Online30.08.2013

Optimaliseer je brainstormproces


Ondernemers raken vaak verstrikt in de drukte van alledag en vergeten soms het belang van een goede planning. Veel ondernemers realiseren zich niet dat er een heel eenvoudige manier bestaat om goed te plannen: de eeuwenoude methode die ‘brainstormen’ heet. Het kan een enorme energy-boost zijn voor bedrijven en nieuwe ideeën genereren om de strategie te bepalen. Deze ideeën kunnen al snel van de radar verdwijnen of verzeild raken tussen dagelijkse taken, wanneer ze niet zijn vastgelegd en/of opgevolgd. Hoe blaas je nieuw leven in het brainstormen van toen?

Mindjet, producent van social collaboration-software voor bedrijven, vertelt hoe kleine bedrijven hun brainstormproces kunnen versterken door gebruik te maken van de juiste technologie en strategie om ideeën om te zetten in acties.

optimaliseer-je-brainstormproces.jpg
optimaliseer-je-brainstormproces.jpg

Brainstormen en vastleggen van goede ideeën
Een heroverweging van de manier waarop jij en je team samen brainstormen kan ervoor zorgen dat de productiviteit en creativiteit van de brainstorm verhoogd worden. Of je nou de zomerborrel moet organiseren, een zakelijke bijeenkomst moet plannen of een nieuw design voor een website moet bedenken. Het is van belang dat je in bezit bent van de juiste tools bij het begin van je planning om de ideeën vast te leggen, je strategie te volgen, alle stappen uit te voeren en zo tijd te besparen en tot een goed resultaat te komen. En uiteraard, de werknemers te betrekken in het proces en eens andere hulpmiddelen te gebruiken dan het gebruikelijke white board en de markeerstift. Dit alles is cruciaal bij het behouden van de energie en de ideeën om te zetten in actie.

De eerste stap is om te beseffen dat het effectief is om te brainstormen op verschillende plekken en dat het kan op elk moment van de dag. In plaats van zitten rond een grote vergadertafel, is het aan te raden het team mee naar buiten te nemen. Verander de locatie en de omgeving. Zorg er vervolgens voor dat je de ideeën meeneemt en ze deelt. De meeste mensen vinden het fijner om de ideeën te visualiseren dan ze beschreven in een e-mail te ontvangen. Download daarom een mindmap-app op je smartphone, tablet of laptop en laat iemand de ideeën opnemen en verspreiden na de sessie. Op deze manier worden de ideeën vastgelegd en kan er worden samengewerkt. Niemand hoeft tijd te verspillen aan het uitwerken van notulen en de informatie wordt verspreid onder de juiste mensen. Elk teamlid heeft het gevoel nauw verbonden te zijn met het project en betrokken te zijn bij de ideeën. Uiteindelijk raken ze geïnspireerd de nieuwe doelstellingen te behalen.

Van idee tot actie
In de weken na de brainstormsessie, is het gemakkelijk om het actieplan te laten versloffen – we hebben inmiddels weer nieuwe taken en worden overspoeld met deadlines. Met behulp van nieuwe tools en technologieën waarmee de ideeën worden vastgelegd, is het mogelijk reminders toe te voegen aan bepaalde taken. Maar ook linkjes toevoegen met bijbehorende informatie en de mogelijkheid nieuwe ideeën toe te voegen aan de bestaande planning. Het houdt de ideeën levend. Weken later zit je er nog steeds bovenop en volg je nog steeds de stappen die je oorspronkelijk uiteen hebt gezet. Bovendien is het hele team in staat real-time updates te zien, waardoor ze flexibel mee kunnen gaan met het project en zich kunnen aanpassen wanneer nodig.

Visualiseer je ideeën en let your brain do the job!