Online23.07.2011

Ruim de helft van de ouders begluurt zijn kinderen online


ruim-de-helft-van-de-ouders-begluurt-zij.jpg
ruim-de-helft-van-de-ouders-begluurt-zij.jpg

Onderzoek van PC beveiliger BullGuard toont aan dat meer dan de helft van de ouders de online activiteiten van hun kinderen controleert. Resultaten van het onderzoek, gehouden onder 2000 internetgebruikers in het Verenigd Koninkrijk, laten zien dat 55 procent van de ouders hun zoon of dochter in de gaten houdt, door het checken van sociale netwerkprofielen. Nog eens vijf procent van de ondervraagden zegt dit ook te zullen doen als ze wisten hoe ze dit moeten doen.

Vier van de tien ouders geeft toe regelmatig de statusupdates van hun kinderen te checken.  Het prikbord op Facebook wordt door 39 procent bekeken om te zien wie er berichten stuurt naar hun kinderen en 29 procent bekijkt foto’s waarin hun kind is getagd. De reden daarvoor is dat meer dan een derde overbezorgd is. Een kwart gelooft dat dit de enige manier is waarop zij werkelijk kunnen zien waar hun kind mee bezig is. Elf procent zegt een Facebook-account aangemaakt te hebben om hun kind in de gaten te houden en meer dan 33 procent begluurt hun kind om te weten met wat voor mensen het omgaat. 

Ongeveer 16 procent van de ouders gaf aan een poging te hebben gedaan om vrienden te worden op Facebook met hun kinderen en dertig procent van die verzoeken werd afgewezen. Het komt misschien niet als een verrassing dat vervolgens 13 procent inlogt onder een account van een vriend, om hun kind te bespioneren.

Niet alleen sociale netwerksites worden gecontroleerd door bezorgde ouders – 76 procent zegt ook de internetgeschiedenis te checken om zeker te weten dat het kind geen ongeschikte websites bezoekt. Verder zegt 21 procent de chatgeschiedenis te controleren en 23 procent bekijkt de verzonden berichten van e-mailaccounts. Terwijl 14 procent beweert slechts nieuwsgierig te zijn, zegt 41 procent bezorgd te zijn dat hun computer besmet wordt door virussen of malware, wanneer een kind een onveilige website bezoekt of zich registreert voor een illegale dienst.

Het lijkt er op dat ouders hun voordeel halen uit het spoor van informatie dat achtergelaten wordt door webgebruikers, om hun kind te kunnen controleren”, zegt Claus Villumsen, expert in internetbeveiliging van BullGuard. “Deze cijfers zijn aanvankelijk heel verrassend, maar aangezien bepaalde bedrijven die malware en virussen verspreiden zoeken naar nietsvermoedende naïeve mensen online, ziet het er naar uit dat veel ouders terecht bezorgd zijn.”

Ouders die bezorgd zijn over besmetting met malware of andere virussen, wanneer een kind per ongeluk een e-mail opent, een toepassing uitvoert of software downloadt die zou kunnen leiden tot besmetting, kunnen het beste beveiligingssoftware installeren die regelmatig wordt geüpdatet. Deze software beschermt de computer tegen dreigingen.

Anti-phishing-protectie waarschuwt gebruikers als ze websites bezoeken of e-mails openen die verdacht materiaal bevatten en spamfilters beschermen de inbox voor promotionele (niet-relevante) berichten”, vervolgt Villumsen. “Daarnaast is het belangrijk kinderen te informeren over de verschillende dreigingen die online voor kunnen komen. Beveiligingssoftware zorgt tenslotte voor die belangrijke extra laag bescherming.