Fabrikanten maken hun camera's geschikt voor Zoom, Skype en Teams

Fabrikanten maken hun camera's geschikt voor Zoom, Skype en Teams

Coronaproof videobellen

Vorig artikel Volgend artikel

De nieuwe werkelijkheid, na de uitbraak van de Covid-19 pandemie, is ook vooral communiceren op afstand. Videobellen is daarbij een populaire manier om toch met familie, vrienden en collega's in contact te blijven. Niet gek dus dat alle bekende cameramerken sinds kort coronaproof zijn.

Toch is niet iedereen onverdeeld gelukkig: met name de beeldkwaliteit laat nogal te wensen over. De vaak ingebouwde groothoeklenzen zorgen voor fletse kleuren en onnatuurlijke vervorming van het gezicht. Het gevolg: onderkinnen en neusgaten zijn prominent in beeld.

Deze week maakte Nikon als laatste van de grote cameramerken ook haar camera's geschikt voor Zoomen, Skype, Teams en Google Meet. Dit levert een aanzienlijk betere videobel-ervaring op.

camerasupport videoconferencing
Coronaproof videobellen.

Toch kan het nóg beter: Tips!

Apparatuur-deelplatform Gearbooker zette daarom de volgende tips op een rij:

Gebruik je spiegelreflex- of systeemcamera - Nu alle bekende merken camera's geschikt zijn gemaakt voor Zoom, Teams, Google Meet en Skype is dit een eitje. Je sluit de camera direct op de USB poort van je computer. Via de bijbehorende software wordt je camera dan herkend als externe webcam. Gewoon proberen dan kom je er vanzelf achter of jouw camera dat kan.

Kies de ideale hoek - Door je camera op gelijke hoogte te brengen met je gezicht, bijvoorbeeld met een tafelstatief, kom je in beeld zoals een ander je ook zou zien in werkelijkheid. Je voorkomt hiermee dat de aandacht vooral uitgaat naar een uitstekende neushaar of een pukkel op de kin.

Gebruik een zoomlens - Ingebouwde camera's in laptops of webcams zijn meestal voorzien van een groothoeklens om zoveel mogelijk van de ruimte in beeld te krijgen. Vaak is dat helemaal niet nodig bij een één-op-één videogesprek. Sterker nog, de vertekening wordt erg onnatuurlijk.

Ga voor scherpte-diepte - Door achter jezelf een grotere diepte te creëeren, door bijvoorbeeld aan de kant van je kamer te gaan zitten met een camera die de ruimte in wijst, creëer je een mooi scherptediepte effect.

Geluid telt ook! - Gebruik een externe microfoon. Voor een klein bedrag, vaak maar een paar tientjes heb je een heel redelijke dasspeldmicrofoon die je op je kraag kunt klikken. Dit levert een veel mooier en voller geluid op. En weg is ineens die holle galm van de woonkamer. Probeer het maar eens!

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...