Online19.08.2005

Met dank aan alle trollen: wie bent u?


1124401753trollen.jpg
1124401753trollen.jpg

Veel van wat op internet verandert – internet is één constante verandering – heeft met ons werk te maken, en daarmee met u, als lezer van de krant of bezoeker van onze website. Wat er van komen gaat, hoe we ons vak uit zullen oefenen, hoe het tot u komt, daar kunnen we lang en breed over speculeren, maar niemand weet hoe het over vijf of tien jaar zal werken.

Qua techniek is het redelijk te voorspellen: iedereen in Nederland heeft breedband, al dan niet mobiel, en internet zal altijd en overal gebruikt worden. De komende jaren zal het ene na het andere nieuwe programma, protocol of apparaat opduiken, met één gemene deler: ze doen iets via internet.

Met die techniek komt het goed, en want wat niet goed is, zal vanzelf rap verdwijnen: het moet goedkoop, het moet snel en simpel werken .

Voor journalisten is de vraag hoe de techniek en de daardoor geschapen nieuwe mogelijkheden hun vak zullen gaan veranderen. De consument die websites bezoekt wil meer dan de klant die voor hardware en adsl winkelt: het moet gratis, en hij moet zich overal mee kunnen bemoeien. Inherent aan internet is dat alle nieuwe termen die er opduiken, in het Engels zijn. Dus wordt de bezoeker toegestane uitingen van zijn bemoeizucht ‘consumer generated content’ genoemd, en heeft hij zich daarmee een plaats verworven tussen verslaggevers en redacteuren.

Dat fenomeen wordt door de ene journalist toegejuicht als onvermijdelijk voorschot op een toekomst waarin de lezer veel meer te vertellen krijgt, terwijl het door de ander verafschuwd wordt. Welke stromingen op termijn standaard wordt, zien we mettertijd vanzelf, en intussen wordt er links en rechts volop geëxperimenteerd met alle mogelijkheden. Soms naar tevredenheid van de betrokkenen, soms gaat het fout.

Anderhalve maand geleden beschreef ik hier hoe het bij de Los Angeles Times zo uit de klauwen liep dat het experiment om de bezoekers op de website het hoofdredactioneel commentaar mede te laten herschrijven al na anderhalve dag beëindigd werd. Hier heeft De Telegraaf er genoeg van dat 25 internetredacteuren een dagtaak hebben aan het schonen van artikelreacties, iets waar we zelf over mee kunnen praten.

Op de website van BN/DeStem komen reacties niet vanzelf live, maar pas nadat ze door de internetredactie langs maatlat van fatsoen en relevantie gelegd zijn. Dat systeem is hard nodig, vooral als er een spraakmakend artikel op de website staat, want dan zijn de – veelal anonieme – scheldpartijen en bedreigingen niet van de lucht.

Het experiment met de ‘Wiki’ in Los Angeles wordt in Seattle herhaald, op een iets andere wijze. De Seattle Post Intelligencer heeft op de website een ‘Virtual Editorial Board’ geïnstalleerd, waarop de bezoekers website opgeroepen worden om de mening over het commentaar van de krant te geven, vóórdat het wordt gepubliceerd. Iedere morgen om 09:00 begint de vergadering van de werkgroep commentaar, waarin besproken wordt over welke lopende zaak het dagelijks hoofdredactioneel commentaar geschreven zouden kunnen worden. Na de bijeenkomst worden alle onderwerpen die besproken zijn, gepost in het Virtual Editor Board.

Bezoekers wordt verzocht om erop te schieten, commentaar op het commentaar te geven, of andere ideeën aan te dragen. Die reacties kunnen op verschillende manieren voor de krant – of de website – hergebruikt worden. Een van de mogelijk gevolgen van deze manier van werken is volgens eindredacteur Mark Trahant dat de krant regelmatig zijn eigen officiële standpunt bij zou kunnen stellen.

Zou het? Ik zie zoiets er hier niet zo snel van komen, en laten we eerst maar eens zien hoe het in Seattle verder gaat. Als het anoniem kan, en iemand alleen maar door het gebruik van een e-mail adres valideren als bestaand, is zo goed als anoniem, dan gaan trollen de sfeer bepalen. Een troll is iemand die er genoegen in schept om zo anomiem mogelijk zo vervelend mogelijk te klieren op forum, blog of website.

