Social Media07.05.2014

Foto’s op sociale media leiden stropers naar bedreigde diersoorten


foto-s-op-sociale-media-leiden-stropers-.jpg
foto-s-op-sociale-media-leiden-stropers-.jpg

Het gevecht om met uitsterven bedreigde diersoorten te beschermen tegen stropers wordt verstoord door foto’s die door goedbedoelende toeristen op sociale media geplaats worden.

Als toeristen met hun smartphones safarifoto’s maken van bedreigde diersoorten, kunnen stropersbendes de GPS-coördinaten gebruiken (die vaak automatisch in de foto’s worden opgeslagen) voor hun jacht op deze dieren. Regelmatig leiden deze hen rechtstreeks naar de dieren in kwestie. Een tactiek die al enkele jaren bekend is bij innovatieve stropersbendes.

Eerder deze week ging op Twitter onderstaande foto viraal van een bordje dat safaritoeristen aanmaant om de geolocatie op hun digitale fototoestellen en smartphones uit te zetten.

Vaak zijn toeristen zich niet bewust van het feit dat ze GPS-informatie delen met de rest van de wereld. Veel smartphones en digitale camera’s voegen de geografische coördinaten toe in de EXIF-data van het beeldmateriaal – uit het zicht van de gewone gebruiker, maar gemakkelijk beschikbaar voor iemand met minimale technische knowhow. (Via)

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.