Online01.07.2008

Het kantoor thuis


het-kantoor-thuis.jpg
het-kantoor-thuis.jpg

Het invoeren van telewerken verloopt binnen het MKB onnodig moeizaam. Er zijn veel onterechte vooroordelen en er is te weinig oog voor de voordelen. Op grond van deze constatering hebben vier telewerkspecialisten het kennisplatform ‘Het Kantoor Thuis’ opgericht. Ondermeer via de website www.hetkantoorthuis.nl bundelt het platform kennis uit arbeids- en organisatiekunde, IT en telecom. De website biedt informatie aan iedereen die betrokken is bij het invoeren van telewerken: directies, ondernemings- en adviesraden en werknemers.

Bij grote bedrijven en organisaties is telewerken behoorlijk ingeburgerd. Zo’n 40% van de werknemers werkt met enige regelmaat vanuit huis. Maar juist in kleine en middelgrote organisaties leven nog veel onterechte opvattingen over telewerken”, stelt Jan Martijn Broekhof, een van de vier initiatiefnemers van Het Kantoor Thuis. “Jammer, want er zijn zeker voor het MKB veel voordelen te halen. Een organisatie die thuiswerken mogelijk maakt, zal bijvoorbeeld makkelijker personeel aantrekken”, aldus Broekhof. “Onderzoek van de FNV heeft aangetoond dat 70% van de medewerkers in het MKB nooit thuis werkt terwijl 20% dat wel wil.”

Andere onderbelichte voordelen zijn de reductie van brandstofkosten, de fiscale maatregelen die telewerken aantrekkelijker maken en de verbetering van bereikbaarheid en productiviteit. De toegevoegde waarde van het kenniscentrum is dat ondernemers informatie vanuit verschillende disciplines op één plek vinden. “Telewerken succesvol invoeren lukt het beste als je alle betrokken disciplines laat samenwerken. Daarom hebben we vanuit allerlei kanten kennis samengebracht. Zowel IT- en telecomkennis als ook kennis uit de hoek van arbeidsomstandigheden en organisatiekunde.”