Online12.09.2006

Snelheid websites overheid niet best


1158000196speed.jpg
1158000196speed.jpg

De meeste websites van overheidsinstanties reageren traag, zo blijkt uit metingen van Keynote Systems Benelux.

De traagheid van de websites kan een belemmering zijn voor toereikende dienstverlening. De website van het ministerie van Economische Zaken bijvoorbeeld blijkt na metingen bijzonder traag. In juli 2006 duurde het gemiddeld 4,01 seconde en in augustus 3,65 seconden eer de homepage van het ministerie was geladen.

Volgens Keynote Systems ligt de gemiddelde responsetijd van een snelle website op 1,5 seconde . Wanneer de responsetijd hoger ligt, is de kans groot dat bezoekers de site wegklikken. In de maand juli was de beschikbaarheid van de EZ-site 95,72% en een maand later 92,42%. EZ laat weten niets te kunnen met die 4 seconden om de EZ-site te laden. Volgens het ministerie is de site snel opvraagbaar.

Wel zegt het ministerie dat de site in juli en augustus een aantal keren uit de lucht was, omdat er door veranderingen in het serverpark een aantal problemen ontstonden. Snelheid en beschikbaarheid vanuit de burger gezien is nog geen meetcriterium, aldus de Overheid.nl Monitor. Het is ook geen formele norm in de Webrichtlijnen voor overheidswebsites. (Bron: Computable)