Online14.12.2011

De top 10 jongerentrends van 2012


de-top-10-jongerentrends-van-2012.jpg
de-top-10-jongerentrends-van-2012.jpg

Smartphones verzorgen in 2012 niet alleen de communicatie, maar weerspiegelen ook je humeur en je gevoelens. Voer volgend jaar je wachtwoord in met je ogen, scrol met je kijkers door je contactpersonen en spreek je berichten in via Siri of Whatsapp. Daarnaast helpt je telefoon je op een leuke manier gezond te blijven met apps als Nexercise en Fitocracy en kun je tegenwoordig online uit met Shaker en Turntable.fm. Op maatschappelijk vlak zien we dat de crisis steeds zichtbaarder wordt onder jongeren en komen ze in protest tegen de oudere generaties. Ook komt het besef dat enkel een diploma niet genoeg is voor een droombaan. Je onderscheiden doe je op de arbeidsmarkt door uit te blinken met je talent en hoge cijfers op je diploma. Heb je desondanks je talent nog niet ontdekt? Geen probleem, dan helpt de techniek je daar een handje bij met de PossessedHand en Mixel, de collectieve crea-app voor op de iPad.

Voor iedereen die ten slotte dat beetje nostalgie nog zoekt in 2012 is er goed nieuws: de buurtbingo en festivals in Center Parcs, net als lekker losgaan met retro-scheldwoorden bieden de gewenste kneuterigheid. YoungWorks voorspelt de 10 jongerentrends van 2012.

1. Qwerty naar de knoppen: Technologie maakt communicatie steeds sneller, makkelijker en intuïtiever. Het sturen van een Whatsapp-bericht of pingen duurt te lang en het typen van een tekst al helemaal. In 2012 neemt toetsenbord een steeds minder prominente plaats in en gaan we gebruik maken van technologieën die onze (mobiele) apparaten op een andere manier besturen. We geven onze telefoon mondelinge opdrachten met Siri, sturen spraakberichten met Happy Tell, gaan scrollen met onze ogen via SenseEye of voeren het wachtwoord in door met je ogen in een bepaald patroon te bewegen. Kortom: je toetsenbord gaat naar de knoppen.

2. Knus en kneuterig: In tijden van crisis grijpen jongeren graag terug op het bekende. Center Parcs burgerlijk? De Tros een televisiezender voor 65-plussers? Na Valtifest, een Amsterdams festival waarbij het Tros- familiefeest het thema was, is er nog een festival dat zich helemaal richt op het familiegevoel: Bungalup! Dit festival vindt plaats op de plek die ons allen doet denken aan die gezellige familieweekendjes van weleer: Center Parcs. Waar we het afgelopen jaar massaal aan de Wordfeud zaten, brengt spellenfabrikant Jumbo alle bekende gezinsspellen opnieuw op de markt, maar dan voor op de iPad. Met de iPawn speel je een spelletje ganzenbord, mens-erger-je-niet of adders en ladders. Daarnaast zien we dat de buurtbingo druk bezocht wordt door jongeren die zich graag even willen onderdompelen in nostalgie en kneuterigheid. Voor knusse en kneuterige behoeften hoef je je niet meer te schamen in het nieuwe jaar.

3. I protest: Ook in 2012 zet de crisis door. En misschien wel erger dan voorgaande jaren. Des te duidelijker wordt dat het systeem van oudere generaties niet werkt en daarom zullen de spanningen tussen verschillende generaties oplopen. Voorgaande jaren viel het vooral op dat er relatief weinig opstand was van jongeren ten opzichte van oudere generaties. Maar de komende jaren zullen we dit meer gaan zien. Zo zijn websites als www.pensioen-opstand.nl en www.wearethe-newgeneration.nl voorbeelden van jongeren die in opstand komen tegen de oudere generaties. Waarom zouden we ons leven laten bepalen door de problemen van oude generaties? Wij zijn de toekomst, en die vullen we graag zelf in! Aldus de jongeren van We Are The New Generation in 2012.

