Social Media13.09.2011

Facebook verbetert vriendenlijsten


Vanaf deze week wordt het eenvoudiger om meer te zien van de mensen die dichtbij je staan en om informatie de delen met precies de mensen waar het jou om gaat. Dat kan door gebruik te maken van Friends Lists. Wil je de berichten zien van je beste vrienden? Of misschien wil je wel een persoonlijk verhaal delen met je familie, zonder dat je collega’s het zien. Met de verbeterde Friends Lists kun je eenvoudig updates zien en delen met verschillende lijsten van vrienden.

Lists bestaan al enige jaren, maar gebruikers vonden het vaak te tijdrovend om lijsten op te stellen voor verschillende aspecten van of onderwerpen in hun leven en om ze bovendien up to date te houden.

facebook-verbetert-vriendenlijsten.jpg
facebook-verbetert-vriendenlijsten.jpg

Om Lists heel eenvoudig in gebruik te stellen en zelfs nuttiger, kondigt Facebook drie verbeteringen aan:

Smart lists – Je ziet dat Smart Lists vanzelf ontstaan en up-to-date blijven op basis van de profielinformatie die je deelt met vrienden, zoals werk, school, familie en woonplaats.

Close Friends and Acquaintances lists – Je vindt de foto’s van je beste vrienden en berichten op een plek en je ziet minder van mensen die wat verder af van je staan.

Better suggestions – Je kunt vrienden zonder enige moeite toevoegen aan jouw Lists zonder enige moeite.

Smart Lists

Om te beginnen suggereert Facebook lijsten voor: werk, school, familie en woonplaats. Bijvoorbeeld, als je aangeeft dat je op het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest zit of hebt gezeten, en jouw vrienden Joop en Sara ook, dan zal er direct een Smart Lists worden gemaakt die ‘Rijnlands Lyceum’ heet met Joop en Sara erin. Dit betekent dat als je een afstudeerfeestje hebt of een reünie, je eenvoudig foto’s kunt delen met je middelbare school vrienden, zonder andere Facebook vrienden lastig te vallen. Je kunt ook handmatig vrienden toevoegen of verwijderen om de lijst volledig te maken.

Close Friends and Acquaintances Lists

Close Friends list – Voeg je beste vrienden toe aan je Close Friends List en je zult al hun berichten direct zien in je Nieuwsoverzicht. Je kunt ook Notificaties ontvangen als ze een update plaatsen, zodat je niets belangrijks mist.

Acquaintances list – Voeg vrienden zoals oude klasgenoten of zakelijke contacten toe aan je Acquaintances (Kennissen) lijst en je zult minder van hun berichten aantreffen in je Nieuwsoverzicht. Facebook laat nog altijd de belangrijke profielinformatie zien wanneer deze verandert, zoals bij een huwelijk of verhuizing naar een andere plaats, zodat je hen niet uit het oog verliest.

Hoe zit het met je baas of een paar andere mensen die je aardig vindt, maar waarmee je eigenlijk niets wilt delen op Facebook? Je kunt deze mensen toevoegen aan je Restricted List en zij zullen voortaan alleen berichten zien die jij plaatst voor ‘Publiek’. Je bent nog altijd vrienden op Facebook, je kunt ze berichten sturen, taggen in een bericht of zo nu en dan contact met ze maken. 

Anders dan bij de Smart Lists voor werk, school, familie en woonplaats, creëert Facebook geen Close Friends en Acquaintances lijsten voor de gebruikers. Omdat deze verbanden uniek zijn is het belangrijk dat de gebruiker zelf bepaalt wie er in de lijst voor Beste Vrienden, Kennissen of Beperkte Lijst komt – als je van de mogelijkheid gebruik maakt uiteraard.

Als een gebruiker in het verleden lijsten heeft gemaakt, kan hij/zij daar nog altijd gebruik van maken. En je kunt uiteraard in de toekomst willekeurig welke lijst blijven maken. Als je een bericht of foto plaatst in een lijst die je zelf hebt gemaakt – zoals je Close Friends of Acquaintances lijsten – zal de naam van deze lijsten voor niemand zichtbaar zijn.

