Social Media26.12.2009

Was 2009 online het jaar van Twitter?


was-2009-online-het-jaar-van-twitter.jpg
was-2009-online-het-jaar-van-twitter.jpg

Niet gebruikers mogen schieten maar voor velen zal Twitter naast het woord van het jaar toch ook het internet fenomeen van 2009 zijn. En ik moet eerlijk toegeven, we hebben een soort haat liefde relatie met Twitter, zuivere cijfers kennen we niet, want ook dat is een van de vele geheimen van Twitter en misschien zelfs van alles wat Social Media heet of pleegt te zijn.

Wie niet Twittert maakt grappen over “ik moet even poepen” en –tig andere vooral clichématige vooroordelen over het Micro-blog fenomeen. Als een minister gaat Twitteren is het nieuws, als Paul de Leeuw stopt met Twitter is het nieuws, we weten nog steeds niet of Mart Smeets nu echt Twittert, Matthijs van Nieuwkerk doet het in ieder geval niet, de Schipholcrash deed het hypen en de rellen rond de verkiezingen in Iran en de reactie van Twitterrazzi wereldwijd waren wereldnieuws en haalden CNN en alle denkbare media.

Twitter is ook het fenomeen van volgen en gevolgd worden. Vooral Amerikaanse Celebrity Twitter accounts halen “worldrecords” als het aankomt op het aantal “followers”.  Recordhouder is Ashton Kutcher met meer dan 4.2 mio volgers, het gaat nergens meer over. Bij wat doorklikken blijkt dat meer dan soms 80% van deze volgers volstrekt waardeloos is en geen inhoud of Tweets bevatten. Onbegrijpelijk dat Twitter dit zelf doodzwijgt en volgens mij een van de redenen waarom er in de VS iets hapert met Twitter.

Twitter heeft ons in ieder geval het afgelopen jaar bezig gehouden. Zelden heeft een applicatie in een zo korte tijd zoveel ontwikkelaars weten te inspireren tot het bouwen van nieuwe applicaties. Allen gebaseerd op een niet al te ingewikkelde api. Twitter is hot.

Een ander fenomeen is dat we nimmer een applicatie hebben die zo zeldzaam “brak” is als Twitter. Tot op de dag van vandaag is Twitter vele malen per dag niet bereikbaar. Twitter gebruikers maakt het blijkbaar geen moer uit, ze zijn er aan gewend en gaan gewoon door met ademhalen. Ondertussen veranderde Twitter ook haar DNA en werd “What are you doing?” vervangen door “What’s happening?”.

Terug naar de cijfers. Twitter maakt zoals de meeste Social Media merken een stormachtige groei door, tot dat de cijfers van het 3e kwartaal vanuit de VS werden gepubliceerd en volgens Compete de groei van Twitter stagneerde. Is het de reputatie van Twitter (zie boven), de falende techniek, de enorme concurrentie van Facebook of het moeilijker te meten gebruik via desktop en mobiele applicaties. Niemand weet het juiste antwoord, juist op een moment dat Twitter volwassen begint te worden en deals weet af te sluiten met Google en Bing.

Met meer controles, betere statistieken en business-accounts zou Twitter naar een volgende fase moeten worden gebracht. 2009 was online voor mij zeker het jaar van Twitter, of 2010 dat ook zal zijn weet niemand, wij blijven Twitter zeker volgen. Voor nu iedereen een gelukkig nieuwjaar of je nu Twittert of niet.

Weet je nog steeds niet weet wat Twitter exact is : Twitter in Plain English (video).
Wil je zakelijk iets met Twitter : De top 10 Twitter missers voor bedrijven.
Twitter etiquette : Mag je Twitteren in gezelschap?

“What we have to do is deliver to people the best and freshest most relevant information possible. We think of Twitter as it’s not a social network, but it’s an information network. It tells people what they care about as it is happening in the world” Evan Williams

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Twitter

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

X is definitief X. Het heeft heel lang gebruikgemaakt van de domeinnaam van Twitter, maar dat is nu voorbij.

Social Media17.05.2024

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Soms denk je: hoeveel erger kan het nog worden? Vrij veel erger. X mag ondanks een bevel om het tegen te houden bijvoorbeeld gewoon de beelden blijven tonen van een steekpartij.

Social Media13.05.2024

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

De mannen van Even Tot Hier hadden het echt 'even tot hier' over alle perikelen rondom het Songfestival. Ze maakten er een protestsong van.

Social Media13.05.2024

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Heb je wel eens van de cronut gehoord? Of de Crompouce? Natuurlijk. Maar nu is er wat nieuws: de crookie. Lees meer in deze week viral.

Social Media21.04.2024

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt