Social Media23.09.2010

Politiek Den Haag en de Twitter Manie


politiek-den-haag-en-de-twitter-manie.jpg
politiek-den-haag-en-de-twitter-manie.jpg

Het is het twitter weekje wel: twitter kondigt voor haar 145 miljoen gebruikers een ingrijpende wijziging van de dienst aan; twitter gaat onderuit met een lek in haar beveiligingssysteem; in Nederland wordt massaal geretweet over de vermissing van een meisje van 7 jaar en de Tweede kamer voorzitter pleit voor een verbod van twitteren in de Tweede Kamer tijdens de vergaderingen.

Het is duidelijk de meningen binnen politiek Den Haag zijn verdeeld met hele fanatieke twitteraars en verstokte tegenstanders. Opvallend is dat sommige ministeries twitteren en anderen niet, en dat bijvoorbeeld het ministerie van OCW een Twitter-campagne is gestart over de verhoging van de kosten van kinderopvang. En het Ministerie van Justitie met waarschijnlijk een gekaapte Twitter-naam te maken heeft zodat zijn Twitter-dienst “gevuld” is met dronkenmanspraat en men daar als overheid niet tegen optreedt, omdat men het gewoonweg niet weet?

Tijd om alles eens rustig op een rijtje te zetten.

Terwijl Twitter net heeft aangekondigd dat zij haar dienst wil upgrade met aantrekkelijke functionele verbeteringen, gaat wereldwijd de hele twitterdienst onderuit door een paar onnadenkende tweets van een 17-jarige jongen uit Australië. Het toont maar eens aan hoe snel tweets zich over de wereld kunnen verspreiden. De functie van retweeten naar je eigen followers geeft een exponentiële groei van berichten waar de oude kettingbrieven-schrijvers jaloers op zouden zijn geweest.

Dan hebben we woensdag in Nederland een zogenaamd Amber-Alert bericht over de vermissing van een 7-jarig meisje. De eerste opzet van de Ambert-alert-dienst was dat het bericht via sms en e-mails (moet je je voor opgeven) zou worden verspreid; nu gaat dat natuurlijk ook en veel sneller via Twitter. Het Alert heeft een explosie aan berichten in Nederland veroorzaakt (gemiddeld 680 tweets per minuut)  en ik zie tot laat in de avond smekende oproepen langskomen om – nu het meisje inmiddels terecht is – het oorspronkelijke bericht niet meer te blijven retweeten.

-916.jpg
-916.jpg

Verder is er dan de opmerking van de Tweede Kamer voorzitter Gerdi Verbeet dat zij het twitteren in landsvergaderzaal wil gaan verbieden. Hoon stijgt op uit de commentaren bij artikelen op het Internet. Het verwijt: onze Kamervoorzitter laat als politicus weer eens zien niet te weten wat er onder het volk speelt.

Feit is dat inmiddels ook vele politici en parlementaire journalisten er ijverig op los twitteren en in Nederland tot de personen zijn gaan behoren met de groep met de meeste volgers in Nederland. Voorbeelden: @maximeverhagen (8.491 tweets en 48.577 followers) en de RTL Nieuws parlementaire redacteur @Fritswester bereikte deze week de 70-duizend volgers (6.899 tweets en 70.577 followers).

Met deze twitter-gewoontes gaat het de Kamervoorzitter natuurlijk niet lukken tot een serieus en te handhaven verbod te komen! Overigens heeft Verbeet wel een Twitter account maar gebruikt ze die niet. Blijkbaar ook een adviseur gehad die zei: gauw je eigen naam vastleggen voor het te laat is! (@Gverbeet, 0 tweets, 110 followers) Ik vindt het overigens wel knap dat je zonder tweets nog 110 followers hebt: dat zijn dan wel je echte fans!

Eerder dit jaar was het een andere PvdA-politicus, Guusje ter horst, die riep: “verbied Twitter in de ministerraad“.  Ook Guusje heeft een account en ook Guusje (@GuusjeTer_Horst) twittert voor haar 1442 volgers niet.

De aanval van sommige oud gedienden uit de politieke elite op twitter en sociale media begon natuurlijk eerder dit jaar al met de kersttoespraak van de Koningin: “… met virtuele ontmoetingen wordt die leegte niet gevuld, integendeel,’ aldus Beatrix in haar Kersttoespraak.”

