Social Media28.08.2010

Diaspora : Anti-Facebook Open Source project lanceert 15 september


diaspora-anti-facebook-open-source-proje.jpg
diaspora-anti-facebook-open-source-proje.jpg

Open-source Social Network Diaspora heeft via hun blog bekend gemaakt dat ze op 15 september a.s. wil lanceren. Het anti-Facebook alternatief neemt privacy in acht en legt de controle volledig bij de gebruikers zelf.

Diaspora is een initiatief van 4 studenten Daniel Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer, en Ilya Zhitomirskiy, allen verbonden aan de Universiteit van New York. Via het fondswerving platform Kickstarter hebben ze inmiddels ruim 200 duizend dollar weten op te halen. Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook zou naar eigen zeggen een van de investeerders zijn.

Het initiatief krijgt mondjesmaat aandacht in de media maar dat zal rond de lancering zeker gaan veranderen. Grote vraag is, maakt Diaspora kans om tegen de 500 miljoen gebruikers van Facebook op te boksen en zal iedereen die zich druk maakt over het schenden van privacy door Facebook z’n account verwijderen en overstappen naar deze nieuwkomer die het beste voorheeft met hun toekomstige gebruikers?

Het is immers ook Goodbye tegen al je vrienden zeggen. In landen als Nederland en Belgie, waar Social Networks als Hyves en Netlog leading zijn, zal het zeker geen vaart lopen. Natuurlijk zijn er de early-adopters die het zoveelste Social-Media account zullen opzetten maar de markt zit bomvol. Daar overheen komen dan nog eens alle bestaande koppelingen met andere Social Media sites. Hoe complex hebben we de wereld gemaakt. Met nog een kleine 3 weken te gaan is het aftellen voor de gasten die in iedere geval de lef hebben om met een nieuwe alternatief te komen. Wordt zeker vervolgd.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.