Online07.07.2009

E-commerce sites groeien ondanks crisis


e-commerce-sites-groeien-ondanks-crisis.jpg
e-commerce-sites-groeien-ondanks-crisis.jpg

Vandaag publiceert online onderzoeksbureau Multiscope de resultaten van haar doorlopende Visiscan website meeting over het 1e halfjaar van 2009. Wat al een beetje was voorspelt lijkt ook te worden bevestigd. E-commerce sites groeien waar content sites bezoek beginnen te verliezen door de toenemende popularitiet van Social Media.

Van de economische crisis lijken de websites van Bol.com, Neckermann, Otto en Wehkamp weinig last te hebben en trekken duidelijk meer bezoekers. Youtube groeit echter nog harder en stoomt door naar een top 3 notering, achter Google & Hyves.

Websites waar consumenten online kunnen shoppen, groeien in de eerste jaarhelft van 2009. Niet alleen Bol.com, Neckermann, Otto en Wehkamp weten hun bereik te vergroten, maar ook KPN (10%) en Vodafone (9%) groeien sterk in bereik ten opzichte van 2008. Bijna de helft van de websites in de top 20 houdt zich inmiddels bezig met e-commerce. Consumenten zoeken steeds meer hun heil online als het gaat om de aanschaf van producten en diensten. Gemakkelijk vergelijken, veel keuze en ruimere betalings- en kredietmogelijkheden lijken belangrijke drijfveren achter de groei.

Websites waar veel informatie aangeboden wordt, lijken enigszins onder druk te staan. Buienradar, De Telefoongids, Startpagina en NU.nl verliezen enkele posities in de top 20. Daarnaast weten De Telegraaf, Web-log.nl, ANWB en 9292ov hun positie in de top 20 niet meer zeker te stellen. In sommige gevallen groeien deze websites nog wel, maar minder dan de 7% die gemiddeld is voor een top 20 website. De opkomst van sociale netwerken (zoals Hyves) zou een oorzaak kunnen zijn. Websites zoals Facebook en Twitter bereiken inmiddels ook al meer dan 10% van de Nederlandse internetgebruikers. De consument krijgt waarschijnlijk steeds meer informatie via vrienden in zijn sociale netwerk.

De gepresenteerde ranglijst is gebaseerd op 6 verschillende maandranglijsten voor ‘grouped sitesi’. Twee criteria zijn gebruikt om de volgorde van de ranglijst te bepalen. Allereerst is gekeken hoe vaak een site in de maanden december tot en met mei in de uitgebreide top 100 ranglijst van Multiscope vertegenwoordigd was. Sites die 6 keer in de uitgebreide ranglijst voorkomen, staan per definitie hoger in de ranking dan sites die maar 5 keer in de uitgebreide ranglijst voorkomen. Daarna is gesorteerd op het gemiddeld aantal unieke bezoekers per maand om de ranglijst te bepalen. De ranglijst bevat op deze manier alle sites die tot de vaste waarden in de Multiscope Visiscan top 100 gerekend kunnen worden, gesorteerd naar unieke bezoekers. Postbank is inmiddels opgegaan in ING en is daarom ook onder deze naam opgenomen.