Nu geef ik regelmatig workshops aan directies van bedrijven over hoe Sociale Media in te zetten. De discussie gaat dan uiteindelijk voor 80% over Twitter en hoe daar mee om te gaan. Het eerste advies is altijd, ook als je besluit niets te doet, je altijd je (merk)naam vast moet vastleggen, want voor je het weet is het “gekaapt”. De Tweede kamer heeft zich duidelijk niet voorbereid op de komst van de sociale media en heeft zo te zien dus geen twitter-account. Nu is er een bonte stoet van door derden vastgelegde spellingsvarianten en geen enkele officieel twitter-account voor de tweede kamer: @detweedekamer,  @kamerleden,  @tweedekamer,  @volgtweedekamer,  @tweedekamer2010,  @tweedekamer_nl,  @2de_kamer,  @2e_kamer.

Allen het laatsteaccount heeft serieuze informatie die een tweede kamer sowieso al zou hebben moeten twitteren, maar de tweets zijn wel onofficieel en zeker niet stiekem door Gerdi Verbeet tijdens de vergadering gepost!

Misschien goed om even een overzicht van de Ministeries te geven die twitteren. Er zijn serieuze en inhoudelijk goede diensten bij, maar ook mindere. Daar zoekt men nog naar de juiste toon, inhoud en frequentie. Het dieptepunt is natuurlijk het eerder genoemde (fake?) ministerie van Justitie. Hier komen de accounts:

Ministerie van Justitie (Openbaar Ministerie)

@justitie11 tweets, 232 followers

Openbaar Ministerie

@Het_OM51 tweets, 455 followers

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

@MinLNV1181 tweets, 1091 followers

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

@VenW1414 tweets, 850 followers

Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid

@MinisterieSZW167 tweets, 516 followers

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

@MinOCW48 Tweets, 748 followers

En tenslotte hebben dan nog de grappenmakers met accounts op naam van het Ministerie van Twit (te koop) en Ministerie van Defensie in Heiloo.

Het zou mooi zijn als iemand eens tijd had om de hele politieke kaart met twitterende politici, gemeenten en andere overheidsinstellingen in kaart te brengen. Kunnen we meten hoe snel ook onze overheid, ondanks de koningin en de Kamervoorzitter, twitter massaal gaat inzetten omdat het een ongelooflijk snel en effectief communicatie- en promotiemiddel is. En laten de dames en heren politici niet vergeten dat president Obama de verkiezingen heeft gewonnen door systematisch Social Media in te zetten.  Ook politici zullen Sociale Media niet meer kunnen negeren of afdoen als een een dienst waar een paar huisvrouwen actief zijn die melden dat ze bij hun buurvrouw op de koffie gaan.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Twitter

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Heb je wel eens van de cronut gehoord? Of de Crompouce? Natuurlijk. Maar nu is er wat nieuws: de crookie. Lees meer in deze week viral.

Social Media21.04.2024

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

X wil Not Safe For Work-communities toestaan

Over het algemeen kun je Twitter/X vrij veilig openen als je op je werk bent: je hoeft niet bang te zijn dat er ineens heel schokkende beelden te zien zijn, of pornografie. Daar komt een einde aan, maar alleen als je lid...

Social Media01.04.2024

X wil Not Safe For Work-communities toestaan

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Nadat hij vorige week al schaak speelde met zijn brein alleen, heeft hij nu ook een tweet de wereld ingeslingerd. De vanaf zijn schouders verlamde Noland Arbaugh is de wereldberoemde eerste mens met Neuralink-chip in zij...

Technology25.03.2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Deze week viral: Max Verstapp’une en Doctor Who

Welkom in de nieuwe Deze week viral, waarin we op zoek gaan naar de hits op social media deze week, naast uiteraard de dingen die we zelf al veelvuldig voorbij zagen komen. Daar gaan we. Max Verstapp'une Max Verstappen...

Social Media16.03.2024

Deze week viral: Max Verstapp’une en Doctor Who

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Eerst waren het sociale netwerken die het op televisie gemunt hadden, maar nu zijn het de sociale netwerken. Elon Musk wil natuurlijk dat X een ‘alles’-app wordt en het is dan ook niet gek dat er binnenkort de optie...

Social Media13.03.2024

​X wil het plekje van YouTube innemen met lange video’s op tv

Valentijnsdag 2024: de leukste nieuwtjes, tweets en inhakers

Het is Valentijnsdag. Een liefdesdag, maar ook een zeer gehate dag. Jammer, want er is heel veel om van te genieten. Gek nieuws en grappige inhakers bijvoorbeeld. AI zou Valentijnsdag verpesten Een onderzoek van McAfee...

Social Media14.02.2024

Valentijnsdag 2024: de leukste nieuwtjes, tweets en inhakers

Ook voor Valentijnhaters