FBI of Interpol, al dan niet geholpen door providers, Microsoft of Google, zouden best achter de persoon achter een bepaald e-mail adres zouden kunnen komen, maar een dergelijke samenwerking komt alleen maar op gang in geval van terreur, kinderporno of miljoenen schade door een hacker. Dat schiet echt niet uit de startblokken omdat een grappenmaker een hoofdredactioneel commentaar op een website verkracht. Wellicht dat het probleem opgelost wordt door voortschrijdende techniek, en inzicht.

Misschien kunnen we straks alleen maar reageren op een website als we ons bekend gemaakt hebben via een id-chip in mobieltje, bankpasje of token, net zoals dat al met internetbankieren gemeengoed is. Dat gaat alleen maar werken als aan de voorwaarden voldaan wordt: goed, snel, goedkoop, simpel. Daarnaast zal de bezoeker die zich nu al ergert aan de niet ter zake doende reacties onder ieder artikel, op iedere website die de mogelijkheid biedt, op termijn vanzelf bereid zijn om een of andere vorm van identificatie voor lief te nemen. Met dank aan alle trollen, de digitale vandalen: wie bent u?

Een van de belangrijkste redenen die hoe dan ook een rol zal gaan spelen in de manier waarop journalisten tegen internet aan kijken is een ordinaire: geld. In de Verenigde Staten blijken de salarissen van de starters onder de digitale mediamensen sinds 2004 hoger te liggen dan van wie voor het papier begint te werken.

Het gemiddelde startsalaris na een studie die iets met online media publishing van doen heeft, was 32.000 dollar. Het gemiddelde aanvangssalaris bij de televisie was $ 23,492, bij kranten $ 26,000, weekbladen $ 24,000, radio $ 23,000 en consumentenbladen $ 27,000. Wat ik daar van vinden moet weet ik nog niet zo goed, maar het is wel een bewijs hoe belangrijk internet geworden is, en nooit meer weg te denken.

Leon Krijnen

Verslaggever bij BN DeStem. Schrijft over baseball, bouw, techniek, fotografie, mensen, computers, internet, reizen en oldtimers. @Krijnen.Com

Verder lezen over Google

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

De zoekmachine van Google wordt binnenkort waarschijnlijk betaald. Niet voor iedereen: de versie zoals we die nu kennen blijft wat het is. Er wordt echter AI aan toegevoegd en dat zal waarschijnlijk geld kosten. Het nieu...

Search04.04.2024

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google heeft een core update aangekondigd en dat betekent dat er wat staat te veranderen voor vele pagina’s op het internet. De belangrijkste verandering zit hem vooral in het opsporen van pagina’s die niet waardevol...

Search07.03.2024

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

Google heeft speciaal in het kader van Schrikkeldag een speciale Doodle uitgebracht die in het teken staat van die gekke 29 februari die we af en toe krijgen. Het is een vrolijke kikker die even de 29 laat gelden en verv...

Coffee corner29.02.2024

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

Inloggen op je Google-account ziet er al jaren hetzelfde uit, maar dat is nu veranderd. Google heeft het lang geteaset en plaatste er zelfs een waarschuwingsmelding over wanneer je de laatste tijd wilde inloggen. Echter...

Online22.02.2024

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

Fitbit was ooit het toonbeeld van wearables, sportiviteit en de ‘smartphone’ voor om de pols, maar inmiddels begint het die status steeds meer te verliezen. Zeker met kapers op de kust als Amazfit, ziet het er twijfe...

Gadgets31.01.2024

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

Google is relatief laat in de markt van de mobiele telefoons gestapt, maar heeft door zijn sterke marktpositie relatief weinig moeite gehad om binnen dit segment met een nieuw merk voet aan de grond te krijgen. Onder de...

Mobile29.01.2024

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Heb je enig idee welke website er wereldwijd het meest wordt bezocht? Geen apps, maar website: dat is Google, dat had je vast al verwacht. Maar dat is niet de website waarop mensen de meeste tijd besteden. Het is geen Fa...

Online19.01.2024

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Verder lezen over Microsoft

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Microsoft is van plan om een virtuele chatbot aan zijn Xbox-gameconsole toe te voegen. Het gaat dan om een chatbot die door middel van kunstmatige intelligentie helpt bij de klantenservice. Denk bijvoorbeeld aan vragen d...

