​Slimme lampen van HEMA? Je kunt misschien beter naar Action

​Slimme lampen van HEMA? Je kunt misschien beter naar Action

Vorig artikel Volgend artikel

De eerste grote doorbraak in slimme lampen was dankzij Philips Hue. Deze lijn heeft ervoor gezorgd dat menig Nederlands interieur er soms paars uitziet, soms groen of gewoon wit. Daarna volgde er een reeks slimme lampen van Ikea die razend populair werd en nu doet HEMA ook een gooi naar smarthomesucces. Maar: je kunt die lampen beter niet bij HEMA kopen.

Helemaal HEMA

De serie slimme lampen van HEMA ziet er erg strak uit: netjes in een bekende HEMA-verpakking en met een app die ook des HEMA’s lijkt. Echter blijkt uit onderzoek dat die lampen exact hetzelfde zijn als die van Action. Ook de app is ongeveer gelijk, alleen zijn er visueel wat aanpassingen gedaan. Aangezien sommige lampen bij Action de helft kosten van wat ze bij HEMA kosten, kun je je geld dus beter uitgeven bij de winkel waar je schoonmoeder haar boeddha-beeldjes en ‘Home is where the heart is’-bordjes vandaan haalt.

HEMA beweert overigens zelf dat het allemaal wel meevalt met hoe gelijkwaardig de lampen zijn. Tegen Smarthomeweb heeft het gezegd dat de app er wel degelijk anders uitziet, maar opmerkelijk genoeg kun je de app van de Chinese fabrikant, Tuya, ook direct gebruiken met de HEMA-lampen. Hiermee bedien je ook die van Action. Leuk detail: Action heeft een bewegingsmelder van deze lijn te koop, waardoor je de lampen kunt laten reageren op beweging. Handig voor een donkere kast of een garage waar je slechts sporadisch komt.

Flink prijsverschil

HEMA en Action hebben dus dezelfde fabrikant lampen. Wel heeft HEMA meer keuze. Het biedt 9 led-lampen variërend van 10 tot 17,50 euro in prijs. Maar, om een voorbeeld te geven van het prijsverschil tussen HEMA en Action: het (verder exact zelfde) slimme stekkerblok kost 8,50 euro bij Action en 15 euro bij HEMA. Een gigantisch verschil. Het voordeel is wel dat HEMA een online winkel heeft, waardoor je er niet voor naar buiten hoeft om de slimme lampen aan te schaffen. Bovendien is HEMA nog niet klaar met smarthome en het wil wel zorgen dat de lampen te gebruiken zijn met andere smarthomeproducten van het Hollandse warenhuis.

De slimme lampen van HEMA en Action zijn via wifi verbonden met het internet. Je kunt via de app zorgen dat de lampen op een bepaald tijdstip aan- of uitgaan. Het leukste aan slimme lampen is dat ze vaak allerlei kleuren kunnen weergeven en dat geldt ook voor die van HEMA en Action. Bovendien kun je ze op een bepaalde manier dimmen voor extra sfeer in huis. Nog een kleine tip voor bij installatie: ze maken gebruik van 2,4 GHz-wifi, dus zorg dat je het juiste wifi-kanaal selecteert bij installatie.

Je huis slimmer maken

Slimme lampen zijn wel een toffe, laagdrempelige en leuke manier om je eerste stappen te zetten naar een smart home. Besef je wel goed dat alle slimme apparaten op wifi werken en dit met de nodige beveiligingsrisico’s komt. Zorg dus dat je alle slimme apparaten altijd voorziet van updates en dat je overal goede wachtwoorden opzet. Als je die eerste stappen zet, kijk dan ook eens naar apps zoals Google Assistant of IFTTT (if this then that). Met IFTTT kun je handige ‘kettingreacties’ kunt creëren om je tech precies zo in te stellen op jouw verschillende routines.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...