Technology25.06.2014

Kwart gebruikte software in Nederland is illegaal


Nederlandse computergebruikers geven aan dat het risico op veiligheidsbedreigingen van malware de belangrijkste reden is om geen illegale software te gebruiken. Ze maken zich met name zorgen over indringen door hackers en het verlies van data. Toch had in 2013 maar liefst een kwart van de software, die was geïnstalleerd op pc’s in Nederland, niet de juiste licentie, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de BSA. De resultaten hiervan onderstrepen de behoefte aan effectieve softwarebeheertools, vooral in een zakelijke omgeving.

Veel mensen weten niet wat er op hun systeem geïnstalleerd is. Ondanks dat het percentage illegaal geïnstalleerde software met 2% is afgenomen, is nog steeds 25% illegaal. En dat moet veranderen,” zegt Georg Herrnleben, senior director compliance programs EMEA bij BSA. “Er zijn eenvoudige maatregelen die managers en beheerders kunnen nemen om er zeker van te zijn dat hun organisatie originele, legale software gebruikt. BSA informeert hen over software asset management (SAM) en andere compliancytools via lokale webinars.”

kwart-gebruikte-software-in-nederland-is.jpg
kwart-gebruikte-software-in-nederland-is.jpg

De belangrijkste resultaten

Om het jaar voert IDC deze Software Survey uit [PDF]. Dit jaar werden computergebruikers uit 34 landen ondervraagd, waaronder 22.000 consumenten en zakelijke gebruikers en meer dan 2.000 IT-managers. Hieronder een aantal resultaten.

– De hoeveelheid geïnstalleerde, illegale pc-software in Nederland was in 2013 25%. Dit is twee procent minder dan in 2011. De commerciële waarde van deze illegale software komt neer op ongeveer 424 miljoen euro.

– 64% van de computergebruikers maakt zich zorgen over ongeautoriseerde toegang door hackers en 59% over verlies van data.

– IT-managers over de hele wereld vrezen dat illegale software schade aanricht. Toch zegt minder dan de helft van hen ervan overtuigd te zijn dat de software in hun bedrijf de juiste licenties heeft.

– Slechts 29% van de bedrijven in Nederland hanteert een formeel beleid met betrekking tot het gebruik van legale software.

Illegaal softwaregebruik is een beheer-issue voor de organisatie – en dit onderzoek laat duidelijk zien dat verbetering noodzakelijk is,” aldus Victoria Espinel, president en CEO van BSA. “Er zijn eenvoudige stappen die elk bedrijf kan nemen om er zeker van te zijn dat het volledig compliant is. Denk aan het opstellen van een formeel beleid voor wat betreft legaal softwaregebruik en het zorgvuldig bijhouden van een licentie-administratie. Bedrijven moeten ook overwegen meer robuuste programma’s voor software asset management te implementeren, die internationaal geaccepteerde richtlijnen volgen. Deze SAM-programma’s kunnen van aanzienlijke waarde zijn: ze zorgen ervoor dat de juiste tools gebruikt worden, die volledig inzicht geven in wat er geïnstalleerd is op het netwerk. Dat helpt organisaties beveiligings- en operationele risico’s te vermijden. Daarnaast is hiermee gegarandeerd dat ze het juiste aantal licenties hebben voor hun gebruikers.”

De commerciële waarde van installaties van illegale software kwam in 2013 wereldwijd neer op 46,5 miljard euro.

[Afbeelding © Fotolia]