Online29.07.2012

Ondernemer slaat bod 500 miljoen dollar af voor zijn startup


ondernemer-slaat-bod-500-miljoen-dollar-.jpg
ondernemer-slaat-bod-500-miljoen-dollar-.jpg

Hij is nog maar 33 jaar oud maar Ryan Smith doet niet mee aan de trend om overgenomen te worden als kleine startup door grote bedrijven als Facebook en Google.  Na een periode van hard werken aan zijn bedrijf Qualtrics verkeerde het plotseling in zwaar weer. Het cloudbedrijf moest op zoek naar investeerders die er wel brood in zagen. Er waren genoeg geïnteresseerde bedrijven, maar toch vonden ze het lastig om met een bedrijf in zee te gaan. 

‘Toen we pas begonnen met het bedrijf, besloten we dat we niet van plan waren om geld op te halen. Wanneer je in een bepaalde situatie zit, ga je er niet van uit dat je in acht jaar tijd een bedrijf wordt met ruim 5000 klanten.’ vertelde hij. Één van de geïnteresseerde bedrijven was Sequoia Capital. CEO Mike Moritz van Sequoia – die ook aan de bakermat ligt van Google, Yahoo en PayPal – probeerde Smith te overtuigen dat een half miljard dollar niets is ten opzichte van de multimiljarden die het bedrijf waard zou moeten zijn.

Qualtrics is de bedenker van een unieke cloud service wat tegenwoordig helemaal ‘hot’ is. Ze sloegen het bod af maar besloten toch op andere manieren te gaan samenwerken met onder andere Sequoia. Qualtrics heeft nu elk jaar een driedubbel zo grote omzet in vergelijking met de jaren ervoor. Ook heeft het 5000 klanten op 600 universiteiten en 95 van de 100 beste business schools in de wereld. Ook hebben ze klanten in de Fortune 100 zoals Kellogg, Microsoft, Verizon, Toyota en Cabela’s. Inmiddels hebben ze 220 medewerkers en ze zullen er nog 200 bijhuren. Daarnaast gaan ze hun activiteiten ook internationaal verspreiden.