4. Online clubbin: Clubhoppen zonder dat je de deur nog uit moet? Ga een keer online uit. Met de site Turntable.fm en de Facebook-applicatie Shaker kunnen jongeren virtueel uitgaan of online hun dj-skills laten zien. Hier ontmoeten ze hun online vrienden of leren ze nieuwe mensen kennen. Daarnaast zien we ook dat artiesten steeds vaker de online wereld opzoeken om hun concerten ten gehore te brengen. Al eerder streamden verschillende bands, zoals Coldplay en Arcade Fire, hun concerten via YouTube en Facebook, maar in 2012 zullen ook steeds meer concerten live via de smartphone te zien zijn. Hoewel een smartphone-concert de beleving van een ‘offline’ live-concert niet snel zal vervangen, geeft het jongeren wel het gevoel dat ze meer in contact staan met de artiest. Voor de kleine medemens is het natuurlijk ook prettig om nu echt eens wat te zien tijdens een concert. Lekker relaxt op de bank met je laptop luisteren naar je favoriete artiest, een filmpje pakken of uitgaan met je online vrienden dus in 2012!

5. Geen kut maar keurige klootkip: Social media vormt voor jongeren een podium waar ze zichzelf kunnen uiten en onderscheiden van de rest. Jongeren willen zich meer dan ooit profileren: zo ook via hun scheldwoorden. Steeds meer wordt vloeken tot kunst verheven en grappig, liefdevoller en origineler gemaakt. Minder grof taalgebruik in de top 5 van het retro-vloeken: 1. Gore marmot 2. Afgebrokkelde teenheks 3. Tortelliniteefje 4. Armoedige amoebe 5. Geflipte pingvogel.

6. Pass de Zes – de excellente leerling: De zesjescultuur is op zijn retour! De lat in het onderwijs wordt steeds hoger gelegd en ook ouders dragen hier aan bij. In 2012 worden achten en negens steeds belangrijker op de werkvloer; jongeren beseffen dat je het op de arbeidsmarkt niet red met alleen een diploma op zak. Je moet jezelf onderscheiden op basis van je studieresultaten. Daarnaast gaan steeds meer studies numerus fixus invoeren om de aanwas van studenten te beperken en de kwaliteit van de studie te waarborgen. Ook de langstudeerboete hangt als het zwaard van Damocles boven het hoofd van onze Nederlandse studenten. Om hun cijferlijst te vullen met spectaculaire cijfers, zitten de bijlesklasjes overvol. Ouders zijn meer dan bereid een flinke duit neer te leggen om hun kind bij te laten spijkeren in een struikelvak. De prestatie- generatie laat ook in 2012 van zich horen.

7. Leek got talent: Om creatief en uniek te zijn hoef je niet meer een talent te zijn met een kunstenaarsbrein. De techniek doet het voor je! Zo ontwikkelde de Universiteit van Tokyo de PossessedHand, waarmee je zonder te oefenen een instrument kan bespelen. Het apparaatje stuurt kleine schokgolven door je hand waardoor je spieren samentrekken. Zo kun je eindelijk eens de hoogste score behalen in Guitar Hero. Heb je andere muzikale ambities, dan zijn de speciale muziekschoenen van Adidas misschien wat voor je. Hiermee maak je een beat door met je hiel en tenen op de grond te tikken. Naast de 3D-printer, waarmee je alles kunt maken wat je maar wilt, zijn in de kunstzinnige hoek ook handige snufjes te vinden om de mooiste creaties te maken. Maak samen met je vrienden een kunstwerk met Mixel voor de iPad of gebruik de Loopcam-app op je smartphone om simpele artistieke stop-motion filmpjes te maken. Zo kan iedereen creatief zijn!

8. Asianation: Niet alleen de economie verschuift van het Westen naar Azië, we zien ook steeds meer Aziatische invloeden terug in de jongerencultuur. Jezelf verkleden als je favoriete Japanse manga is al een tijdje populair, maar in 2012 zien we de invloeden uit Azië breder terug in onze samenleving. Zo zagen we op de catwalk de obi-belt (een traditionele riem als onderdeel van Japanse kleding) en de kimono als fashion statement voorbijkomen en is de dierenmuts uit Korea verkrijgbaar bij de H&M. Daarnaast verovert de populaire subcultuur en muziekstroming K-pop uit Korea langzaam maar zeker Europa. De hippe, Aziatische winkel “Asia Station” is net open en nu al een begrip in Amsterdam. In 2012 wordt Bubble tea (parel melk thee) uit Taiwan, thee met vruchtensap of melk en tapioca, het hipste drankje. Kortom: de Aziatische cultuur zal steeds meer jongeren gaan interesseren in 2012.

