Social Media24.09.2010

Facebook enkele uren down: uitleg en excuses


facebook-enkele-uren-down-uitleg-en-excu.jpg
facebook-enkele-uren-down-uitleg-en-excu.jpg

Gisteren is Facebook enkele uren slecht bereikbaar en zelfs twee uur uit de lucht geweest door een ongelukkige afhandeling van een “error condition” in de database. Over deze ernstige storing, de ergste storing van de laatste vier jaar, heeft Facebook uitleg gegeven en haar excuses aangeboden.

Het probleem is ontstaan toen Facebook in de loop van de dag nieuwe software had geïnstalleerd waarmee inconsistentie in de gegevens van pagina’s uit de cache met de database anders werd opgelost. Deze verandering leidde onverwachts tot veel extra queries van de gebruikers op een deel van de database van Facebook. Dit deel van de database raakte door de overload in een ‘loop’ omdat het steeds de in haar ogen verkeerde gegevens ging herstellen met de oude. Door de ‘loop’ kon de database zichzelf niet meer herstellen: een nachtmerrie voor iedere database engineer.

De enige manier om de interne loop te herstellen was het stoppen van het systeem, het opnieuw laden van de database en de oude programma’s terugzetten. Dat proces heeft ongeveer 2 uur geduurd.

Facebook biedt in de verklaring uitvoerig excuses aan aan haar gebruikers, want “you know that we take the performance and reliability of Facebook very seriously”!

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.