Facebook en Apple vliegen elkaar (nog steeds) in de haren om privacy

Facebook en Apple vliegen elkaar (nog steeds) in de haren om privacy

Vorig artikel Volgend artikel

Facebook zegt dat het verzamelen van gebruikersgegevens via internet zorgt voor ‘betere ervaringen’. Apple - en privacygroepen - duwen terug, aldus de Engelse krant The Guardian. Facebook heeft geleerd van gedoe rondom de privacy veranderingen met WhatsApp en trekt daar lessen uit.

WhatsApp, dat eigendom is van Facebook, moest vorige maand een update van zijn privacybeleid uitstellen toen een in-app melding gebruikers informeerde dat sommige gegevens van de communicatie-app met Facebook zouden worden gedeeld. Het gaf aanleiding tot bezorgdheid over de privacy van chat berichten en profielgegevens, en leidde ertoe dat gebruikers massaal overschakelden op andere gecodeerde berichten-apps zoals Signal.

Facebook en Apple hebben ruzie om privacy

Nu heeft een dreigende confrontatie tussen Facebook en Apple over data tracking Facebook ertoe aangezet om de aanval te kiezen.

In de komende maanden zullen iPhone-gebruikers worden begroet door een bericht - niet van Facebook, maar van Apple - met de vraag of ze de Facebook-app toestaan hun gegevens te verzamelen. Als gebruikers weigeren, zal Apple Facebook verhinderen dit te doen.

We staan nergens meer van te kijken als het om privacy gaat

Het is bijna vanzelfsprekend dat wanneer we online schoenen kopen, we plotseling overal advertenties voor schoenen te zien krijgen op andere websites die we bezoeken. Het vermogen van websites om ons via internet te volgen, is enorm.

Apple heeft langzaam maar zeker de hoeveelheid gegevens teruggedrongen die apps kunnen verzamelen door gebruikers de mogelijkheid te geven om locatietracering uit te schakelen.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...