Online05.04.2012

BRICS-landen blijven achter op gebied van connectiviteit


brics-landen-blijven-achter-op-gebied-va.jpg
brics-landen-blijven-achter-op-gebied-va.jpg

Ondanks hun explosief groeiende economieën slagen de BRICS-landen er minder goed in dan gevestigde markten om economische baten te genereren uit internet-technologieën. Zo blijkt uit een rapport van het World Economic Forum, waar opgemerkt wordt dat de meest ontwikkelde landen van de wereld ook op het gebied van netwerk-technologie de ranglijst aanvoeren. China staat daarin als eerste BRICS-land op plaats 51.

Hoewel de BRICS-landen op de wereldmarkt een grote concurrentiekracht ontwikkelen, worden ze volgens het World Economic Forum op het gebied van informatica en communicatie geconfronteerd met een aantal belangrijke hindernissen,” merkt persbureau AFP op. “Onder meer wordt daarbij gewezen op een gebrek aan technologisch onderlegde arbeidskrachten en een aantal knelpunten in de institutionele omgeving voor bedrijven die van deze technologieën gebruik willen maken, zodat ondernemerschap en innovatie in de sector worden afgeremd.

Het World Economic Forum wijst erop dat op dit ogenblik de fundamentele transformatie wordt opgemerkt die het internet veroorzaakt op alle gebieden van de economie en de maatschappij. “Een strategische integratie van technologie in de totale economische groeiplannen, biedt landen een betere positie om hun concurrentiekracht op wereldschaal te verbeteren,” wordt er opgemerkt. In de rangschikking staat Zweden op de eerste plaats, gevolgd door Singapore, Finland, Denemarken en Zwitserland. Nederland, Noorwegen, Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië maken de top 10 compleet. Via

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.