Online04.06.2013

Eerste intercontinentale 100 Gbps-verbinding gerealiseerd tijdens TNC2013


eerste-intercontinentale-100-gbps-verbin.jpg
eerste-intercontinentale-100-gbps-verbin.jpg

Zes vooraanstaande onderwijs- en onderzoeksnetwerken hebben deze week tijdens de TERENA Networking Conference 2013 (TNC2013) in Maastricht samen met twee commerciële partners voor de eerste keer een demonstratie gegeven van een trans-Atlantische verbinding tussen Noord-Amerika en Europa ten behoeve van onderzoek en onderwijs met een snelheid van 100 gigabits (ofwel een miljard bits) per seconde. Deze demonstratie is een goed voorbeeld van opkomende technologieën en applicaties in de wetenschap, het onderzoek en het onderwijs.

Deze 100 Gbps-link, beter bekend als de Advanced North Atlantic 100G Pilot Project (ANA-100G), wordt gebruikt voor het opzetten en uittesten van de nieuwe verbinding, de bijbehorende applicaties, resources, monitoringtechnieken en geavanceerde technologieën (zoals software-defined networking). Het testen gebeurt tussen maar liefst vier open exchange points, waaronder MAN LAN in New York en NetherLight in Amsterdam, en duurt minimaal twaalf maanden. Met deze tests kunnen de operationele vereisten worden vastgesteld die nodig zijn voor een effectieve uitwisseling tussen Noord-Amerika en Europa op golflengtes van 100 Gbps, zodat tegemoet wordt gekomen aan de groeiende vraag vanuit gespecialiseerde onderzoeksorganisaties. 

Deze prestatie maakt duidelijk dat de onderwijs- en onderzoeksnetwerken voorop lopen in innovatie en is een steun in de rug van geavanceerd onderzoek bij universiteiten en onderzoeksinstellingen wereldwijd,” aldus Erwin Bleumink, algemeen directeur van SURFnet – de Nederlandse organisator van TNC2013. “Deze ontwikkeling heeft ook effect buiten de academische wereld en kan een stimulans betekenen voor de Nederlandse economie.

Pilot
De onderwijs- en onderzoeksnetwerken die aan het project deelnemen, zijn Internet2, NORDUnet, ESnet, SURFnet, CANARIE and GEANT. De ANA-100G Pilot wordt ook ondersteund door Ciena (NASDAQ: CIEN). Ciena levert de fotonische apparatuur, zoals de recent op de markt gebrachte onderzeese versie van de 100 Gbps WaveLogic 3-transponder. Bij een aantal in het oog springende demonstraties wordt apparatuur gebruikt die in bruikleen is gegeven door Juniper. Het voornemen om deze pilot op te starten werd bekendgemaakt tijdens de onlangs gehouden Internet2 Annual Meeting.

Tijdens de demonstratie van de nieuwe intercontinentale 100 Gbps-verbinding wordt binnen een paar minuten ‘big data’ uitgewisseld tussen Maastricht en Chicago. Over het openbare internet duurt dat een paar uur. Verder vindt er een demonstratie plaats van ‘First European ExoGENI at work’ tussen de Universiteit van Amsterdam en het Renaissance Computing Institute in North Carolina en gaat men in op de vraag “Hoeveel moderne servers passen er in een transatlantisch circuit van 100Gbps?” 

Geavanceerde technologie
ExoGENI is een proeftuin voor netwerk- en cloud computing-technologie en wordt gefinancierd via het Global Environment for Network Innovation (GENI)-project van de National Science Foundation ten behoeve van de ontwikkeling en inzet van geïntegreerde netwerkpilots. Verder zijn er demonstraties van multipath-routing voor netwerkgegevens, de software-defined netwerktechnologie OpenFlow en andere, geavanceerde technologische toepassingen. Tijdens de demonstratie ‘How many modern servers can fill a 100 Gbps Transatlantic Circuit?’ laten deskundigen zien dat met de juiste afstelling en apparatuur er op elk continent maar twee hosts nodig zijn om gegevens uit te wisselen met een snelheid van bijna 80 Gbps. De nieuwe ‘iperf3’ throughput beta measurement-apparatuur van ESnet verenigt de beste eigenschappen van tools als iperf, nuttcp en netperf in zich. 

