Twitter gaat meer officiële overheidsaccount labelen

Twitter gaat meer officiële overheidsaccount labelen

Vorig artikel Volgend artikel

Heel veel presidenten en andere regeringsleiders zitten op Twitter. Daar tweeten zij over allerlei gevoelige en ongevoelige zaken.

Twitter is nu van mening dat veiligheid en vrijheid van meningsuiting hand in hand gaan. Daarom gaan zij meer accounts officieel benoemen als overheidspersoon- of instelling. Het voegt volgens Twitter context toe aan wat mensen op Twitter zien en lezen.

Eerste accounts in 2020 al officieel gemaakt

In augustus 2020 heeft Twitter de accountlabels uitgebreid naar twee extra categorieën: de accounts van belangrijke overheidsfunctionarissen en de accounts van aan de staat of land. De landen die toen werden aangemerkt zijn: China, Frankrijk, Russische Federatie, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten.

Deze maand komen daar Canada, Cuba, Ecuador, Egypte, Duitsland, Honduras, Indonesië, Iran, Italië, Japan, Saoedi-Arabië, Servië, Spanje, Thailand, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten bij.

Verschillende categorieën Twitter-accounts

Het gaat om geverifieerde accounts van belangrijke overheidsfunctionarissen, waaronder ministers van Buitenlandse Zaken, ambassadeurs, officiële woordvoerders en belangrijke diplomatieke leiders. Twitter stelt accounts op de hoogte wanneer ze een label ontvangen, en accounteigenaren kunnen rechtstreeks met Twitter communiceren als ze feedback hebben.

Principiële aanpak van Twitter

De missie van Twitter is om het openbare gesprek te dienen en een belangrijk onderdeel van dat werk is om mensen context te bieden, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over wat ze zien en hoe ze reageren op Twitter. Twitter biedt, naar eigen zeggen, een ongeëvenaarde manier om in contact te komen met en rechtstreeks te spreken met overheidsfunctionarissen en vertegenwoordigers.

Schermafbeelding 2021-02-12 om 09.47.52
Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...