9. De funfactor van gezond zijn: Sporten is gezond, maar niet altijd leuk. Hoe fijn is het als je zelf niet de hele tijd op hoeft te letten of je nog wel gezond eet en op goed gewicht zit? Of dat je direct resultaat ziet van je goede gedrag in plaats van daar jarenlang op te wachten? In 2012 verwachten we steeds meer apps waarin jongeren, door de funfactor aan vervelende dingen toe te voegen, gestimuleerd worden gezond gedrag en sporten vol te houden. Met apps als Nexercise of Fitocracy kun je bijvoorbeeld kortingen en prijzen krijgen naarmate je meer beweegt. Voor de wat gevorderde sporters is er de zogenaamde Zombierun. Hier ervaren hardlopers een extra spanningselement door achterna gezeten te worden door zombies en moeten ze ongedeerd de eindstreep halen. Ook gaan we de draadloze armband zien, waarmee jongeren in contact staan met hun telefoon. Die armband meet hoe gezond ze bezig zijn. 2012 is het jaar dat je gezondheid onderhouden een makkie en leuk is.

10. Telemattie: Jongeren zien hun smartphone niet langer als device maar als verlengstuk van zichzelf. In 2012 raken jongeren nog meer vergroeid met hun telefoon. Met de pillow phone kun je op een relaxte manier met je vrienden kletsen of muziek luisteren zonder je telefoon aan te raken. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat is je telefoon je beste mattie. De (nu nog) concept versie van de buigzame Nokia Human Form phone ligt niet alleen natuurlijker in de hand maar herkent zelfs je emoties in je telefoongesprekken en tekstberichten. De NeuroPhone gaat nog een stapje verder, jij denkt, je telefoon voert uit. In 2012 zijn smartphones geen apparaten meer, maar een verlengstuk van je lichaam.

Terugblik 2011: Met het voorspellen van de trends voor 2012, hoort ook een korte terugblik op 2011. In 2011 liet de Prestatiegeneratie flink van zich horen. Ook komend jaar zijn de carrièrekids van de partij, al zetten ze dit jaar excellentie binnen het onderwijs hoog op de agenda. Afgelopen jaar hebben jongeren de infobatical in hun armen gesloten. Even je telefoon weg en Facebook uit. Daarbij zijn jongeren ook meer bedachtzaam geworden over hun online privacy en willen ze niet alles meer delen met iedereen, maar met selecte groepen. Ten slotte voorspelden we de opkomst van matmania en trash tv. Dat heeft Nederlandse film en televisie meer dan waard gemaakt met programma’s als Echte Meisjes in de Jungle, New Chicks, de nieuwe New Kids-film Nitro en het derde seizoen van Oh Oh Cherso.

Verder lezen over Jongeren

​Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af

Het gegeven dat diefstal fout is en dat de dief daarvoor bij uitstek verantwoordelijk is, zorgt dat er soms voor dat jij alles maar gerust laat slingeren, jij jouw ramen niet langer sluit en jij jouw voor- en achterdeur...

Online22.02.2024

​Versturen van intieme beelden loopt in 1 op de 50 gevallen verkeerd af

Waarom hanteert Rutgers geen gezond tweesporenbeleid in relatie tot sexting?
​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Veel jongvolwassenen betalen niet meer met een fysieke betaalpas

Met contant geld ergens betalen is al flink afgenomen. Want met je pinpas is toch veel makkelijker. Maar ook dat gebruik begint nu in rap tempo af te nemen. Zeker onder jongeren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat jongvolwas...

Mobile17.11.2023

Veel jongvolwassenen betalen niet meer met een fysieke betaalpas

gebruiken we de betaalpas over vijf jaar nog?
Jongeren zien regelmatig misinformatie over het klimaat op TikTok

Het klimaat blijft een flink discussie punt. Het is iets dat uiteraard ook weer op de agenda staat richting de nieuwe verkiezingen. Want nog altijd werken we in Nederland toe naar de doelstelling om in 2050 klimaatneutra...

