Technology16.12.2010

De nieuwe MSN: een feestje waard!


de-nieuwe-msn-een-feestje-waard.jpg
de-nieuwe-msn-een-feestje-waard.jpg

Op 7 december was in Amsterdam de Launch Party over het nieuwe MSN. Gewapend met materialen uit de vorige eeuwen (pen-en-papier) en een stapeltje vooroordelen, ging ik erheen om met een aantal mensen van MSN te praten. Pen en papier is waarschijnlijk bij de lezers van Dutch Cowboys nog wel iets waarbij men een beeld heeft, mijn vooroordelen zal ik kort schetsen. Bij MSN dacht ik vooral aan een chat-dienst waar vooral jongeren veelvuldig gebruik van maken. Helemaal ernaast zat ik niet: MSN heeft natuurlijk de chatfunctie (Windows Live Messenger). Verder ben ik deze avond aangenaam verrast door wat MSN mensen van alle leeftijden te bieden heeft.

-1008.jpg
-1008.jpg

Na de bondige presentatie over de vernieuwde versie MSN.nl heb ik gesproken met Alexandre Michelin, MSN EMEA Regional Director; Merijn Aalbers, Editor-in-Chief MSN.nl; Jacqueline Smit, sinds 1 december directeur Consumer & Online van Microsoft Nederland en kort met Jeroen Verkroost, Executive Producer MSN.nl.

-1009.jpg
-1009.jpg
-1010.jpg
-1010.jpg

Wat vooral opviel was de bescheidenheid van alle vier over dit toch zeer succesvolle product. Zelf gebruik ik MSN niet en had ik al jaren niet gezien hoe het zich ontwikkeld heeft, maar ik kon me na de presentatie voorstellen dat MSN.nl ook voor mij een handige startpagina zou kunnen zijn. Ik vroeg me daarom af hoe de mensen van MSN wilden proberen een groter/ander publiek te bereiken. Uit de woorden van Smit kon ik opmaken dat de veranderde uitstraling van gossip naar nieuws en entertainment als doel had een nieuw publiek te trekken en daarbij natuurlijk de huidige gebruikers tevreden te houden. Men lijkt erop te vertrouwen dat gebruikers middels sociale media anderen ook naar de site zouden brengen. Even wat cijfers:

-1011.jpg
-1011.jpg

We zien hier het enorme bereik van MSN.nl in Nederland (tussen de 4 en de 5 miljoen!), 60% hiervan is tussen de 20 en de 49 jaar; de verhouding man/vrouw is zeer evenwichtig (daar gaat weer een ander vooroordeel). De chatters en hotmailgebruikers uit de beginperiode zijn inmiddels in een hogere leeftijdsgroep gekomen en nog steeds trouw aan MSN.nl en aan de diensten die in de loop der tijd toegevoegd zijn. En ja, wanneer 1 op de 6 Nederlandse internetters jouw portal als homepage heeft ingesteld, hoef je je misschien niet zo druk te maken over groei of nieuwe doelgroepen. 

Microsoft lijkt goed begrepen te hebben dat het -nu door internet globalisering een feit is- belangrijk is dat ieder land toch zijn eigen identiteit kan behouden. Daarom is besloten dat ieder land zijn eigen content op de voorpagina kan maken, binnen de kaders die de nieuwe vormgeving van Microsoft nu biedt. In Duitsland bijvoorbeeld, zal de nadruk op sport en entertainment komen te liggen. In Nederland is gekozen voor een portal waarop in één oogopslag het belangrijkste nieuws te zien is, waarbij naast het “harde nieuws” ook entertainment een prominente plaats heeft. Daarin wordt flink geïnvesteerd. Een groot aantal bronnen levert -zoals volgens Aalbers de redactionele formule vraagt- “het laatste en leukste nieuws” aan en een eigen Nederlandse redactie werkt 7 dagen per week, 12 uur per dag aan het up-to-date houden van de informatie. De site past zich automatisch aan het click-gedrag van de gebruiker aan en wordt tot een persoonlijk (home)page doordat onderwerpen die door de gebruiker bekeken worden, een volgende keer bij het opstarten als eerste zichtbaar worden. Minpuntje is dat je niet zelf elementen (bijvoorbeeld een RSS-feed van jouw favoriete blog) kunt toevoegen.

Naast aandacht voor nieuws, entertainment, lifestyle en sport is er ruimte voor Social Media zoals Facebook en Twitter en het eigen Live Messenger. Het voordeel voor MSN.nl zit hem er natuurlijk in dat berichten, gelezen op MSN.nl, doorgegeven kunnen worden aan je contacten via Twitter en Facebook. En daar is behoefte aan: delen wat je meemaakt, maar ook wat je leest, hoort of ziet. Wat ik mis is dan ook de mogelijkheid om commentaar te leveren op de artikelen die op de site staan. Aalbers erkent dat het jammer is dat deze mogelijkheid (nog) ontbreekt. De reden hiervoor is dat er te weinig mensen zijn om verantwoording te kunnen dragen voor de content die op de site verschijnt wanneer een ieder vrij en ongenuanceerd zijn of haar mening kan weergeven op een portal die voor iedereen toegankelijk is. Er wordt wel gewerkt aan een oplossing hiervoor.

