Online09.09.2010

Papieren versie New York Times verdwijnt


papieren-versie-new-york-times-verdwijnt.jpg
papieren-versie-new-york-times-verdwijnt.jpg

De papieren versie van de New York Times houdt in de toekomst op te bestaan. Groot nieuws of niet? De uitspraak komt uit de mond van Arthur Sulzberger komt, de voorzitter en uitgever van ’s werelds bekendste krant. Sulzberger deed de uitspraak op een conferentie in Londen. Hij bevestigde ook dat de krant begin volgend jaar een ‘betaalmuur’ zal oprichten naar een model dat verschillende kranten vandaag de dag al hanteren en waarbij geregistreerde lezers maandelijks gratis een aantal artikels kunnen raadplegen. Regelmatige lezers van de krant zullen moeten betalen via het First Click Free-betaalsysteem van Google.

Indien de papieren versie van de NYT ophoudt te bestaan zal dat grote gevolgen hebben voor de redactie van de Amerikaanse krant. Die zal onvermijdelijk ingekrompen worden, tenzij de krant alsnog een onontgonnen digitale geldbron weet aan te boren. Analisten schatten de kosten van de redactie op zo’n 200 miljoen dollar per jaar, terwijl de digitale online inkomsten slechts 150 miljoen dollar zouden bedragen.

In mei meldde de Britse zakenkrant Financial Times al dat ze binnen 5 jaar geen papieren versie meer zou drukken. “[De FT] investeren veel in online aanwezigheid. Doch, ze zien het einde van print aankomen. Die roze krant heeft zoveel herinneringen voor zoveel mensen dat ik niet denk dat de krant volledig zal verdwijnen, maar ze zullen zeker minder kranten gaan drukken- dat proces is nu al bezig. In sommige geografische regio’s wordt nu al afgestapt van drukken,” aldus Madi Solomon, een manager bij FT’s moederberijf Pearson, destijds.

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.