvang getoond. Zelfs de schappen van de meest complete tijdschriften en kranten kiosk laat de aangetroffen verscheidenheid van Internet niet zien, en dan hebben we het nog niet over het niveau van de kwaliteit. Print kent zo zijn fysieke en financiële beperkingen, hoeveel geld minister Plasterk ook aan subsidies gaat uitdelen aan de oude media; dat valt niet te veranderen.

Hier de lijst van de categorieën met hun uitslag:

Best Blog 

Best New Blog 

Best Individual Blogger 

Best Humor Blog 

Best Comic Strip 

Best Online Community 

Best Liberal Blog 

Best Conservative Blog 

Best Political Coverage 

Best Celebrity Blogger 

Best Technology Blog 

Best Sports Blog 

Best Military Blog 

Best Law Blog 

Best Business Blog 

Best LGBT Blog 

Best Parenting Blog 

Best Education Blog 

Best Science Blog 

Best Medical/Health Issues Blog 

Best Religious Blog 

Best Pet Blog 

Best Food Blog 

Best Blog Design 

Best Photo Blog 

Best Culture Blog 

Best Literature Blog 

Best Fashion Blog 

Best Travel Blog 

Best Diarist 

Best Gossip Blog 

Best Music Blog 

Best Podcast 

Best Video Blog 

Best Canadian Blog 

Best UK Blog 

Best European Blog (Non UK) 

Best Asian Blog 

Best Middle East or Africa Blog 

Best Australia or New Zealand Blog 

Best Latino, Caribbean, or South American Blog 

Best Major Blog (Authority over 11) 

Best Very Large Blog (Authority between 51 and 1) 

Best Large Blog (Authority between 31 and 5) 

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Weblog

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

De EU wil graag dat apps wat minder eenkennig worden. Daarom kun je straks ook WhatsApps lezen in andere apps dan WhatsApp, en andersom. WordPress doet vrolijk mee. Het gigantische blogplatform heeft nu versie 1.0.0 van...

Online19.09.2023

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

But first, fediverse.
WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Heb je een eigen reisblog, een receptensite of een nieuwssite over social media? Wat je ook maar doet op WordPress, de kans is groot dat het je goed uitkomt dat er een Twitter-integratie is. Hierdoor kunnen posts die wor...

Social Media02.05.2023

WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

Het maakt niet uit of je een bedrijf hebt of een eigen, persoonlijk blog: zodra je een website runt, wil je dat er traffic komt. Dat komt er zeker niet alleen maar door op social media naar je pagina te verwijzen of een...

Search13.03.2023

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Wix, een wereldwijd SaaS platform voor het creëren, beheren en uitbreiden van een online aanwezigheid, kondigde eind vorige maand de lancering aan van de toegankelijkheid wizard. Wix gebruikers hebben daarmee nu een sta...

Online01.06.2021

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Gebruikerservaring gaat een steeds grotere rol spelen binnen het online landschap. Daarom heeft Google in 2021 een update op de planning staan om de ‘site-vitaliteit’ op te nemen als rankingfactor. Google zal dit zes...

Search24.09.2020

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Wil jij jouw lokaal op de kaart zetten? Dan is het goed om meer naamsbekendheid op te bouwen. Goede marketing is hierbij een must. Er zijn een aantal componenten binnen marketing die je kunt optimaliseren en waarmee je a...

DC Business31.07.2020

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

Google Nederland gaat zo’n 70 lokale nieuwsorganisaties in Nederland van een bijdrage voorzien vanuit het speciale noodfonds dat vorige maand is opgezet. Ook lokale nieuwsorganisaties worden namelijk hard getroffen doo...

Nieuws08.06.2020

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!

Een van de grootste voordelen van de internetgeneratie is het opheffen van beperkingen om een bedrijf te starten. Iedereen met een computer kan in feite direct aan de slag – geen startkapitaal vereist. We hebben vijf o...

DC Business10.01.2020

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!