Aalbers vertelt dat de veranderende inhoud het resultaat is van een grondig onderzoek onder Nederlandse MSN-gebruikers. De meest gehoorde klacht over de “oude” MSN.nl was dat deze te druk, te onoverzichtelijk en chaotisch was. Zowel voor gebruikers als voor adverteerders was het nodig om daar verandering in te brengen. Er zijn in dit proces uiteindelijk een drietal lay-outs getest door deze voor te leggen aan een groep gebruikers en daar is uiteindelijk deze nieuwe website uit gekomen. Zoals één van de mensen uit het “testpanel” treffend omschreef: “MSN.nl is van een SBS6 uitstraling naar een RTL4 sfeer gegaan”. 

Het resultaat van deze verandering is een volwassen portal, met een serieuze, professionele en rustige uitstraling, waarin een aantal favoriete items op een overzichtelijke manier is samengebracht. De site werkt intuïtief en past goed binnen de tijd waarin consumenten snel  op de hoogte willen zijn van wat voor hen belangrijk is. Voor adverteerders is meer ruimte voor creatievere manieren van adverteren, zoals gebruik maken van advertorials, wat ook voor de gebruikers voordelen biedt. Ook de mobiele site is een feit, wachten is op een applicatie voor de Tablets, want zoals Michelin stelt: Microsoft wil in de toekomst al zijn producten graag voor iedereen, op alle devices, overal beschikbaar hebben. Een mooi doel, lijkt me!

Verder lezen over Microsoft

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsoft reageert er verder niet op, maar een security-expert bewijst dat het hem is gelukt om mails te sturen vanuit @microsoft.com. Dat kan grote gevolgen hebben voor phishingmails.

Cybercrime19.06.2024

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Waar veel AI-tools tot nu toe veelal hetzelfde doen, is Microsoft Recall iets compleet nieuws. Maar het komt met de nodige vraagtekens.

Technology04.06.2024

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Microsoft heeft na veel vragen alvast laten weten dat Call of Duty: Black Ops 2 al meteen vanaf dag 1 op Xbox Game Pass staat. Bedankt Activision-overname.

Gaming28.05.2024

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Soms zit je zo vast in een game dat er nog maar twee keuzes zijn: je controller kapotgooien en nooit meer gamen, of een walkthrough opzoeken. Nu is er iets nieuws: AI om hulp vragen.

Gaming21.05.2024

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft Teams wordt wat leuker, want je kunt straks zelfgemaakte emoji toevoegen om de chat nog wat meer vrolijkheid te geven.

Online21.05.2024

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Verder lezen over MSN

​Tijdmachine: MSN Messenger maakte alle ouders boos

In onze nieuwe rubriek Tijdmachine stappen we in een tijdmachine en bekijken we een bepaalde tool of object van vroeger even van wat dichterbij. Wat maakte het nou zo’n succes? Wie gebruikte het? Waarom heeft het de ta...

Online16.10.2023

​Tijdmachine: MSN Messenger maakte alle ouders boos

MSN-apps voor iOS en Android beschikbaar in Nederland

Vanaf vandaag zijn de nieuwe MSN-apps voor iOS en Android beschikbaar in Nederland. Daarmee breidt Microsoft de beschikbaarheid van deze apps (web, Windows en Windows Phone) verder uit. De uitbreiding is in lijn met de s...

Mobile12.12.2014

MSN-apps voor iOS en Android beschikbaar in Nederland

Vernieuwd MSN-platform morgen live in Nederland

MSN heeft een complete metamorfose ondergaan. Na een bètafase van drie weken gaat het geheel vernieuwde platform morgen, 1 oktober 2014, live in Nederland.Dé nieuwe startpaginaHet nieuwe MSN geeft gebruikers – 4.7 m...

Nieuws30.09.2014

Vernieuwd MSN-platform morgen live in Nederland

Dit is het nieuwe MSN platform

Microsoft lanceerde gisteren de preview van het nieuwe MSN-platform. MSN, in Nederland nog altijd goed voor 5 miljoen unieke bezoekers per maand, heeft een complete metamorfose ondergaan. Het nieuwe platform geeft gebrui...

Online08.09.2014

Dit is het nieuwe MSN platform

beta-versie
De langzame dood van MSN Messenger

Microsoft heeft aangekondigd te stoppen met de ondersteuning van MSN Messenger. Nadat het ruim een decennium lang dienst heeft gedaan als een van de populairste chatapps, heeft Microsoft besloten te stoppen met de insta...

Online31.08.2014

De langzame dood van MSN Messenger

MSN.nl geoptimaliseerd voor smartphone en tabletgebruik

Vandaag is de nieuwe smartphone- en tabletgeoptimaliseerde website van MSN.nl live gegaan op t.nl.msn.com. De huidige editie van de website blijft ernaast bestaan. In eerste instantie is de primeur voor gebruikers van Wi...

Technology30.01.2013

MSN.nl geoptimaliseerd voor smartphone en tabletgebruik

Microsoft bevestigt samengaan Windows Live Messenger en Skype

Het gerucht ging al rond, maar nu is het dan toch bevestigd door Microsoft: Windows Live Messenger gaat verdwijnen en alle gebruikers zullen verhuizen naar Skype. Dit maakten ze bekend in een blog op hun website. Uiterli...

Technology07.11.2012

Microsoft bevestigt samengaan Windows Live Messenger en Skype

Windows Live Messenger blokkeert Pirate Bay links

The Pirate Bay is niet alleen de meest bezochte BitTorrent website, maar waarschijnlijk ook de meest gecensureerde. Veel ISPs hebben de opdracht gekregen de toegang tot de website voor klanten te blokkeren. Microsoft's...

Technology26.03.2012

Windows Live Messenger blokkeert Pirate Bay links