De mensen op de lijst waarmee je informatie deelt, zullen wel elkaars namen zien. Dan weten ze in welk verband informatie wordt gedeeld. Bijvoorbeeld, als ik zie dat een bericht alleen wordt gedeeld met mijn vijf beste vrienden, zal ik eerder vrijuit reageren dan wanneer ik zie dat iedereen het bericht zal kunnen lezen.

schermafbeelding-2011-09-13-om-20-40-52.jpg
schermafbeelding-2011-09-13-om-20-40-52.jpg

Better Suggestions

Facebook biedt ook suggesties voor Smart Lists, waarmee het eenvoudiger wordt om lijsten op te stellen en te updaten. Als je iemand toevoegt als een vriend of een Vriendschapsverzoek aanvaard, kun je deze vriend(in) aan een van je bestaande lijsten toevoegen als je dat wilt.

See and Share With Exactly Who You Want

Elke lijst heeft zijn eigen Nieuwsoverzicht, waar je alleen de foto’s, status updates en andere berichten aantreft van de mensen op de lijst. Je treft een lijst met Nieuwsoverzichten aan de linkerkant van je Startpagina, klikt op een overzicht en dan zie je het betreffende Nieuwsoverzicht. Als je iets wilt delen met een kleinere groep vrienden, gebruik dan het dropdown balkje in je statusbalk en kies een van je lijsten.

Je kunt ook lijsten gebruiken om te controleren wie er je Profiel kan zien, met de ‘audience selector’ naast ieder detail op je Profiel. De verbeterde Friends Lists komt deze week beschikbaar voor iedereen. 

schermafbeelding-2011-09-13-om-20-40-18.jpg
schermafbeelding-2011-09-13-om-20-40-18.jpg

Verder lezen over Facebook

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

De wereld van social media verandert steeds meer. Enerzijds omdat Meta nu eenmaal de meeste succesvolle social media-platforms in handen heeft, anderzijds omdat de EU ook zijn zegje doet. En dat zegje komt met veel regel...

Social Media22.02.2024

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

Facebook kampt met een technisch probleem waardoor het ineens een heel vervelend voortbrengt wanneer je door je tijdlijn scrollt. Het is ontzettend vreemd en je vraagt je in eerste instantie misschien wel af of het aan j...

Social Media14.02.2024

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

Meta gaat op zijn platforms Facebook, Instagram en Threads een label geven aan content die is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit moet voor meer transparantie zorgen, en hopelijk minder social media-los...

Online07.02.2024

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Het kopieert van anderen en het komt zelf met weinig nieuws: het wordt regelmatig gezegd over Facebook, het social medium dat geleid wordt door Mark Zuckerberg. Is dat helemaal terecht, is Facebook inderdaad niet vernieu...

Social Media29.01.2024

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Feestboek, maar dan echt
Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

In de drukte van het TikTokken, het delen van Stories en het uitdelen van likes, eisen de uren die we op sociale media doorbrengen hun tol. Een verlaagd zelfbeeld, voortdurende druk om het 'perfecte leven' te leiden en m...

Social Media12.01.2024

Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

Bumble is het vrouwvriendelijke antwoord op Tinder, maar het bleek niet zo vriendelijk op Instagram te staan. Tinder ook niet trouwens. Moederbedrijf Match heeft daarom besloten om zich geheel terug te trekken van Instag...

Social Media28.11.2023

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

​WhatsApp-stickers bewijzen dat AI altijd moet worden gecheckt

WhatsApp is tegen een beschamend probleem aangelopen: als je de WhatsApp-sticker-AI gebruikt om nieuwe stickers te laten genereren, dan voegt het als je op Palestijnse kinderen zoekt geweren toe aan de figuurtjes van kin...

Social Media06.11.2023

​WhatsApp-stickers bewijzen dat AI altijd moet worden gecheckt