Gaming05.04.2024

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Het is al 29 jaar geleden dat Microsoft met Bob kwam. Niet de bewust onbeschonken bestuurder, maar een gebruikersomgeving die was bedoeld om mensen die zich niet zo comfortabel voelden bij het gebruiken van een computer...

Technology01.04.2024

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Veel mensen adviseren ertegen, maar Microsoft gaat het toch doen: Office en Teams scheiden. Het komt dan met een nieuwe versie van Microsoft 365 en Office 365 waarbij Teams er niet meer bij zit. Microsoft doet dat echter...

Marketing01.04.2024

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

De zwarte Xbox Series X kennen we: maar Microsoft schijnt ook een witte variant in de maak te hebben. Het apparaat is nagenoeg identiek aan de zwarte, maar komt behalve in een andere kleur ook zonder disc drive. Xbox Ser...

Gaming28.03.2024

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

​Microsoft Teams verenigt eindelijk privé en zakelijk gebruik

Sinds het thuiswerken is zakelijk en privé meer dan ooit verwoven. De een kan daar beter mee omgaan dan de ander, maar waar we het allemaal over eens kunnen zijn is dat die constante scheiding niet altijd zijn vruchten...

Online14.03.2024

​Microsoft Teams verenigt eindelijk privé en zakelijk gebruik

​5 toffe dingen die je kunt doen met Microsoft Designer

Je kunt het wiel natuurlijk zelf proberen uit te vinden door te ploeteren in Photoshop of Canva, maar tegenwoordig kan AI je met talloze dingen helpen. Zo ook binnen Microsoft Designer, waar je heel toffe stickers kunt m...

Online12.03.2024

​5 toffe dingen die je kunt doen met Microsoft Designer

Verder lezen over Weblog

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

De EU wil graag dat apps wat minder eenkennig worden. Daarom kun je straks ook WhatsApps lezen in andere apps dan WhatsApp, en andersom. WordPress doet vrolijk mee. Het gigantische blogplatform heeft nu versie 1.0.0 van...

Online19.09.2023

WordPress maakt een grote sprong: linkt nu met Mastodon

But first, fediverse.
WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Heb je een eigen reisblog, een receptensite of een nieuwssite over social media? Wat je ook maar doet op WordPress, de kans is groot dat het je goed uitkomt dat er een Twitter-integratie is. Hierdoor kunnen posts die wor...

Social Media02.05.2023

WordPress-gebruiker? Je kunt je posts niet meer tweeten

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

Het maakt niet uit of je een bedrijf hebt of een eigen, persoonlijk blog: zodra je een website runt, wil je dat er traffic komt. Dat komt er zeker niet alleen maar door op social media naar je pagina te verwijzen of een...

Search13.03.2023

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Wix, een wereldwijd SaaS platform voor het creëren, beheren en uitbreiden van een online aanwezigheid, kondigde eind vorige maand de lancering aan van de toegankelijkheid wizard. Wix gebruikers hebben daarmee nu een sta...

Online01.06.2021

​Wix lanceert tool om het web voor iedereen toegankelijk te maken

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Gebruikerservaring gaat een steeds grotere rol spelen binnen het online landschap. Daarom heeft Google in 2021 een update op de planning staan om de ‘site-vitaliteit’ op te nemen als rankingfactor. Google zal dit zes...

Search24.09.2020

Core Web Vitals update: dit moet je weten!

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Wil jij jouw lokaal op de kaart zetten? Dan is het goed om meer naamsbekendheid op te bouwen. Goede marketing is hierbij een must. Er zijn een aantal componenten binnen marketing die je kunt optimaliseren en waarmee je a...

DC Business31.07.2020

Met deze basis marketingmiddelen scoor jij altijd!

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

Google Nederland gaat zo’n 70 lokale nieuwsorganisaties in Nederland van een bijdrage voorzien vanuit het speciale noodfonds dat vorige maand is opgezet. Ook lokale nieuwsorganisaties worden namelijk hard getroffen doo...

Nieuws08.06.2020

Nederlandse lokale nieuwsorganisaties krijgen steun van Google’s noodfonds

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!

Een van de grootste voordelen van de internetgeneratie is het opheffen van beperkingen om een bedrijf te starten. Iedereen met een computer kan in feite direct aan de slag – geen startkapitaal vereist. We hebben vijf o...

DC Business10.01.2020

​Starten als ondernemer? Deze 5 businesses begin je zónder geld!