Technology18.09.2014

Sony gaat veel geld verliezen dit jaar


Smartphones maken meer kapot dan Playstation goed kan maken

Sony zit in zwaar weer: de electronica-gigant heeft het verlies voor het komende financiële jaar geschat op 230 miljard Yen, wat neerkomt op 1,6 miljard Euro. Dat is volgens de tekst van de winstwaarschuwing vooral te wijten aan de zwaar tegenvallende verkopen van de Xperia-smartphones, die het bedrijf harder omlaag trekken dan de van de toonbank vliegende PlayStation 4’s kunnen goedmaken.

De moordende concurrentie in de telefoonmarkt, voornamelijk vanuit Chinese hoek, zorgt ervoor dat Sony moet gaan snijden in het aantal toestellen dat in de Xperia-lijn gaan uitkomen, een beslissing die ook gepaard zal gaan met ontslagen binnen de telefoon-divisie. Analisten denken dat deze laatste aderlating de weg vrij zal maken voor Sony om volgend jaar wel winst te maken. CEO Kaz Hirai moet hopen dat de PlayStation- en filmdivisie (die met Amazing Spider-man 2 ook goed scoorde dit jaar) nóg beter gaan lopen, anders staat zijn positie ook vermoedelijk voor het einde van het jaar ter discussie.

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.