Search30.10.2023

Jongeren zien regelmatig misinformatie over het klimaat op TikTok

TikTok onderneemt actie
​Solliciteren doe je tegenwoordig gewoon via TikTok

Vroeger als je in een vacature las dat je een video van jezelf moest maken, dan zou je er bijna de baan van je dromen voor opgeven: het was allemaal wat ongemakkelijk. Tegenwoordig leven we in een wereld die aan elkaar h...

Social Media25.09.2023

​Solliciteren doe je tegenwoordig gewoon via TikTok

Minderjarigen kunnen nu ook een Uber bestellen

Uber kun je alleen gebruiken als je 18 jaar of ouder bent. Tenminste, dat was altijd de regel. Nu introduceert het bedrijf ook profielen voor mensen van 13 tot 17 jaar. Zo kunnen jongeren bijvoorbeeld veilig thuiskomen n...

Online18.05.2023

Minderjarigen kunnen nu ook een Uber bestellen

Niet overal even welkom
Dit is de ideale headset voor jonge leerlingen & onderwijsinstellingen

Logitech heeft voor de Benelux de Logitech Learn uitgebracht: dat zijn bedrade headsets die op maat zijn gemaakt voor jonge leerlingen. Vooral om hen te helpen gefocust te blijven, langdurig te studeren en optimaal klaar...

Gadgets05.04.2023

Dit is de ideale headset voor jonge leerlingen & onderwijsinstellingen

Snapchat komt met nieuwe ‘content controls’ voor ouders

Snapchat geeft ouders meer mogelijkheden om te zorgen dat hun tieners geen zaken op Snapchat zien die niet voor tieners bestemd zijn. Tieners krijgen wel een melding wanneer hun ouders gebruik willen maken van deze conte...

Social Media15.03.2023

Snapchat komt met nieuwe ‘content controls’ voor ouders

Verder lezen over Top 10

De 10 beste films van de jaren 10

Met het einde van de jaren tien in zicht is het tijd om een lijst samen te stellen van de beste films van de afgelopen tien jaar. Geen makkelijke opgave, want er zijn veel films om uit te kiezen! Toch is het gelukt. Beki...

Entertainment31.12.2019

De 10 beste films van de jaren 10

Dit zijn de video’s van de 10 populairste kersthits aller tijden

Voor het geval het je nog niet is opgevallen; het is kerst. Dat betekent sneeuw (in gedachten dan), kerstversiering, cadeautjes uitwisselen, lekker eten en natuurlijk kerstmuziek. Je komt er niet onderuit en je betrapt j...

Entertainment23.12.2019

Dit zijn de video’s van de 10 populairste kersthits aller tijden

Top 6 Wolfenstein games: weet wat je gespeeld moet hebben

De nieuwe Wolfenstein Youngblood is net uitgekomen op PC, Xbox One, PS4 en Nintendo Switch en dit is de perfecte gelegenheid om even een blik terug te werpen op de hele serie. Als je een fan bent van first-person shooter...

Gaming17.08.2019

Top 6 Wolfenstein games: weet wat je gespeeld moet hebben

Dit is de top 10 van de NPO Radio 2 Top 2000​ uit 2018

Bohemian Rhapsody van Queen is ook dit jaar de nummer 1 in de Top 2000 van NPO Radio 2. Op de tweede plaats staat Hotel California van Eagles. Nieuw in de top 3 is Piano Man van Billy Joel. Het is hiermee alweer de zesti...

Entertainment08.12.2018

Dit is de top 10 van de NPO Radio 2 Top 2000​ uit 2018

Bohemian Rhapsody onbetwist nummer 1
De DC Yearly van 2016

2016 was weer een bewogen jaar, vol ups en downs. Ook bij Dutchcowboys is er het afgelopen jaar veel veranderd. We zijn begonnen met de dagelijkse DC Daily, met daarin kort enkele hoogte(of diepte)punten van die betreffe...

Online31.12.2016

De DC Yearly van 2016

De 10 best gelezen artikelen op Dutchcowboys van 2016!
De meest gedownloade tv-serie van 2016: Hodor hodor hodor hodor

Hoewel het er eerder dit jaar even op leek dat The Grand Tour dit jaar misschien de kroon zou gaan stelen van Game of Thrones blijkt uit de data van Torrentfreak nu toch dat er niet te tornen valt aan de populariteit van...