Deeltjesversneller CERN
De eerste trans-Atlantische 100 Gbps-link voor onderzoek en onderwijs kan voor een versnelling zorgen van revolutionaire projecten zoals de deeltjesversneller van CERN in Zwitserland, de ITER-fusiereactor in Frankrijk en vergelijkbare internationale projecten. Deze supersnelle intercontinentale verbinding laat twee trends zien: de wetenschap wordt steeds meer ‘datagedreven’, waarbij datasets worden gebruikt afkomstig van grootschalige experimenten op tera-schaalniveau, en experimenten worden steeds vaker uitgevoerd door internationale samenwerkingsverbanden, waarbij onderzoekers wereldwijd snel toegang willen tot die datasets. 

De lancering van deze ‘hogesnelheidslijn’ over de Atlantische Oceaan laat tevens zien dat de nauwe samenwerking tussen onderwijs- en onderzoeksnetwerken en het bedrijfsleven zich blijft ontwikkelen, waarbij innovatieve netwerktechnologie wordt ingezet om wereldwijd baanbrekend onderzoek en ontdekkingen mogelijk te maken.

Verder lezen over Internet

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

Het is een verschrikkelijke timing, of juist een heel slimme: door een zwakte in Windows kunnen hackers je computer in via een open wifi.

Cybercrime21.06.2024

Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

We hebben 10 grappige gadgets voor je verzameld om helemaal te bewijzen dat jij het internet hebt begrepen.

Gadgets21.06.2024

10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Lekker thuis internetten wordt weer een stukje duurder in 2024. De drie grote providers maken allen hun prijzen hoger.

Online18.06.2024

Internet thuis wordt dit jaar weer duurder

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Reddit pakt zijn app aan: meer focus op reacties

Reddit heeft besloten om de app te tweaken. De reacties komen nu meer prominent in beeld en daarmee lokt het meer interactie uit.

Online25.04.2024

Reddit pakt zijn app aan: meer focus op reacties

Nike komt met een 404 Error-schoen voor nerds

Iedereen kent de Error 404 wel, maar zou je er ook schoenen van aandoen? Natuurlijk, het is herkenbaar en het zal zeker wat mensen aan het lachen maken. Plus, het zijn Nike's.

Online16.04.2024

Nike komt met een 404 Error-schoen voor nerds

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

In 2023 heeft 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aangegeven op internet informatie gezien of gelezen te hebben die volgens hen niet waar was, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan.

Nieuws11.04.2024

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn

Verder lezen over Wetenschap

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

Er zijn dan minder ongelukken en je komt sneller op je bestemming aan met een zelfrijdende auto. Klopt dat?

Automotive20.06.2024

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Voyager 1 is weer helemaal up and running nadat de knappe koppen van NASA het op tientallen miljarden kilometers hebben gefikst.

Technology17.06.2024

NASA’s ruimtesonde Voyager 1 verricht een klein wonder

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

Er is meer onderzoek nodig naar het menselijk lichaam in de ruimte en ruimtetoerisme. Maar in hoeverre mag je dat verwachten?

Technology14.06.2024

Mag je van ruimtetoeristen verwachten dat ze aan onderzoek meedoen?

De kern van de aarde remt af

De kern van de aarde doet het steeds wat rustiger aan. Hoe beïnvloedt dat ons? En: hoe weten wetenschappers dit?

Nieuws13.06.2024

De kern van de aarde remt af

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

We weten al dat we microplastics binnenkrijgen door vis die we eten, of scrubs die we gebruiken, maar wist je dat het echt overal zit? Nieuw onderzoek wijst uit dat microplastics ook in sperma zitten.

Nieuws10.06.2024

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Na veel tegenslagen een succes voor Boeing. De vliegtuigbouwer heeft succesvol zijn Starliner met bemanning gelanceerd naar het ISS.

Technology05.06.2024

Boeing heeft het gedaan: Starliner is goed en wel gelanceerd

Groupon-bedenker wil dat doktoren datagedreven keuzes maken met AI

De bedenker van deal-site Groupon maakt kunstmatige intelligentie die patiënten moet gaan helpen. Hij kwam op het idee voor deze app toen zijn vrouw borstkanker had en hij data miste.

Startups31.05.2024

Groupon-bedenker wil dat doktoren datagedreven keuzes maken met AI