Gigantische datacenters Microsoft en Google: 'De cloud staat in Nederland'

Gigantische datacenters Microsoft en Google: 'De cloud staat in Nederland'

Item 'Zondag met Lubach'

Vorig artikel Volgend artikel

Het satirische VPRO-programma ‘Zondag met Lubach’ heeft zondagavond aandacht besteed aan de mega grote datacenters die er in ons land staan.

Het item in het tv-programma van Arjen Lubach ging specifiek over het nieuwe windmolenpark in de Wieringermeer. Energieleverancier Vattenfall heeft het windmolenpark gerealiseerd om duurzame energie te leveren aan het nabij gelegen datacenter van Microsoft.

windpark
Windmolenpark Wieringermeer

Zondag met Lubach

Lubach zei over de cloud: ‘Het lijkt een magische luchtige plek waar de zon altijd schijnt, maar de cloud staat gewoon in Nederland, in de Wieringermeer om precies te zijn’.

Het Windpark Wieringermeer is het grootste windmolenpark van Nederland en zal uiteindelijk 100 windmolens omvatten. Samen produceren zij ongeveer 1,3 miljard kWh duurzame elektriciteit, vergelijkbaar met het gebruik van ongeveer 370.000 huishoudens.

Maar die stroom gaat niet naar die huishoudens, maar naar de datacentra. Lubach vind dat 'apart'. Hij merkt voor de rest op dat deze grote techbedrijven het voornamelijk doen om ons gunstig belastingstelsel. Hij vindt dat de bevolking ‘genaaid’ is omdat niks van de stroom naar de inwoners van Noord-Holland gaat, maar naar de servers van Microsoft en Google. En dat die servers data opslaan voor Afrika en het Midden-Oosten. ‘Niet eens voor onze eigen data!’.

Kijk hier het fragment terug:

Google zit in Groningen

Naast Microsoft staan ook de servers van Google in ons land. In 2016 opende Google een datacenter in Eemshaven in de provincie Groningen. In 2019 kondigde Google aan om nog meer geld te investeren in het datacenter.

Het gaat om een investering van één miljard euro. Daarmee wil Google haar datacentra in Nederland uitbreiden. Een deel van het bedrag gaat naar de uitbreiding van de capaciteit van het datacenter in Eemshaven en de rest wordt geïnvesteerd in een nieuw te bouwen datacenter in Hollands Kroon (Noord-Holland).

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...