Entertainment27.12.2016

De meest gedownloade tv-serie van 2016: Hodor hodor hodor hodor

+ de top 10
10 awesome tips om je LinkedIn-profiel te optimaliseren

Met meer dan 347 miljoen gebruikers, is LinkedIn één van de meest populaire sociale netwerken voor professionals. En daarnaast één van de meest populaire sociale netwerken. LinkedIn biedt bovendien vele handige optie...

Social Media14.04.2015

10 awesome tips om je LinkedIn-profiel te optimaliseren

De meest gefotografeerde plaatsen op aarde

Op Sightsmap.com kun je foto's van de vele mooie plaatsen op de wereld vinden. De overzichtskaart is een zogenaamde 'heatmap'. Plaatsen waar weinig foto's vanbeschikbaar zijn, zijn donker, plaatsen met veel foto's lichte...

Entertainment29.12.2013

De meest gefotografeerde plaatsen op aarde

Verder lezen over Trends

​Waarom Barbie-nummer I’m Just Ken zo’n internethype is

“Het lijkt niet uit te maken wat ik doe. Ik ben altijd nummer twee. Niemand weet hoe hard ik het geprobeerd heb. Ik heb gevoelens die ik niet kan uitleggen. Ik word er gek van.” Je zou het niet zeggen, maar dit zijn...

Entertainment27.02.2024

​Waarom Barbie-nummer I’m Just Ken zo’n internethype is

​Dit googelden we het meest in 2023: Oppenheimer en Rob de Nijs

Google heeft bekendgemaakt welke woorden we nou het meest googelden en dat biedt een verrassende uitkomst op sommige vlakken. In Nederland hielden we ons vooral bezig met het overlijden van Matthew Perry, maar ook zanger...

Search11.12.2023

​Dit googelden we het meest in 2023: Oppenheimer en Rob de Nijs

Google Trends: PVV grootste partij in acht provincies

Een dag voor de verkiezingen stijgen GroenLinks-PvdA en met name de PVV plots hard in de peilingen. Volgens Google Trends, een belangrijke indicator voor welke onderwerpen in de samenleving leven, is de PVV in acht van d...

Search21.11.2023

Google Trends: PVV grootste partij in acht provincies

​Dit zijn de trends voor herenpakken in 2023

Ben je op zoek naar een mooi pak waarmee je nog jaren kunt doen? Je hoeft je natuurlijk niet te laten verleiden door de trends van dit moment, maar aan de andere kant, waarom niet? Het voordeel is dat trends in pakken va...

Lifestyle16.02.2023

​Dit zijn de trends voor herenpakken in 2023

Dé onlinemarketingtrends van 2023

De wereld van online marketing staat nooit stil. Ieder bedrijf wil natuurlijk hun graantje mee prikken, maar hoe blijf je actueel? Deze vraag wordt in deze blog behandeld door de laatste onlinemarketingtrends van 2023 on...

DC Business10.01.2023

Dé onlinemarketingtrends van 2023

Year in Search 2022: Oorlog in Oekraïne wint nipt van Voice-schandaal

Het jaar is weer bijna voorbij. Tijd voor lijstjes en andere bespiegelingen. Op dit moment loopt de verkiezing voor woord van het jaar en vandaag heeft Google haar jaarlijkse overzicht van populaire – trending – zoek...

Search07.12.2022

Year in Search 2022: Oorlog in Oekraïne wint nipt van Voice-schandaal

​De leukste kantoortrends van 2022

Om optimaal te kunnen werken is het van groot belang dat u over een goed kantoor beschikt. Nu is het wellicht mogelijk dat u een kantoor wilt huren maar dat u niet precies weet waar u moet beginnen. Aangezien wij ervoor...

DC Business04.04.2022

​De leukste kantoortrends van 2022

Het einde van een iconische Subaru met verbrandingsmotor

De autosport kan ervoor zorgen dat een bepaald merk of model ineens heel erg geliefd wordt. Denk maar eens aan de Audi 80 Quattro of de Lancia Delta. De Subaru Impreza WRX is er ook zo een. Dat was destijds, in 1994, een...

Automotive13.03.2022

Het einde van een iconische Subaru met verbrandingsmotor