YouTube waarschuwt op tijd voor auteursrechten van video's

YouTube waarschuwt op tijd voor auteursrechten van video's

Vorig artikel Volgend artikel

YouTube introduceert een nieuwe stap in het upload proces van video's. YouTube spreekt over zogeheten 'checks'. Hiermee worden uploads automatisch gescreend op mogelijke copyright claims en beperkingen voor de geschiktheid van advertenties. Deze nieuwe stap moet je volgens het social media bedrijf helpen om het aantal video's met copyright claims te verminderen.

Auteursrechtelijk beschermd materiaal

Voorafgaand aan Checks uploadden videomakers hun video's naar YouTube en hoopten dat alles vlekkeloos zou verlopen. De nieuwe functie screent uploads op auteursrechtelijk beschermde inhoud, wat kan leiden tot verwijdering of auteursrechthouders die advertentie-inkomsten claimen, en of de video in strijd is met problemen met de advertentierichtlijnen. Het doel van YouTube is om effectief het aantal ‘gele pictogrammen’ dat videomakers naast hun video zien, te verminderen, verwijzend naar de gele dollartekens die aangeven dat er advertentie-inkomsten worden vastgehouden vanwege problemen met auteursrechten of richtlijnen.

Dit nieuwe systeem is afhankelijk van Content ID. Als het auteursrecht identificatiesysteem van YouTube een schending constateert nadat een video is gescand, wordt het beleid van de rechthebbende automatisch op de video toegepast, aldus het bedrijf. Dit kan ertoe leiden dat de video volledig wordt geblokkeerd of dat de rechthebbenden in plaats daarvan inkomsten genereren met de video.

[foto: Alexander Shatov on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...