Technology04.03.2014

Deze Robot kan het werk van arbeiders overnemen


deze-robot-kan-het-werk-van-arbeiders-ov.jpg
deze-robot-kan-het-werk-van-arbeiders-ov.jpg

Werkrobots dreigen veel beroepen voor laaggeschoolde arbeiders overbodig te gaan maken,” aldus de Amerikaanse technologie-ondernemer Jerry Kaplan. Volgens hem bieden ontwikkelingen zoals de Baxter-robot van het Amerikaanse bedrijf Rethink Robotics aan machines de mogelijkheid om zich vrij te verplaatsen en een combinatie van verschillende opdrachten uit te voeren. Hierdoor kan de taak van een werknemer volledig door technologie worden overgenomen en zullen er beroepen zijn die volgens Kaplan op termijn helemaal verdwijnen.

De Baxter-robot kost 25.000 dollar en is uitgerust met een tablet die voor een gelaat moet doorgaan. Recente doorbraken in optische computer-mogelijkheden, die lange tijd als één van de grootste problemen voor AI werden beschouwd, liggen aan de introductie van machines zoals de Baxter. Verder zijn dankzij de smartphone-revolutie de prijzen voor sensoren, een cruciaal onderdeel van de computers, volgens Rodney Brooks, ontwikkelaar van de Baxter-robot, ingestort. Maar ook waren er volgens hem verdere ontwikkelingen op het gebied van machine learning nodig om de technologie op punt te stellen en het brein van de machines te verfijnen.

In eerste instantie zal Baxter wellicht in opslagplaatsen worden ingeschakeld voor het manipuleren van voorraden of het laden van vervoer,” aldus ondernemer Jerry Kaplan. “Werknemers in die omgevingen gebruiken immers in essentie niet meer dan hun handen en ogen, wat perfect door Baxter zal kunnen worden overgenomen. Deze werknemers zullen dan ook wellicht snel door robots worden vervangen. Daarentegen kan het misschien nog decennia duren voor de automatische wagens van Google een volledig autonome taxi-service kunnen verzorgen, maar de technologie heeft al wel bewezen dat het mogelijk is om op snelwegen zonder bestuurder een veilig transport te organiseren.

Volgens Kaplan is het dan ook niet ondenkbaar dat transcontinentaal cargoverkeer door drone-trucks zal worden uitgevoerd, waarbij alleen nog de laatste lokale kilometers tot de eindbestemming een chauffeur nodig is. “Op die manier kunnen wellicht vele taken worden geherstructureerd, waardoor een aantal beroepen grotendeels overbodig kunnen worden.”

Rodney Brooks wijst ook op het feit dat grote technologieconcern zoals Amazon en Google zijn overgegaan tot het opkopen van robot-bedrijven. Dat kan volgens hem tot nieuwe evoluties leiden, waarbij onder meer aan de robot-handen verfijnde motorische vaardigheden zouden kunnen worden gegeven, waardoor nieuwe mogelijkheden worden gecreëerd.

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

Verder lezen over Robot

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Schattig of schrikbarend: een menselijke robot die in de bestuurdersstoel zit van een auto en er ook daadwerkelijk -zij het tergend langzaam- mee rijdt.

Automotive17.06.2024

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Een groep studenten heeft een nieuwe missie: de robothond Spot TikTok-dansjes leren. Het ziet er schattig uit, maar heeft meer doelen.

Video27.05.2024

Boston Dynamics-robot Spot gaat viral met TikTok-dansjes

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Boston Dynamics geeft zijn robothond haar, maar is het schattig?

Robothonden krijgen vaak kritiek: ze zien er niet zo schattig uit. Zou een beetje vacht met dopogen helpen? Oordeel zelf.

Technology02.05.2024

Boston Dynamics geeft zijn robothond haar, maar is het schattig?

Creepy: deze robothond heeft een vlammenwerper op zijn rug

Hij is doodeng: de robothond Thermonator. Hij is er om straten van sneeuw te ontdoen, zegt men, maar het is gewoon een griezel.

Technology26.04.2024

Creepy: deze robothond heeft een vlammenwerper op zijn rug