Tech in Asia12.09.2019

Indiase betalingsdienst Paytm verdubbelt verlies naar $ 549 miljoen


Een digitale betalingsdienst runnen in India is niet goedkoop. Paytm, een van India’s grootste betalingsdiensten rapporteerde een nettoverlies van $ 549 miljoen voor het boekjaar dat eindigde in maart. In dezelfde periode vorige jaar bedroeg het verlies “slechts” $ 206 miljoen.

Zwaar

Paytm laat zich niet kennen en zegt de komende twee jaar $3 miljard in het bedrijf te pompen. De omzet zit gelukkig wel in de lift, van $ 423 miljoen naar $ 448 miljoen. De schuldenlast van het bedrijf steeg naar $ 96 miljoen, meldt One97 Communications, het moederbedrijf van Paytm. One97 Communications runt ook een e-commercebedrijf dat recent geld heeft opgehaald bij eBay en een beleggingsfond genaamd Paytm Money. De geconsolideerde jaarrekening van One97 noteert een verlies van $ 584 miljoen, ook flink gestegen van $ 222 een jaar eerder.

WhatsApp als concurrent

Het verlies baart CEO Vijay Shekhar Sharma zorgen en hij liet tijdens een conferentie optekenen dat er aan een beursgang wordt gewerkt. De concurrentie zit ook niet stil en de tijden dat Paytm het slechts moest opnemen tegen zwakke lokale rivalen lijken voorbij. Paytm, dat tot op heden meer dan $ 2 miljard heeft ingezameld van een reeks investeerders, waaronder SoftBank, Alibaba en Berkshire Hathaway, blijft de grootste aanbieder van een “mobile wallet” in India, maar steeds meer gebruikers stappen over op UPI-betalingsmogelijkheden zoals Flipkart’s PhonePe en Google Pay. UPI wordt ondersteund door de Indiase overheid.

De grootste bedreiging voor Paytm en andere UPI-betaalapps moet nog komen. WhatsApp heeft 400 miljoen gebruikers in India en wil de komende maand een UPI-betalingsoptie toevoegen aan de app.

Redactie Tech in Asia

Dit is het redactie account van Tech in Asia. De redactie is te bereiken via newsroom_asia@dutchcowboys.nl.